37 Νοέμβρηδες μετά … οι αγώνες συνεχίζονται!

Άλλη μια φορά έφτασε ο Νοέμβρης, αυτός ο παράξενος Νοέμβρης, ο Νοέμβρης του «Πολυτεχνείου», ο Νοέμβρης της εξέγερσης. Τριανταεπτά ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε. Όσο το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθέρια» συνεχίζει να μένει ανεκπλήρωτο, τόσο…..
οι αγώνες θα συνεχίζονται!
Πολυτεχνείο – Νοέμβρης 1973
Από σήμερα η PIAZZA del POPOLO TV θα εκπέμπει σπάνιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την εξέγερση των φοιτητών Πολυτεχνείου. Δείτε:
Το αντιφασιστικό ντοκουμέντο «Εδώ Πολυτεχνείο», που περιγράφει τα γεγονότα αλληλεγγύης, λαϊκής συμμετοχής και ηρωισμού, του αγώνα εναντίον της χουντικής δικτατορίας. Η ταινία αυτή, για εμφανής λόγους, γυρίστηκε στο Μιλάνο την περίοδο της χούντας, με υλικό ντοκιμαντέρ, που κρυφά έφυγε από την Αθήνα και με σκηνοθετημένα γυρίσματα στα οποία πήραν μέρος Έλληνες και Ιταλοί φοιτητές, καθώς και Έλληνες πολιτικοί εξόριστοι, στενοί συνεργάτες του σκηνοθέτη.

Αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο της κατάστασης που επικρατούσε, παρουσιάζοντας μέσα από έναν έξοχο συνδυασμό πραγματικών στοιχείων – ντοκουμέντων και κινηματογραφικού έργου. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Η ελληνική αφήγηση του Αλέξανδρου Παναγούλη και η ιταλική του γερουσιαστή Ουμπέρτο Τερρατσίνι.
Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε, το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη, που αποτελεί ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 και φτάνει ως και τον Αύγουστο του 1975.

Ο κινηματογραφιστής καταγράφει, με συγκινησιακή φόρτιση κι εκφραστική δύναμη, σημαίνουσες στιγμές και γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή. Ανατρέχει στο παρελθόν για να διαφωτίσει ιστορικά τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία. Επίσης το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής, στις 7 Φεβρουαρίου του 1975 κι εκτεταμένα πλάνα από τις συγκρούσεις ΜΑΤ – οικοδόμων στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Το τρίτο φίλμ είναι οι «Μέρες Πολυτεχνείου». Ένα ντοκιμαντέρ της αλήθειας για το Πολυτεχνείο, που γυρίστηκε στη συμπλήρωση της πρώτης πενταετίας από την εξέγερση, από το δημοσιογράφο Δημήτρη Παπαναγιώτου. Το ντοκιμαντέρ αυτό προσλαμβάνει και σήμερα ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επικαιρότητα και σημασία.

Μιλούν οι οπερατέρ που τότε, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, κατέγραψαν τα συμβάντα. Ο Σινανίδης, ο Βελόπουλος, ο Μάλλιος, ο Βέλγος Κουράντ, που «έπιασε» τη στιγμή που το τανκ της χούντας τσακίζει την καγκελόπορτα. Μιλάει ακόμη ο καμεραμάν Πατσαβός που ήταν ανεβασμένος στην κολώνα της εισόδου και με την εισβολή του τανκ γκρεμίστηκε μαζί της και τραυματίσθηκε, με αποτέλεσμα να κλονισθεί σοβαρά η υγεία του.
Καλή τηλεθέαση…
Δείτε PIAZZA del POPOLO LIVE TV εδώ…http://piazzadelpopolo.blogspot.com/2008/05/piazza-del-popolo-tv.html

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΣΚΗΝΙΚΟ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΨΟΥΝ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ.

    Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΛΕΕΙ:
    Τους νεκρούς του Άρη τους τιμούν οι θεοί και οι άνθρωποι.[24]

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ρε ξευτιλες εχετε το θρασος να μιλατε ακομα για το πολυτεχνειο το μεγαλυτερο φιασκο της νεοελληνικης ιστοριας! Ωστε ειναι ακομα επικαιρο το ψωμι, παιδεια, ελευθερια, ας γελασουμε ολοι πολυ δυνατα!ρε για πιο ψωμι μιλατε? εσεις εχετε φαει και το φουρναρη μαζι εχετε γεμισει τις τραπεζες του εξωτερικου ολες.Για πια παιδεια?εσεις γεμισατε τα πανεπιστημια με ολα τα αποβρασματα και λαμογια που μαθαινουν τους φοιτητες πως να ξεπουλησουν την ελλαδα γρηγοροτερα.Για πια ελευθερια? εχετε οση ασυδοσια θελετε να σπαζετε να καιτε να καταστρεφεται, τους πετυχατε δηλαδη ολους τους στοχους σας. ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΑς ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΥΧΑΤΕ.ΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑς ΤΑ ΠΡΗΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΕΜΜΕΤΙΚΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *