Ηλεία: Στο «φως» ταφικά μνημεία του 4ου αιώνα στο Σώστι Αμαλιάδας!

Σε σωστική ανασκαφική έρευνα προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων…

στην περιοχή Σωστίου του δήμου Ήλιδας, με την αρχαιολογική σκαπάνη να φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα.

Η σωστική επέμβαση έγινε στην θέση «Δαλαμαρέικα», σε μία περιοχή που μπορεί να ανήκει ιδιοκτησιακά σε ιδιώτη, εντάσσεται ωστόσο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας και όπως ανέφερε στo patrisnews.com η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ κα Γεωργία Χατζή, από το 1990 το σημείο έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Με τη συνδρομή του ιδιοκτήτη

Κάτι το οποίο γνώριζε καλά ο ιδιοκτήτης του χωραφιού, ο οποίος μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι προσφέρθηκε να ενισχύσει οικονομικά την Ζ’ ΕΠΚΑ, προκειμένου να προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, σε ένα χώρο που βρίσκονται βελανιδιές και διάφορα άλλα δένδρα.

Έτσι λοιπόν, τις προηγούμενες ημέρες έπιασαν δουλειά τα μηχανήματα, με το κόστος να το αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης, και έγιναν τομές και εκσκαφή, στα σημεία που η αρχαιολογική υπηρεσία ήταν βέβαιη ότι υπήρχαν ευρήματα.

Και πράγματι, οι αρχαιολόγοι της Ζ’ ΕΠΚΑ επιβεβαιώθηκαν, καθώς βρέθηκαν μπροστά σε ένα μικρό νεκροταφείο, το οποίο χρονολογείται στον 4ο αιώνα π. Χ.

Αξιολογούνται

Η εκσκαφή και εν συνεχεία η ανασκαφή, αποκάλυψε ότι στο σημείο βρισκόντουσαν τρεις κιβωτιόσχημοι τάφοι, οι οποίοι χρονολογούνται στα τέλη του 5ου με 4ου αιώνα π. Χ. και οι οποίοι, όπως ανέφερε η κα Χατζή, ήταν συλημένοι από την αρχαιότητα.

Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και έναν ταφικό πίθο (μεγάλο αγγείο που περιείχε την τέφρα από την καύση του σώματος του νεκρού), το οποίο χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. , καθώς επίσης αποκαλύφθηκε και ένα ναόσχημο μνημείο, το οποίο θα διερευνηθεί περαιτέρω από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την κα Χατζή, οι συγκεκριμένοι τάφοι είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι στην Ηλεία κατά τον 4οαιώνα π.Χ., καθώς συναντούνται σε διάφορες περιοχές και εκτιμάται ότι στην προκειμένη περίπτωση ανήκει σε κάποιο γένος που ζούσε στην περιοχή. Επί της ουσίας πρόκειται για διάφορα είδη τάφων και ταφών των μελών κάποιου γένους.

Όλα τα ευρήματα από την περιοχή μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας και θα γίνει και περαιτέρω έρευνα στο σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Χατζή χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του ιδιώτη, o oποίος συνέβαλε για να γίνει η ανασκαφή.

Μαρία Καραμπάτση

www.patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *