Π Παπανδρέου ελέγχεται και για 400 εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε σε ΜΚΟ φαντ΄σματ ότν ήταν ΥΠΕΞ…!!!

Δημήτρης Μαρκόπουλος – Πρώτο Θέμα

∆εν του έφταναν του Γιώργου Παπανδρέου οι δυσάρεστες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με τους ελέγχους για κακή διαχείριση στα χρόνια της προεδρίας του, έχει και νέους μπελάδες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται…

διαχειριστικός έλεγχος για την περίοδο υπουργίας του μεταξύ 2002-2004 σε ό,τι αφορά τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε ΜΚΟ από την Υπηρεσία ∆ιεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών (Υ∆ΑΣ). Οι έλεγχοι αρχικά έγιναν σε επίπεδο ορκωτών ελεγκτών -για πρώτη φορά στην ιστορία- στο υπουργείο Εξωτερικών και ήδη υπάρχουν ευρήματα. Πρόκειται για μια σειρά έργων- φαντασμάτων που ενώ πληρώθηκαν από το ∆ημόσιο προς ΜΚΟ, τελικά ποτέ δεν παραδόθηκαν, με αποτέλεσμα να καρπώνονται τις ωφέλειες φίλοι, συγγενείς και γνωστοί πολιτικών προσώπων, χωρίς να έχουν προσκομίσει τα αναγκαία παραστατικά. Ο έλεγχος αφορά ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ σε ΜΚΟ – σε ό,τι αφορά την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου το ποσό αγγίζει περίπου τα 400 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αν και οι έλεγχοι αφορούν συνολικά την περίοδο 2002-2009, οι πρώτες πληροφορίες εκ μέρους των ελεγκτών δείχνουν πως το μείζον πρόβλημα υπήρξε στη διετία 2002-2004, όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Τότε η δαπάνη προς ΜΚΟ και γενικότερα προς αναπτυξιακή βοήθεια προς τρίτες χώρες πραγματοποίησε τεράστιο άλμα, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως διαχειριστής της ροής χρήματος υπήρξε ο στενός συνεργάτης και φίλος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλεξ Ρόντος. Ο τελευταίος υπήρξε γενικός διευθυντής της Υ∆ΑΣ και ο άνθρωπος που γνωμοδοτούσε για όλα τα κονδύλια προς ΜΚΟ. Υστερα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών κ. ∆ημήτρη Αβραμόπουλου στα τέλη του 2012, οργανώθηκε ο έλεγχος στην Υ∆ΑΣ, και μάλιστα με διαγωνισμό ώστε να μπουν ορκωτοί λογιστές και να «ξεψαχνίσουν» τα ποσά που δαπανήθηκαν. Στα 196 προγράμματα στα οποία γίνεται εκκαθάριση για πρώτη φορά, οι μισές ΜΚΟ που συμμετείχαν σε αυτά δείχνουν να «μπάζουν» καθώς δεν υπάρχουν καν τιμολόγια και παραστατικά για τις δράσεις που το υπουργείο Εξωτερικών έκανε. Αυτή τη στιγμή μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκονται 116 έλεγχοι ΜΚΟ, ενώ έπειτα από εισήγηση του νυν γενικού διευθυντή της Υ∆ΑΣ κ. Αντώνη Ζαΐρη συντάχθηκε κοινή υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Γιάννη Στουρνάρα ώστε νομοθετικά να κατακυρωθούν οι έλεγχοι και να επιτραπεί η εμπλοκή της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης. Ξαφνικά, λοιπόν, η Ελλάδα βρέθηκε να συμβάλλει με τα χρήματα των φορολογουμένων σε περιοχές απομακρυσμένες όπως η Αϊτή, σε αφρικανικές χώρες, σε προγράμματα για νάρκες στην Ασία κ.λπ. Επίσης για τα λεφτά που δόθηκαν για προμήθειες τροφίμων, ρουχισμό και άλλα είδη ανάγκης για πρόσφυγες ή ευπαθείς ομάδες ουδέποτε υπήρξαν τιμολόγια. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών θα απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων από όσους δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν με παραστατικά και τιμολόγια.

communenews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *