Αυτό το μνημόνιο θα το διαβάσουν; ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΤ 322/08.02

ΤΟ ΙΝΚΑ ζητά και θερμοπαρακαλεί Αυτότο μνημόνιο να το διαβάσουν προσεχτικά.
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος2012 00:59

Το Μνημόνιο, που κάποιοι δεν διάβασαν πρινυπερψηφίσουν, βασιζόταν στην λογική ότι χωρίς τα δάνεια των €110 δις πουπροέβλεπε:

1. το ελληνικό κράτος θα εξαναγκαζόταν σε στάσηπληρωμών η……..
οποία θα μας έθετε για τουλάχιστον 10 χρόνια εκτός αγορών

2. δεν θα υπήρχαν αρκετοί πόροι για ναπληρωθούν μισθοί και συντάξεις

3. δεν θα δινόταν χρόνος στην ελληνικήοικονομία να ανακάμψει και να παραγάγει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μας επέτρεπαννα κάνουμε βήματα πίσω από το χείλος της χρεοκοπίας.

Τότεκάποιοι είχαμε πει ότι αυτό το τρίπτυχο αποτελούσε επικίνδυνη φαντασίωση. Καθώςοι όροι για να πάρουμε το δάνειο εγγυόντουσαν την υφεσιακή δίνη στην οποία θαεισερχόταν η χώρα, τα πλεονάσματα του (3) δεν θα παράγονταν, το σημείο (1) δενθα το αποφεύγαμε έτσι κι αλλιώς, και, για αυτό τον λόγο, θα επιστρέφαμεθέλοντας και μη στο (2), στην σημερινή κατάσταση που το κράτος, αφού χρεώθηκεμε την μερίδα του λέοντος του δανείου-μαμμούθ των €110 δις και πάλι αδυνατεί νακαλύπτει τα έσοδά του.

Από αυτές εδώ τις σελίδες, τον Απρίλη του2010, σε άρθρο με τίτλο «Το πρώτο τάνγκο στην ευρωζώνη»είχαγράψει τα εξής:

«[Ο] φόβος μου είναιότι οδεύουμε στον δρόμο που χάραξε η Αργεντινή του 2002. Κάθε μέρα που περνά ταδάνεια που παίρνουμε… μου θυμίζουν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Αργεντινή τηςπεριόδου 1998-2002: Δάνεια που μας κρατούν εντός του ευρώ προσωρινά αλλά τα οποίακάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε. Και τότε; Το 2002 η χώρα τουτάνγκο (ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Ουρουγουανοί που το διεκδικούν) προέβη καισε στάση πληρωμών αλλά και σε απώλεια ενός (ουσιαστικά) κοινού νομίσματοςδολαρίου-πέσος με τέσσερα χρόνια και 50 δις δολάρια μεγαλύτερη καθυστέρηση απόόσο έπρεπε. Το 2012 τι επιφυλάσσει σε εμάς; Νομίζω ότι μας επιφυλάσσει ένα εκτων ακόλουθων δύο σεναρίων:

(1) Στάσηπληρωμών που όμως θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω ενός απίστευτααναποτελεσματικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ του οποίου η μόνη λογική εν τέλειείναι η καθυστέρηση της στάσης πληρωμών ώστε να διασωθούν οι Γερμανικέςτράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που εμείς “αγοράζουμε”(δανειζόμενοι) εκ μέρους τους ώστε να προλάβουν να πουλήσουν τα ομόλογά μας.

(2) Τηνσυνειδητοποίηση εκ μέρους της Γερμανίας ότι, αν θέλουν να κρατήσουν το ευρώ ωςέχει, δηλαδή να αποτρέψουν αλυσιδωτές κρίσεις τύπου Αργεντινής εντός τηςευρωζώνης, θα πρέπει επί τέλους να κατανοήσουν ότι μία πραγματική οικονομικήενοποίηση, ιδίως μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση τύπου 1929 ή 2008,απαιτεί ανακύκλωση των πλεονασμάτων – δηλαδή, πολιτική και δημοσιονομικήενοποίηση.

Αν κρίνουμεαπό τις έως τώρα συμπεριφορές των βορείων εταίρων μας, οδεύουμε ολοταχώς προςτο πρώτο σενάριο.»

Κάπως έτσιέχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η Γερμανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο που η ίδιαδημιούργησε στον εαυτό της, επικουρούμενη βέβαια από τους δικούς μας φωστήρες,που δεν μπόρεσαν να διανοηθούν μια στάση πληρωμών (τότε που το ΑΕΠ μας ήταν 15%μεγαλύτερο απ’ ότι σήμερα και τα χρέη μας 20% μικρότερα). Η καλύτερη αφήγησητης οικονομικής αποτυχίας και πολιτικής αστοχίας του πρώτου Μνημονίου της χώραςμας δόθηκε από τον Keynes το… 1920. Τότε ήταν που είχε γράψει τις ακόλουθεςαράδες:

“… ηανειλικρινής αποδοχή… όρων που ήταν αδύνατον να τηρηθούν…, και τους οποίουςδεν είχε σκοπό να τηρήσει, καθιστά την {Ελλάδα} το ίδιο ένοχη με {τουςευρωπαίους εταίρους } οι οποίοι επέβαλαν όρους που δεν είχαν το δικαίωμα ναεπιβάλουν.” (*)

Προφανώς ταπαραπάνω δεν είναι ακριβώς τα λόγια του Keynes. Είναι όμως πολύ κοντά. Το μόνοπου άλλαξα ήταν εκεί που εκείνος έγραφε {Γερμανία} εγώ έγραψα {Ελλάδα} και αντίγια {τους Συμμάχους} που ανέφερε εκείνος, αντικατέστησα τις λέξεις { τουςευρωπαίους εταίρους }. Η ουσία όμως είναι ακριβώς η ίδια: Οι ισχυροί προσέφερανμια συμφωνία στους αδύναμους υπό όρους που ούτε οι μεν είχαν δικαίωμα ναεπιβάλουν ούτε οι δε να αποδεχθούν. Συνένοχοι σε μια τέτοια λογικά ατέρμονησυμφωνία, οι ηγέτες μας, Έλληνες και Γερμανοί, έσπρωξαν και τις δύο χώρες μαςβαθύτερα στην Κρίση του Ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πολιτική αποτυχία σταχρονικά της παγκόσμιας ιστορίας (για πληρέστερη παρουσίαση της αποτυχίαςαυτής δείτε αυτό το πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN).

Θα μουπείτε, περασμένα-ξεχασμένα. Μακάρι. Να όμως που το ένα λάθος οδηγεί κατ’ευθείαν στο επόμενο. Σήμερα, αρχές 2012, παρά το γεγονός ότι έχουμε όλα ταστοιχεία, και όλη την εμπειρική γνώση, που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε πωςη λογική του Μνημονίου (που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα «νέα δάνεια–βαθύτερη λιτότητα») καταποντίστηκε, έχουμε μια κυβέρνηση (εθνικής ενότηταςμάλιστα) που έχει στόχο ένα νέο Μνημόνιο.

Μήπως το νέοΜνημόνιο έχει μάθει από τα παθήματα του προηγούμενου; Σε καμία περίπτωση. Ησυνταγή είναι η ίδια: Άλλες δεκάδες δις με στόχο την αποπληρωμή προηγούμενωνδανείων, υπό τον όρο ακόμα μεγαλύτερης αφαίμαξης της ενεργούς ζήτησης τηςελληνικής οικονομίας, και με την κούφια «υπόσχεση» για ανάπτυξη μέσωδιαρθρωτικών αλλαγών και ενός στρεβλού, διεφθαρμένου και αναποτελεσματικούΕΣΠΑ.

Μήπωςυπάρχουν νέα επιχειρήματα για να αποδεχθούμε την νέα Μνημονιακή συμφωνία; Αςδούμε ποια επιχειρήματα ακούγονται υπέρ της υπογραφής της: Χωρίς αυτήν, μαςλένε,

1. τοελληνικό κράτος θα εξαναγκαστεί σε στάση πληρωμών τον Μάρτιο η οποία θα μαςθέσει εκτός του ευρώ

Αυτό είναι!Το εξής ένα επιχείρημα! Δεν υπάρχει άλλο. Προσέξτε πως τα (2) και (3) πουείχαμε στην περίπτωση του πρώτου Μνημονίου δεν υπάρχουν πια. Μας τελείωσαν.Κανείς δεν τολμά πλέον να μιλά για μισθούς και για συντάξεις καθώς η γερμανικήπλευρά το έχει ξεκαθαρίσει: ό,τι πάρει το ελληνικό κράτος από τούδε και στοεξής θα πρέπει να το χρησιμοποιεί για να αποπληρώνει τους τραπεζίτες, το ΔΝΤ,την ΕΕ και την ΕΚΤ. Τελεία και παύλα. Άρα, η νέα δανειακή συμφωνία προβλέπειδάνεια για την αποπληρωμή δανείων. Μήπως όμως έτσι δοθεί η ευκαιρία στοελληνικό κράτος να αρχίσει κάποια στιγμή να αποπληρώνει να χρέη του και ναξαναγίνει αξιόπιστο;

Μήπως ισχύειτο μέρος (3), βλ. στη αρχή του άρθρου, της λογικής του αρχικού Μνημονίου; Σεκαμία των περιπτώσεων! Επ’ ουδενί! Γιατί είμαι τόσο κάθετος; Επειδή αυτό μαςλέει ακόμα και το ΔΝΤ. Τι λέει δηλαδή; Ότι για να τιθασευτεί το ελληνικό χρέος,και να μπει η Ελλάδα στην τροχιά της αποπληρωμής των χρεών της, θα πρέπει ναισχύσουν ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις: (α) Η οικονομία μας να μπει σερυθμούς μεγέθυνσης της τάξης του 2% από το πρώτο εξάμηνο του 2012, (β) οπληθωρισμός να μην ξεπερνά το 2%, (γ) να πετύχει 100% το κούρεμα (το κατ’ευφημισμόν γνωστό και ως PSI) και (δ) να εισπράξει το δημόσιο €50 δις απόιδιωτικοποιήσεις. Σε μια οικονομία που αντί να μεγεθύνεται φθίνει με ρυθμό -7%,με το κούρεμα να αποδίδειπολύ λιγότερα στην πράξη από αυτά που θα ανακοινωθούν, με τιςιδιωτικοποιήσεις να αδυνατούν να αποδώσουν όταν οι αξίες όλων των περιουσιακώνστοιχείων καταρρέουν, κλπ., τα παραπάνω αποτελούν σενάριο νοσηρής καικακόβουλης φαντασίας.

Οπότε,λοιπόν, μένουμε με το εξής ένα επιχείρημα: Να υπογράψουμε την συμφωνία γιατίαλλιώς θα βρεθούμε εκτός ευρώ. Πόσο όμως στέκει αυτή η απειλή; Έστω ότι έρχεταιη 20η Μαρτίου, η μέρα που το δημόσιο πρέπει να καταβάλει €14 δις στουςδανειστές του, και η κυβέρνηση ανακοινώνει πως η πληρωμή αυτή αναβάλλεται μέχρινεοτέρας, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση μας παρουσιάσει ένα Σχέδιο Λύσης το οποίο,αντίθετα με τον τραγέλαφοτης 27ης Οκτωβρίου, να έχει έστω και μια μικρή ελπίδα να βάλει την χώρα(αλλά και την υπόλοιπη ευρωζώνη, ιδίως την περιφέρεια) σε τροχιά επιστροφής απότην κόλαση. Τι θα γίνει τότε; Θα μας διώξουν από το ευρώ;

Κατ’ αρχάς,δεν μπορούν να το κάνουν μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. Π.χ. ακόμα και ναψηφίσουν οι υπόλοιποι 17 του eurogroup υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας, ηαπόφαση αυτή δεν έχει καμία νομική ή ουσιαστική σημασία. Το μόνο που μπορεί ναγίνει είναι η ΕΚΤ να δηλώσει πως δεν δέχεται πλέον ομόλογα του ελληνικούδημοσίου, και του ελληνικού δικαίου, ως εχέγγυα για την χρηματοδότηση τωνελληνικών τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ασφυξία στις ελληνικέςτράπεζες, με σημαντική πιθανότητα να αναγκαστούν να θέτουν όριο αναλήψεων στουςαποταμιευτές τους. Μια τέτοια εξέλιξη, λένε πολλοί, θα ανάγκαζε την ελληνικήκυβέρνηση να εγκαταλείψει το ευρώ, τυπώνοντας ξανά δραχμές ώστε νατροφοδοτούνται οι τράπεζες. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρόκειται και άλλο ένακενό περιεχομένου επιχείρημα. Τέσσερεις είναι οι λόγοι που δεν στέκει:

Πρώτον, μιατέτοια επιθετική κίνηση της ΕΚΤ θα είχε μεγαλύτερο κόστος για εκείνη, και τηνΚεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, από ότι για την (ήδη ρημαγμένη) ελληνική οικονομία.Από τότε που ξεκίνησε η Κρίση, η φυγή κεφαλαίων από την περιφέρεια προς τηνΓερμανία και την Ολλανδία έχουν δημιουργήσει (εντός του συστήματος της ΕΚΤ)χρέη των Κεντρικών Τραπεζών της Περιφέρειας προς τις Κεντρικές Τράπεζες τωνχωρών του πυρήνα της τάξης των €600 δις. Από αυτά, €250 δις έχει λαμβάνειν μόνοη Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ελλάδας,Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας. Μια κίνηση αποκλεισμού των ελληνικώντραπεζών από το σύστημα αυτό απειλεί με άμεση κατάρρευση ολόκληρο το σύστημαεσωτερικού δανεισμού της ευρωζώνης.

Δεύτερον, οιελληνικές τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει ό,τι ομόλογα είχαν στην ΕΚΤ και έχουνήδη λάβει ρευστότητα στην βάση αυτών των χάρτινων τίτλων. Το πουλί, με άλλαλόγια., έχει πετάξει. Τώρα πια, καταθέτουν στην ΕΚΤ ως εχέγγυο ότι «πατσαβούρι»βρουν. Αν πει η ΕΚΤ ότι δεν τα δέχεται αυτά τα «πατσαβούρια», τότε πρέπει νακάνει κάτι αντίστοιχο και για τα «πατσαβούρια» των ιταλικών, των ισπανικών, τωνπορτογαλικών τραπεζών. Τότε, όμως ευρώ γιοκ.

Τρίτον, ηΕΚΤ γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή, σε περίπτωση που η παροχήρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μειωθεί απότομα, οι τράπεζές μας θα έχουνακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα (καθώς τα δάνεια που έχουν λάβει είναι σε ευρώ, ενώ ηνέα δραχμή που θα λαμβάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδας θα χάνει αξία με τοδευτερόλεπτο), όπως άλλωστε και οι έλληνες καταθέτες (των οποίων οι καταθέσειςθα απολέσουν εν μία νυκτί τουλάχιστον την μισή τους αξία). Άρα, η ΕΚΤ γνωρίζειότι, ακόμα κι αν κινηθεί επιθετικά δημιουργώντας ασφυξία στις ελληνικέςτράπεζες, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να επιστρέψει στην δραχμή.

Τέταρτον,ό,τι και να λένε, δεν έχει δημιουργηθεί κανένας μηχανισμός που θα σταματήσειτην αποδιάρθρωση του ευρώ μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από αυτό. Κανένας. Σεμερικές μέρες, μετά από μια τέτοια κίνηση της ΕΚΤ, η ίδια η Γερμανία θα βάλειμπροστά το σχέδιο του Νέου Μάρκου, καθώς το κόστος στήριξης της εναπομείνασαςευρωζώνης θα ανέλθει στα πολλά τρις.

Καταλήγουμελοιπόν στο απλούστατο συμπέρασμα ότι η υπογραφή από την Ελλάδα του νέου πακέτουΜνημονίου 2 – PSI στερείται οποιασδήποτε λογικής. Τίθεται λοιπόν τοερώτημα στους πολιτικούς μας, και ιδίως στον κ. Σαμαρά ο οποίος, υποτίθεται,απέρριψε την λογική του πρώτου Μνημονίου: Πώς θα το υπογράψετε; Πάλι θααποφύγετε να το διαβάσετε σε μια ύστατη προσπάθεια να προσποιηθείτε ότι, δενμπορεί, κάποια λογική θα έχει;

Και για ναμην νομίζετε ότι την πιο πάνω ανάλυση την ενστερνιζόμαστε μόνο κάποιοιπερίεργοι «εγχώριοι», επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του ανταποκριτή των Financial Times στηνWashington, Alan Beattie:

«Μια φτωχήχώρα της περιφέρειας ενθαρρύνθηκε να γίνει μέλος μιας κακοσχεδιασμένηςνομισματικής ένωσης των πλούσιων χωρών οι οποίες κυριαρχούσαν σε αυτήν. Αυτέςοι χώρες, αφού επέβαλαν κανόνες δανεισμού για τους συμμετέχοντες στηννομισματική τους ένωση, ήταν οι πρώτες που τους παραβίασαν. Και το έκαναν χωρίςνα υποστούν καμία συνέπεια. Λόγω εφησυχασμού και αναποτελεσματικών κανόνων στιςχρηματαγορές, και δεδομένης της έλλειψης επενδυτικών ευκαιριών στις αργοκίνητεςοικονομίες τους, ενθάρρυναν τις τράπεζές τους να δανείζουν χωρίς μέτρο στηνχώρα αυτή.

Κι όταν αυτάτα δάνεια «έσκασαν», οι κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών έτρεξαν να διασώσουντις τράπεζές τους φορτώνοντας με νέα δάνεια την ελλειμματική κυβέρνηση τηςπεριφέρειας.

Αργότερααπαίτησαν και την τοποθέτηση τοποτηρητή στην χώρα αυτή με νομική ισχύ ναπροβαίνει σε κατασχέσεις φόρων από τους πολίτες της.»

Το ερώτημα,επαναλαμβάνω, είναι: Οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν αυτή την νέαΣυνθήκη των Βερσαλλιών, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, με τι ψυχολογικότέχνασμα θα πείσουν τον εαυτό τους ότι υπερψηφίζοντάς την κάνουν καλό στοντόπο; Πάλι θα αποφύγουν να την διαβάσουν;

http://tinyurl.com/6weyk9q

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *