Κόβουν 4.000 στρέμματα δάσους για τον Μπόμπολα

Κατά παράβαση της νομιμότητας το υπουργείο Περιβάλλοντος (!) με επείγον έγγραφό του στις 10 Οκτωβρίου, έδωσε εντολή, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, να κοπούν 4.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους για το χατήρι του χρυσωρυχείου συμφερόντων Μπόμπολα.Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων το ΥΠΕΚΑ διέταξε το δασαρχείο Αρναίας να….
υπογράψει «Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης» με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, για την υλοτόμηση όλων των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην απόφαση παραχώρησης δάσους δια χειρός του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα δάσους, αρχέγονου δάσους, στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.
Μόνο που για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση απαιτούνται , όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, να έχουν προηγουμένως εγκριθεί Τεχνικές Μελέτες αλλά και το Επενδυτικό Σχέδιο.
Το ΥΠΕΚΑ αγνόησε όλα αυτά τα προαπαιτούμενα και χωρίς να έχουν εγκριθεί Τεχνικές Μελέτες, χωρίς να έχει εγκριθεί το Επενδυτικό Σχέδιο, αποφάσισε και διέταξε να ξεπατωθεί έκταση 4.000 στρεμμάτων δάσους.
Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, στην απόφαση της Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την παραχώρηση του δάσους και συγκεκριμένα ο όρος 14 προϋποθέτει την ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης του νόμου 998/79 (δασικού νόμου) και Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει, δεν υπάρχει αφού σύμφωνα με την Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το “υποέργο Σκουριές” (Απόφαση Δ8-Α/Φ.7,49,13/2809/349/10. Φεβρ.2012) που έχει δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ επιτρέπει αποκλειστικά τις εξής εργασίες:
-Διαμόρφωση της κύριας οδού πρόσβασης μεταλλείου Σκουριών (από το Χοντρό Δέντρο μέχρι τις Σκουριές)
– Κατασκευή ράμπας και φρέατος υπόγειου μεταλλείου Σκουριές.
Όπως επισημαίνουν κάτοικοι και φορείς καμία άλλη εργασία κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας δεν επιτρέπεται να γίνει στις Σκουριές.

OXI ALLO KAPBOYNO

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *