Σε Πασοκική περιδίνηση η κυβέρνηση πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τους εφιάλτες πολλών ότι η σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος δεν κρίνεται μόνον από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τις εξελίξεις στην οικονομία, την εκτόνωση της κοινωνικής έντασης και, συνεπώς, την έκβαση της
Προεδρικής εκλογής αλλά και από τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ξύπνησε η χθεσινή εικόνα σπαραγμού του άλλοτε κραταιού κόμματος στο Ζάππειο, επ’ αφορμής των 40 ετών από την ίδρυση του.

Οι «παπανδρεϊκοί» που γιουχάιζαν ως προδότη το Βενιζέλο, τα συνθήματα περί της επάρατης δεξιάς και ο έντονος εκνευρισμός Βενιζέλου, που δεν αποκλείεται να… ανταποδώσει κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ αύριο, προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό στο στρατόπεδο της Ν.Δ. Μαζί και η στάση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, που αν και έλαβε ουσιαστικές αποστάσεις μόνον από την προ μηνών ρύθμιση της κυβέρνησης για τις τράπεζες, εμφανίστηκε χθες ως… εγγυητής του νέου ξεκινήματος της παράταξης, επιβεβαιώνοντας όσους τον ήθελαν να αναζητά τρόπο επιστροφής στην πρώτη γραμμή και… δικαίωσης της πολιτικής του, τη διετία 2009 – 2011.

Ο κ. Παπανδρέου, άλλωστε, επιδιώκει αυτή τη δικαίωση είτε βάλλοντας κατά Σαμαρά για την αρχική του άρνηση να στηρίξει το μνημόνιο είτε, κυρίως, επιτιθέμενος στον Κώστα Καραμανλή για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004-2009. Είναι ενδεικτικό ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα αφορά στα στατιστικά της περιόδου Παπανδρέου, υπό τον επικεφαλής της Στατιστικής Ανδρέα Γεωργίου, λειτουργεί ως κόκκινο πανί για τον πρώην Πρωθυπουργό που απαντά με μακροσκελέστατες αντιδράσεις. Το Μαξίμου, αν και εκ των πραγμάτων έχει αναγκαστεί να «υιοθετήσει» πεπραγμένα του Παπανδρέου, επιδιώκει σταθερά να διατηρεί αποστάσεις, την ίδια ώρα που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη Βενιζέλου και, συνεπώς, της δικομματικής. Ωστόσο παρά τη σειρά υποχωρήσεων, το δυσανάλογο για τις δυνάμεις του μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας αλλά και τις ηθελημένες ή αθέλητες «επικοινωνιακές πάσες» προς την πλευρά Βενιζέλου, ο οποίος επεδίωκε να καρπωθεί ό,τι θετικό, η κατάσταση στο άλλοτε ισχυρό Κίνημα μοιάζει άκρως προβληματική.

Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν ήδη από σήμερα αλλά και το ενδεχόμενο τα όποια θετικά μέτρα, όπως η ρύθμιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, να συνοδεύονται και από δύσκολες αποφάσεις, που θα αφορούν όχι μόνον τα δημοσιονομικά (μεταξύ αυτών και το ασφαλιστικό) αλλά και στη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, απελευθερώσεις επαγγελμάτων και αγορών, χαλάρωση κανόνων κ.ο.κ.

Την ώρα που συνέβαιναν αυτά χθες στο ΠΑΣΟΚ, στο Μαξίμου βρισκόταν σε εξέλιξη μία ακόμη από τις πολλές συσκέψεις του Αντώνη Σαμαρά ενόψει των σημερινών συναντήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα. «Τα μείζονα αυτή τη στιγμή είναι άλλα…» ήταν το μήνυμα που έστελναν αργά χθες βράδυ στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά και η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός επενδύει τόσα πολλά στον κύκλο που ανοίγει η συνάντηση των Παρισίων που, τουλάχιστον χθες, δεν είχε περιθώριο να αναλωθεί στα του κυβερνητικού του εταίρου. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι πολύ σύντομα μπορεί να απαιτηθεί…

newpost.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *