«Ψαλίδι» μέχρι και 40%

Ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις κρατικές δαπάνες σχεδιάζει η Βρετανία

Λονδίνο

Υψηλότερες περικοπές δαπανών από ό,τι προβλέπει ο έκτακτος προϋπολογισμός του Ιουνίου ζητά η βρετανική κυβέρνηση να σχεδιάσουν τα υπουργεία και…
οι δημόσιες υπηρεσίες, «ψαλίδι» που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 40%.

Τα μέτρα της νέας κυβέρνησης φέρνουν ήδη την αυστηρότερη λιτότητα που έχει δει η Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τώρα ο υπουργός Οικονομικών Τζ.Όζμπορν ζητά από τα υπουργεία να υποβάλουν μέχρι τον Αύγουστο τις προτάσεις τους για επιπλέον περικοπές με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Οι περικοπές σχεδιάζεται να κυμανθούν στους περισσότερους τομείς κοντά στο 25%, αλλά οι «οδικοί χάρτες» που πρέπει να υποβάλλουν υπουργεία και υπηρεσίες πρέπει να εξετάζουν πώς μπορεί να περικοπεί μέχρι και το 40% των δαπανών τους. Πρόκειται για αρχικούς υπολογισμούς, οι οποίοι «είναι διαπραγματεύσιμοι» διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση καθησύχασε πως οι περικοπές στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Άμυνας δεν θα φτάσουν σε υψηλά ποσοστά, αλλά φαίνεται πως δεν θα γίνει το ίδιο με υπουργεία όπως εκείνα των Εσωτερικών, των Μεταφορών αλλά και του Εργασίας. Τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές.

Το βρετανικό έλλειμμα φτάνει το 11% και η μείωσή του είναι ο διακηρυγμένος πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης που σχημάτισαν το Συντηρητικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Ο Μαρκ Σερουότκα, επικεφαλής της ένωσης εργατικών ενώσεων του δημοσίου τομέα και των δημόσιων υπηρεσιών, στα 300.000 μέλη της οποίας περιλαμβάνονται πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, εκτίμησε ότι οι περικοπές ύψους 40% στις δημόσιες δαπάνες θα σήμαιναν την απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

«Πρόκειται για πολιτικό σοκ και δέος» ανέφερε μιλώντας στο BBC. Οι προτάσεις για τις περικοπές 40% πρέπει να οριστικοποιηθούν ως το τέλος του μήνα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούν στον κυβερνητικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *