Μύλος στο ΠΑΣΟΚ: Οι “Παπανδρεικοί” μάζεψαν 4.000 υπογραφές και λένε στο Βενιζέλο “σήκω φύγε τώρα”

Οι «Παπανδρεικοί» μάζεψαν 4.000 υπογραφές ζητώντας τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Βάζουν «φωτιά» δηλαδή στο εσωκομματικό σκηνικό και
λένε στον Ε. Βενιζέλο «σήκω και φύγε τώρα».

Η νέα κρίση έρχεται τρεις μέρες αφότου εκτονώθηκε η σύγκρουση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ενώ κορυφώνεται η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την προεδρική εκλογή.

Η κίνηση των «4000» προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο με το μέγεθός της, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρωταγωνίστησαν σε αυτή στελέχη επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου. Γι’ αυτό και πέρα από την οργή στην Χαριλάου Τρικούπη, προκάλεσε απορίες και για τη βαθύτερη σκοπιμότητά της.

Πρόκειται για μια ενέργεια που απλά εκφράζει απογοητευμένους Πασόκους, οι οποίοι δεν έχουν πλέον ρόλο ή προετοιμάζει το έδαφος για μια μελλοντική κίνηση του κ. Παπανδρέου, ακόμη και για δημιουργία νέου κόμματος; Άλλωστε τον τελευταίο καιρό οργιάζουν φήμες για σχέδια περί νέου εγχειρήματος από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ σαφείς υπαινιγμούς άφηνε πρόσφατα και ένας άλλος παλιός συνεργάτης του ο Γιάννης Ραγκούσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι της κίνησης των «4000» ηγούνται κυρίως οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης και Γιώργος Πεταλωτής, σταθερά πιστοί «παπανδρεϊκοί», που δύσκολα θα επιχειρούσαν κάτι τέτοιο εάν δεν ενημέρωναν έστω τον κ. Παπανδρέου νωρίτερα.

Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν κατ’ αρχήν να απαξιώσουν τη σημασία της κίνησης. Με σκωπτική διάθεση σημείωναν ότι η λίστα είναι «γεμάτη σόγια» – επικαλούμενοι την επανάληψη του ίδιου επώνυμου σε αρκετές περιπτώσεις. Εννοώντας δηλαδή ότι ο μεγάλος αριθμός των υπογραφών προέκυψε από «συγγενείς και φίλους» ενός ουσιαστικά περιορισμένης δυναμικότητας συστήματος στελεχών.

Πρόσθεταν επίσης ότι οι περισσότεροι εκ των υπογραφομένων έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό από το ΠΑΣΟΚ και δεν ψηφίζουν καν το Κίνημα. Πρόκειται δηλαδή για την επανάληψη με άλλο τρόπο της ιστορίας με την εκδήλωση του κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο όταν προσήλθαν στελέχη που ήδη ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από αυτό όμως ασκούν σκληρή κριτική στους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, αλλά και διατυπώνουν μια πρόσκληση – πρόκληση. Η κριτική: Επισημαίνουν, φωτογραφίζοντας ευθέως τον κ. Καρχιμάκη που ήταν το 2011 γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνη την περίοδο που αποφασίστηκε η συνεργασία του Κινήματος με τη ΝΔ, δεν συνεδρίασε κανένα κομματικό όργανο για να τοποθετηθεί επί αυτής της επιλογής. «Τώρα ξαφνικά ζητάνε μέχρι και συνέδριο, όταν τότε σιώπησαν» λένε χαρακτηριστικά!

Και η πρόκληση – πρόσκληση: Καλούν τους πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας των «4000», εάν θέλουν συνέδριο να κινηθούν σύμφωνα με όσα ορίζει το καταστατικό. Να συλλέξουν δηλαδή, εάν τολμούν, τον προβλεπόμενο αριθμό μελών της κεντρικής επιτροπής ή των μελών του κόμματος και να επιβάλλουν έκτακτο συνέδριο, μιας και τακτικό δεν προβλέπεται ακόμη.

«Κάποιοι επιμένουν να στροβιλίζονται στο παρελθόν και να πλήττουν την ενότητα και τη συσπείρωση της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ εμείς παλεύουμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση» σημειώνουν με νόημα, προϊδεάζοντας και για μια ανάλογης έντασης απάντηση από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο σύντομα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *