Οι 25 περιοχές που έγιναν… Εκάλη λόγω ΕΝΦΙΑ Διάβασε περισσότερα στο: Οι 25 περιοχές που έγιναν… Εκάλη λόγω ΕΝΦΙΑ

Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο η εφορία μετέτρεψε εκτάσεις σε βραχώδεις περιοχές και λόγγους σε ακίνητα-φιλέτα σε ακριβά προάστια της Αττικής αυξάνοντας την αξία τους μέχρι και 1.700% σε σχέση με την πραγματική και
χρεώνοντας στους ιδιοκτήτες εξωφρενικά ποσά για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι 25 περιοχές που έγιναν… Εκάλη λόγω ΕΝΦΙΑ

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «Εθνος» από όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ «έκαψε» φορολογούμενους σε χωριά, οικισμούς και κωμοπόλεις σε 25 νομούς της χώρας οι οποίοι «εν μια νυκτί» έγιναν Κροίσοι με ακίνητη περιουσία αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις φορο-τρέλας με τα εκκαθαριστικά.

• Για οικόπεδο ένα στρέμμα στους Γόμφους Τρικάλων υπολογίστηκε αντικειμενική αξία 72 ευρώ το τ.μ. όταν η τιμή που είχε καθορισθεί για τον ΦΑΠ του 2013 για την ίδια περιοχή ήταν 4 ευρώ το τ.μ. (αύξηση 1.700%).

• Στα Τρίκαλα οι περιοχές με τις μεγαλύτερες συγκριτικά χρεώσεις ήταν η Βασιλική, ο Κόζιακας, η κοινότητα Νεράιδας, τα Χάσια, η κοινότητα Μυρόφυλλου και τα Μαλακάσια
.
• Στο Μεταλλικό του Κιλκίς στάβλος 150 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με βάση τον ΕΝΦΙΑ έχει αντικειμενική αξία 228.000 ευρώ ενώ μονοκατοικία 75 τ.μ. σε οικόπεδο 950 τ.μ έχει αντικειμενική αξία 148.000 ευρώ καθώς υπολογίστηκε με βάση τη Δ΄ Ζώνη της πόλης του Κιλκίς.

• Στην ορεινή Ανω Βροντού των Σερρών, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων παλιό σπίτι 78 τ.μ. κατασκευής 1956, ετοιμόρροπο, έχει αντικειμενική αξία 320.000 ευρώ και το ποσό του ΕΝΦΙΑ είναι 1.570 ευρώ.

• Κομμάτι γης 930 τ.μ. σε μια βραχώδη έκταση στο ορεινό χωριό Πολυνέρι, πάνω από τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, υπολογίσθηκε ότι έχει αντικειμενική αξία 38.000 ευρώ όταν ο ιδιοκτήτης του ζητά 5.000 ευρώ και δεν βρίσκει αγοραστή.

• Χωράφι 4 στρεμμάτων στις παρυφές της πόλης των Σερρών αποτιμήθηκε από την εφορία στα 380.000 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ στα 980 ευρώ.

• Η αξία αγροτεμαχίου εντός οικισμού του Δήμου Αγνάντων στον Νομό Αρτας υπολογίσθηκε με 71 ευρώ το τ.μ. όταν η τιμή στην ίδια περιοχή με βάση την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013 είχε καθορισθεί στα 4 ευρώ το τ.μ.
Ετσι 3,5 στρέμματα υπολογίσθηκαν με βάση τον ΕΝΦΙΑ σε 250.000 ευρώ ενώ η πραγματική τους αξία ανέρχεται σε 14.000 ευρώ.

• Στον οικισμό Αργυρά του Δήμου της Πάτρας οικόπεδο 8 στρεμμάτων έχει φορολογητέα αξία 800.000 ευρώ ενώ με βάση τις περσινές τιμές του υπουργείου Οικονομικών στην ίδια περιοχή δεν ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.
• Στον Δήμο Πύργο του νομού Ηλείας ένα οικόπεδο 7 στρέμματα εκτός σχεδίου πόλης εκτιμήθηκε σε 1.323.000 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή με 189 ευρώ το τ.μ. όταν η τιμή του 2013 ήταν 19 ευρώ το τ.μ. και συνεπώς η συνολική του αξία 133.000 ευρώ.

• Εκταση 7 στρεμμάτων στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων με βάση τον ΕΝΦΙΑ έχει αντικειμενική τιμή 815.568 ευρώ, δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερη από την αξία των 98.670 ευρώ που υπολογίστηκε στον ΦΑΠ έναν χρόνο νωρίτερα στα Καλυβάκια.

• Και στον Μάρκο Καρδίτσας, υπολογίσθηκαν αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων στα 20.000 ευρώ το στρέμμα όταν η αγοραία τιμή τους είναι κάτω από 2.000 ευρώ το στρέμμα.

• Για αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων στην Ασπροβάλτα, σχετικά κοντά στη θάλασσα χρεώθηκε ΕΝΦΙΑ 8.500 ευρώ, ενώ αγροικία 55 τ.μ. στην Ασσηρο, σε οικόπεδο 1 στρέμμα, έχει αντικειμενική αξία 75.000 ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω καταγράφονται και άλλα ευτράπελα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε περιοχές της Κρήτης όπου φορολογούμενοι βρέθηκαν με παραθαλάσσια σπίτια που δεν είχαν ποτέ στην κατοχή τους ή άλλοι «έχασαν» κατοικίες που είχαν δηλώσει στο Ε9. Ειδικότερα φορολογούμενος στις Αρχάνες δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε στο εκκαθαριστικό ότι διαθέτει κατοικία 120 τ.μ. και μάλιστα σε παραθαλάσσια περιοχή της Κρήτης και πρέπει να πληρώσει φόρο. Αλλος στην ενδοχώρα του Ηρακλείου μάταια έψαχνε να βρει το σπίτι που έχει στην περιοχή των Γουβών και για το οποίο πλήρωσε φέτος το χαράτσι της ΔΕΗ.

Μπλόκο στις επιστροφές φόρου και ενημερότητας

«Παράπλευρες» περιπέτειες και ταλαιπωρία για εκατομμύρια φορολογουμένους επιφυλάσσουν οι εκκρεμμότητες με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς έχουν «παγώσει» μέχρι νεωτέρας οι επιστροφές φόρου και έχει μπλοκαριστεί η έκδοση φορολογικής ενημερότητας από το TAXIS για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα οι Εφορίες εφαρμόζοντας εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών δεν επιστρέφουν τα ποσά από τον φόρο εισοδήματος στους δικαιούχους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τους έχει βεβαιωθεί οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ και συνεπώς θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός του ποσού της επιστροφής με το ποσό που αναλογεί στον φόρο ακινήτων.
Το μέτρο εφαρμόζεται ακόμα και για τις δηλώσεις που είχαν εκκαθαριστεί από τον Ιούνιο, πριν δηλαδή τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ που έγινε στα τέλη Ιουλίου.
Πολλοί φορολογούμενοι που πήγαν στις Εφορίες ζητώντας διευκρινίσεις για το θέμα πληροφορήθηκαν ότι δεν πρόκειται να λάβουν το ποσό της επιστροφής, αφού έχουν οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ.

Συμψηφισμός

Οι υπάλληλοι τους είπαν ακόμα ότι κάποια στιγμή θα γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και αργότερα να γίνει ο συμψηφισμός.
Προβλήματα όμως έχουν και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους.
Οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και που επιχειρούν να εκτυπώσουν φορολογική ενημερότητα μέσω TAXIS ενημερώνονται αυτόματα από το σύστημα ότι δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά και ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στην Εφορία.
Κι αυτό όχι λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά εξαιτίας της βεβαιωμένης οφειλής του ΕΝΦΙΑ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο φορολογική ενημερότητα δεν χορηγείται ηλεκτρονικά εφόσον υπάρχουν οφειλές, ακόμη και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Ετσι αναμένεται συνωστισμός στις Εφορίες από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα, η οποία σημειωτέον θα έχει διάρκεια έναν μήνα έναντι των δύο μηνών που ισχύει η ηλεκτρονική ενημερότητα.

Φόρμουλα

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη διαμόρφωση της φόρμουλας για τη διόρθωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στους 4.000 και πλέον οικισμούς όπου «φούσκωσαν» υπέρμετρα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα γίνουν δοκιμές μέχρι να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για να μην υπάρξουν άλλα λάθη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISNET για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9 και θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία.
Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Δηλαδή θα ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει γίνει νέα και η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

Κώστας Αντωνάκος – Μαρία Ριτζαλέου
ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *