«Κλείδωσε» πακέτο βοήθειας 45 δισ. ευρώ Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ


Τους τελικούς όρους του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα ανακοίνωσαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Το ποσό της βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πρώτο χρόνο θα φτάνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ και το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 5%. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί επιπλέον χρηματοδότηση έως 15 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την Ε.Ε., φέρνοντας το συνολικό ποσό…
.

… της βοήθειας στα 45 δισ. ευρώ για φέτος.
«Είμαστε έτοιμοι, αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, και μας ειδοποιήσει η Ελλάδα, να το πράξουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε, να επιβαρύνονται. Ο κ.Γιούνκερ διευκρίνισε ακόμη ότι, με τη σημερινή απόφαση διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της Ε.Ε. που απαγορεύει τη διάσωση κάποιου κράτους μέλους, καθώς ο μηχανισμός έχει τη μορφή δανείων που είναι εξοφλητέα.

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν δήλωσε πως τα μέλη της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα ώστε να δοθεί πολιτική στήριξη στην Ελλάδα. Η Επιτροπή δούλεψε με συνέπεια γι’αυτό το θέμα, τόνισε, και δήλωσε την ικανοποίησή του για την έκβαση των προσπαθειών. «Πάντοτε είναι έτοιμα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε. «Αν χρειαστεί, θα ενώσουμε τα εργαλεία μας με αυτά του ΔΝΤ».
«Βασισμένοι στη σημερινή απόφαση και στην αποστολή της Επιτροπής, θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Είμαι βέβαιος ότι οι κοινές προσπάθειές μας με το ΔΝΤ θα στεφθούν από επιτυχία. Όπως εξήγησε ο κ.Γιούνκερ οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεισφέρουν, και το τι θα γίνει τα επόμενα έτη θα καθοριστεί σε συναντήσεις που θα έχουμε στο μέλλον», τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Παπακωνσταντίνου-Μπαρόζο
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια είναι διαθέσιμη, αν χρειαστεί.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα δείχνουν ότι «υπευθυνότητα και αλληλεγγύη συμβαδίζουν» και ότι η Ευρώπη είναι «σοβαρή» όσον αφορά στις πράξεις της για την εγγύηση της οικονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα από την κυβέρνηση, καθώς, από την αντίδραση των αγορών αύριο θα εξαρτηθεί ο χρόνος κατά τον οποίο η Αθήνα θα ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις Βρυξέλλες με θέμα το κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών.
tanea

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *