Σε Έλληνες εφοπλιστές το 28% του παγκόσμιου τζίρου


του Μηνά Τσαμόπουλου

Ασταμάτητοι συνεχίζουν οι Ελληνες εφοπλιστές τις επενδύσεις τους μέσα στο 2010.
Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα επένδυσαν συνολικά 1,7 δισ. δολάρια για την αγορά συνολικά 68 πλοίων.
Πρόκειται για το 27,8% του συνολικού ποσού, που έχει δαπανηθεί παγκοσμίως και φθάνει το 6,1 δισ. δολάρια.
Από αυτά τα 40 είναι πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, αξίας 982 εκατ. δολάρια, 18 δεξαμενόπλοια, αξίας 532 εκατ. δολαρίων, 7 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αξίας 194 εκατ. δολαρίων και τρία πλοία-ψυγεία αξίας 12,9 εκατ. δολαρίων.
Παγκοσμίως έχουν επενδυθεί …
.

… 6,1 δισ. δολάρια για την αγορά 378 πλοίων.
Από ελληνικά συμφέροντα έχει πραγματοποιηθεί το 19% των αγορών στα bulk carrier, το 16% των δεξαμενόπλοιων και το 13% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η μεγαλύτερη επένδυση από Ελληνες σε αγορά πλοίων έγινε από τη Navios, συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου, η οποία λόγω της μείωσης της αξίας των δεξαμενόπλοιων προχώρησε σε επένδυση ύψους 457,7 εκατ. δολαρίων για την αγορά 13 πλοίων.
Στο ξηρό φορτίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αllied Shipbroking, η Globus Maritime, του ομίλου Φειδάκη, επένδυσε το ποσό των 64 εκατ. δολαρίων για την αγορά δύο πλοίων 57.000 τόνων, από τα οποία το πρώτο είναι ναυπήγησης 2009 και το δεύτερο 2010.
Η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Paragon του Μιχάλη Βοδούρογλου ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά ενός ακόμα πλοίου, με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται πλέον ένα στόλο 12 μονάδων, δήλωσε έτοιμη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να διπλασιάσει τον στόλο της.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *