Νέα δίκη (3η) ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν δύο υπάλληλοι και ένας ιδιοκτήτης εταιριών κούριερ που παρέλαβαν «βομβοδέματα», δύο μπάτσοι της ΔΙΑΣ και το στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Π. Μπαγατέλας. Θα ήταν μια συνεδρίαση ρουτίνας, με τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου -παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της προέδρου- να μη συνεισφέρουν κάτι το….
ουσιαστικά επιβαρυντικό σε βάρος των κατηγορούμενων, αν η πρόεδρος του τρομοδικείου και ο αστυνομικός διευθυντής, επικεφαλής της φρουράς φύλαξης των κατηγορούμενων, δεν δημιουργούσαν ένταση που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή της δίκης. Στόχος τους ήταν η «Κόντρα», τα ρεπορτάζ της οποίας φαίνεται ότι ενοχλούν σφόδρα την πρόεδρο.

Μπήκαμε στην αίθουσα του τρομοδικείου όταν είχε αρχίσει η εξέταση της πρώτης μάρτυρα και διαπιστώσαμε ότι στις θέσεις που καθόμαστε εδώ και χρόνια για να κάνουμε τη δουλειά μας κάθονταν μπάτσοι της φρουράς! Καλέσαμε αμέσως την πρόεδρο να δώσει εντολή στον επικεφαλής της φρουράς να διατάξει τους υφισταμένους του να εκκενώσουν τις θέσεις αυτές και να καθήσουν εκεί που κάθονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ίδιο ζήτησαν οι παριστάμενοι συνήγοροι και οι κατηγορούμενοι αγωνιστές. Οι πρώτοι επεσήμαναν ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, ενώ ο Σ. Φυτράκης συνέδεσε την ενέργεια αυτή με τα δημοσιεύματά μας που δεν είναι αρεστά στην πρόεδρο. Οι κατηγορούμενοι απείλησαν ευθέως ότι θ’ αποχωρήσουν από τη δίκη, αν δε λυθεί το ζήτημα.

Η πρόεδρος, αντί να λύσει επιτόπου το πρόβλημα, διέκοψε την συνεδρίασε, γεγονός που απεκάλυψε εμμέσως ότι η πρωτοβουλία ήταν δική της. Τι συζητούσε, άραγε, κατά τη διάρκεια της διακοπής με τον αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος για μεγάλο διάστημα είχε εξαφανιστεί από την αίθουσα του τρομοδικείου; Με την επανάληψη της συνεδρίασης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τώρα και στο εξής θα αφήνουμε κενές τις τρεις πρώτες θέσεις για την πολιτική αγωγή (που έχει μήνες να εμφανιστεί, ενώ παρίσταται μόνο για μια υπόθεση, της οποίας οι μάρτυρες έχουν εξεταστεί)!

Από την πλευρά μας, έχουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, μέσα από τις γραμμές αυτού του σχολίου, ότι τέτοιες ενέργειες δεν μας πτοούν και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με ακόμη μεγαλύτερο πάθος. Δε θ’ αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω.

Στη συνέχεια η διαδικασία «τσούλησε» κανονικά, μέχρι που στο βήμα των μαρτύρων ανέβηκε το στέλεχος της αντιτρομοκρατικής Π. Μπαγατέλας, που μαζί με τον Χαρδαλιά και τον Τζωίτη έφτιαξαν τα κατηγορητήρια κατά της ΣΠΦ (όπως και το κατηγορητήριο κατά του Τάσου Θεοφίλου, που η δίκη του ξεκινά στις 10 Ιούνη, στο κτίριο του Εφετείου στη Λουκάρεως). Ο Π. Μπαγατέλας (τότε ήταν υπαστυνόμος Β, τώρα υπαστυνόμος Α) είχε καταθέσει την 1η Απρίλη και εκτός της προέδρου εξετάστηκε από την Μ. Δαλιάνη (υπεράσπιση Σακκά) και την Α. Παπαρρούσου (υπεράσπιση Μητρούσια). Οι δύο συνήγοροι τον είχαν «ξετινάξει» και έγινε φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μάρτυρα μυθομανή, που με την πάροδο του χρόνου «θυμάται» ότι έλαβε μέρος σε γεγονότα, για τα οποία δεν κατέθεσε ούτε στην προανάκριση που διενήργησαν συνάδελφοί του ούτε στον τακτικό ανακριτή. Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να τον εξετάσουν και οι υπόλοιποι συνήγοροι.

Ο Δ. Κατσαρής (υπεράσπιση Καραγιαννίδη) τον βομβάρδιζε με ερωτήσεις και ο Μπαγατέλας προσπαθούσε να ξεφύγει απαντώντας πότε «δεν γνωρίζω» και πότε «δεν θυμάμαι». Τη σκυτάλη πήρε ο Φρ. Ραγκούσης, ο οποίος έχει ένα δικό του στιλ στην εξέταση μαρτύρων και ειδικά μαρτύρων όπως ο Χαρδαλιάς και ο Μπαγατέλας. Ξεκίνησε ρωτώντας τον τι δουλιά κάνει και τι πληροφορίες συγκεντρώνει και στη συνέχεια τον ρώτησε ευθέως, αν κι αυτός, όπως άλλοι συνάδελφοί του, προσφέρει τη νύχτα προστασία σε ομάδες πολιτών. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεών του διάβαζε αποσπάσματα από άρθρο του γνωστού για το ρόλο του Β. Λαμπρόπουλου, που αναφερόταν σε ΕΔΕ που είχε διεξαχθεί, με αντικείμενο -εκτός των άλλων- ότι μεγαλοστελέχη της Αντιτρομοκρατικής (που είχαν πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά της ΣΠΦ) πουλούσαν προστασία σε τραγουδιστή έναντι των κινδύνων από τις απειλές της ΣΠΦ. Ο Φρ. Ραγκούσης υπέβαλε πολλές ακόμη ερωτήσεις στον Μπαγατέλα, όπως π.χ. για το κλέψιμο μηχανών από την Αντιτρομοκρατική. Με τις ερωτήσεις αυτές ο αντιτρομοκρατικάριος άρχισε να «ρετάρει» και η πρόεδρος προσπάθησε με διάφορα μέσα να μετατοπίσει αλλού τη συζήτηση και να τον βοηθήσει.

Ενώ ο Φρ. Ραγκούσης δήλωνε ότι τον ενδιαφέρει μόνο το αν τηρήθηκε η νομιμότητα από τον Μπαγατέλα που οργάνωσε τις συλλήψεις, η πρόεδρος απευθύνθηκε πολλές φορές στους κατηγορούμενους, ρωτώντας τους αν ισχυρίζονται ότι τα όπλα τα έβαλε η Αντιτρομοκρατική! Στόχος της ήταν να προβοκάρει το συνήγορο και να σπείρει σύγχυση και διάσπαση στις γραμμές των κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, καθώς και οι θέσεις τους και οι σχέσεις τους έχουν με σαφήνεια διευκρινιστεί από τους ίδιους. Η άποψη που διατύπωσε η πρόεδρος, ότι δεν ήταν ξεκαθαρισμένες οι ερωτήσεις του Φρ. Ραγκούση και γι’ αυτό έκανε τις ερωτήσεις στους Σακκά, Μητρούσια και Καραγιαννίδη για τα όπλα που βρέθηκαν, δεν πατάει πουθενά και δεν μπόρεσε να κρύψει τη στόχευσή της να προκαλέσει αντιθέσεις ανάμεσα στους κατηγορούμενους.

Ετσι, αναγκάστηκαν να πάρουν το λόγο ο Α. Μητρούσιας και οι συνήγοροι Α. Παπαρούσου και Μ. Δαλιάνη, για να τονίσουν το αυτονόητο. Οτι δηλαδή οι τρεις αυτοί κατηγορούμενοι έχουν πάρει θέση από την αρχή ότι δεν είναι μέλη της ΣΠΦ, ότι δεν αρνούνται την κατοχή των όπλων (αλλά δεν δέχονται την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής) και ότι οι ερωτήσεις του Φρ. Ραγκούση αφορούν τον ίδιο και τους εντολείς του. Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι τρεις αυτοί κατηγορούμενοι δηλώνουν με απόλυτη σαφήνεια τι αποδέχονται και τι δεν αποδέχονται από το κατηγορητήριο.

Ηταν, λοιπόν, εκ του πονηρού η παρέμβαση της προέδρου και στόχο είχε να σπείρει σύγχυση και αντιθέσεις στις γραμμές των κατηγορούμενων και να βοηθήσει τον παραπαίοντα αντριτρομοκρατικάριο. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε, ότι σ’ αυτές τις πολιτικές δίκες, που δικάζονται ένοπλες επαναστατικές οργανώσεις, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πληροφορίες από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής (και μάλιστα αυτό να δηλώνεται ανοιχτά: «Μη διανοηθείτε να μας διαψεύσετε, γιατί έχουμε στοιχεία από τα μέσα», είπε κάποια στιγμή ο Φρ. Ραγκούσης), προκειμένου να στριμωχτούν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής. Από την άλλη, στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη διάσταση απ’ αυτή που έχει στην πραγματικότητα. Ο Σ. Φυτράκης, με τη δήλωσή του ότι εμείς κάνουμε πολιτική κριτική στους μηχανισμούς καταστολής και δεν παίρνουμε πληροφορίες από κανέναν, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Τη σκυτάλη από την πρόεδρο πήρε ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας, για να υποβάλει το «αφελές» ερώτημα, εάν οι κατηγορούμενοι ή οι συνήγοροι ισχυρίζονται ότι έγινε διείσδυση από την Αντιτρομοκρατική. Ο κ. Μπάγιας κάθε άλλο παρά αφελής είναι. Απλά θέλησε κι αυτός να μπει σφήνα και να δημιουργήσει αντιπαλότητες στους κατηγορούμενους. Επόμενο ήταν να πάρει το λόγο ο Χ. Τσάκαλος και να εξηγήσει αναλυτικά για ποιους λόγους δεν είναι εφικτός ο στόχος της Αντριτρομοκρατικής να διεισδύσει, όχι μόνο στη ΣΠΦ, αλλά σε όλες τις ένοπλες αναρχικές οργανώσεις.

Η εξέταση του Π. Μπαγατέλα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 20 Μάη, με ερωτήσεις από την πλευρά των κατηγορούμενων.

Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *