Στα 25-30 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στην Ελβετία

Έως και 3 δισ. ευρώ ελπίζει να πάρει σε πρώτη φάση από τις «κρυφές» καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

Μέχρι το πολύ τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται η απάντηση των Ελβετών στο κείμενο της συμφωνίας που έχει στείλει εδώ κι ενάμιση μήνα το υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, προκειμένου να υπογραφεί η διμερής συμφωνία μέσα στην άνοιξη ή το……..
αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού του 2012.

Ο έλεγχος των καταθέσεων μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι ο κάτοχος ενός λογαριασμού να δηλώσει οικειοθελώς τα στοιχεία του – τα οποία θα διαβιβάσουν οι ελβετικές αρχές στην Ελλάδα – να περάσει από φορολογικό έλεγχο και να εξεταστεί αν τα χρήματα είναι προϊόν φοροδιαφυγής, ώστε να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι και οι προσαυξήσεις.

Δεύτερος τρόπος είναι ο κάτοχος του λογαριασμού να μη δεχθεί την παρουσίαση των στοιχείων του. Τότε με βάση τη νέα συμφωνία, το ελληνικό Δημόσιο θα φορολογήσει με 28% επί του κεφαλαίου της κατάθεσης. Η ελβετική τράπεζα θα υποχρεωθεί εφεξής να δίνει την εξέλιξη των λογαριασμών αυτών και να καταβάλλει ένα ετήσιο φόρο που βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης. Ανεπίσημοι υπολογισμοί θέλουν τα ‘αδήλωτα’ χρήματα να αγγίζουν τα 25 – 30 δισ. ευρώ. Επί του ποσού αυτού η Ελλάδα διαπραγματεύεται να εξασφαλίσει μια προκαταβολή της τάξης του 10% επί του κεφαλαίου, δηλαδή 2,5 έως 3 δισ. ευρώ τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία μέχρι και τις αρχές του 2012, ενώ η σύμβαση θα έχει ισχύ από το 2013.

Αξιοσημείωτο είναι πως εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, οι ελβετικές αρχές είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν και υπεράκτιες εταιρείες με Ελληνες διαχειριστές οι οποίοι έχουν καταθέσεις.

Επιπλέον, η νέα συμφωνία προβλέπει δύο είδη καταθετών, τους νέους και τους παλιούς. Οι καταθέτες που θα καταγραφούν να έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία θα αντιμετωπιστούν είτε με εφάπαξ παρακράτηση του ενός τρίτου του κεφαλαίου τους είτε με τον έλεγχο στη χώρα του καταθέτη. Στους νέους καταθέτες η Ελβετία θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να εμφανίζει ένα αριθμό ονομάτων (500 ή 1.000 κάθε χρόνο) που είτε θα ανοίγουν νέους λογαριασμούς είτε θα καταθέτουν νέα ποσά στους παλιούς λογαριασμούς τους.

Ελλάδα και Ελβετία θα πρέπει να συμφωνήσουν για το ποια χρήματα θα φορολογηθούν ή θα ελεγχθούν και με ποιον τρόπο, δεδομένου ότι υπήρχαν λογαριασμοί με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οι οποίοι από το 2008 έφτασαν να αριθμούν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι Ελβετοί ζητούν να υπολογιστούν για το φόρο του 28% οι μέσοι όροι για την τελευταία πενταετία ή δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές αρχές υπολογίζουν στα 60 δισ. ευρώ τουλάχιστον, τα κεφάλαια που έχουν ‘βγει’ έξω την τελευταία τετραετία.

dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *