Οι Έλληνες «φυλάνε» 45 δισ. ευρώ κάτω από το στρώμα

Σε σεντούκια και σε στρώματα έχουν κρύψει οι Έλληνες περί τα 45 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων στην αγορά έχει επιστρέψει σε επίπεδα του 2012 μετά από τις αθρόες αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος από τις εκροές των καταθέσεων αφορά σε μετρητά, τα οποία οι Έλληνες διακρατούν με τους όποιους κινδύνους τούτο συνεπάγεται για την ασφάλεια τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τον Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην αγορά, έφθασε τα 45,20 δισ. ευρώ, όση περίπου ήταν και τον Ιούνιο του 2012 (43,3 δισ. ευρώ), όταν κατεύθαναν οι περιβόητες αερομεταφερόμενες αποστολές τραπεζογραμματίων από τη Φρανκφούρτη.
Τότε, το 2012, μεγάλο μέρος των χρημάτων που βρισκόταν σε χρήματα επέστρεψε σταδιακά στις τράπεζες, ωστόσο αυτό δεν έγινε με τα χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία, ωστόσο έχουν ξεπεραστεί, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημέρων, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Μαΐου στα 116,4 δισ. ευρώ από 112,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων απο το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρημαοτοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 38,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μετά απο τις αλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας, μέσω του ELA, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα, ο δανεισμός των τραπεζών από το μηχανισμό αυτό έχει προσεγγίσει πλεόν τα 89 δισ. ευρώ.
inrealnews.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *