Τώρα θα ρίξουμε λεφτά στην αγορά! – Μιλούν οι 4 κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες

Την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των “stress test” που διενήργησε η ΕΚΤ εκφράζουν με δηλώσεις στην “Καθημερινή” οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικώντραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι τώρα στρέφονται στο πραγματικό τους έργο που είναι ηχρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests κλείνει το κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων και ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από τις τράπεζες, για την αναδιάρθρωση και την χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, επισημαίνει, ότι ανοίγει μεσοπρόθεσμα ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες είναι το κρίσιμο μέγεθος, που θα σηματοδοτήσουν συνολικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα επιβεβαιώσουν την μακροχρόνια ανάκτηση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος και έτσι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, προσθέτει κ.Σάλλας.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ.Σάλλας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά την απόλυτα επιτυχή έκβαση του stress tests η τράπεζα συνεχίζει θέτοντας με ικανοποίηση και σιγουριά τους νέους της στόχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, επισημαίνει ότι οι διαδοχικές κεφαλαιακές ενισχύσεις, η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας και εν γένει η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνετέλεσαν σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύστημα, το οποίο συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στοιχείο κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Για την Alpha Bank, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση από της ΕΚΤ αναδεικνύει αναμφισβήτητα την Alpha Bank ως την καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη και επιτρέπουν στην τράπεζα να στηρίξει την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα από θέση ισχύος.

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρει ότι πατώντας γερά στα πόδια τους οι εγχώριες τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν την κύρια αποστολή τους, δηλαδή την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον εκμεταλλευόμενες την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο πλεόνασμα κεφαλαίων στο δυναμικό σενάριο, το οποίο αξιολογεί κατατεθειμένα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών και άρα το μέλλον τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι πλέον οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων και στην χρηματοδοτική αξιόπιστων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και νοικοκυριών. Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί επίσης το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για την Eurobank αναφέρει μεταξύ άλλων έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο που έχει θέσει: τη στήριξη των πελατών της, την χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιστροφή στην κερδοφορία το 2015.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *