Απεριόριστος λαϊκισμός μόνο με 50 λεπτά

Προσπαθώ να καταλάβω τι με ενοχλεί περισσότερο με την στάση του Υπουργού Περιβάλλοντος για την γνωστή ιστορία του ΅μισού ευρώΆ:

Α. Η ελαφρότητα, με την… οποία αλλάζει απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη;

Β. Ο λαϊκισμός, που διακρίνει όχι μόνο την προβολή των ανακοινώσεων του ΥΠΕΚΑ αλλά και το περιεχόμενο τους;

Γ. Το γεγονός ότι για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και όχι αυτοί που ευθύνονται;

Δ. Όλα τα παραπάνω;

(Δ. Όλα τα παραπάνω)

Όταν η κυβέρνηση ζητάει να βάλουμε εμείς πλάτη για να ηλεκτροδοτηθούν οι ασθενέστεροι, υπονοεί 3 πράγματα:

-Πρώτον, ότι αυτή είναι η μοναδική λύση (άρα δεν υπάρχουν λύσεις).

-Δεύτερον, ότι δεν υπάρχουν άλλοι να πληρώσουν.

-Τρίτον, ότι στο επόμενο λάθος, αδράνεια ή παράλειψή της, πάλι εμείς θα την πληρώσουμε.

Για αυτό λοιπόν και εμείς καταθέτουμε μία σειρά από προτάσεις για το πού μπορούν να βρεθούν τα χρήματα:

– Στα τουλάχιστον 700 εκατ. ¤ των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

– Στα περισσότερα από 500 εκατ. ¤ που επιδοτούνται (έμμεσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ) οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη (Αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, ΑΔΙ).

– Στα εκατοντάδες εκατομμύρια που χαρίζει κάθε χρόνο η κυβέρνηση στο λιγνιτικό λόμπι της ΔΕΗ, παρέχοντας σχεδόν δωρεάν τα δημόσια λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας εις βάρος της εθνικής οικονομίας και της δημόσιας υγείας.

– Στα εκατοντάδες εκατομμύριαευρώ έμμεσων και άμεσων επιδοτήσεων που απολαμβάνει η βαριά βιομηχανία της χώρας εις βάρος μας, στο όνομα του ανταγωνισμού και της φθηνής ενέργειας.

Ή, αν κανένα από τα παραπάνω δεν προκρίνεται, στα1,2 δις ¤εθνικών πόρωνπου πολύ πρόσφαταδώρισε η κυβέρνηση στους μεγαλοεργολάβους για την επανέναρξη των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Αν μη τι άλλο αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι αν θέλει πραγματικά να συμβεί κάτι, βρίσκει τον τρόπο. Ας θελήσει λοιπόν για μία φορά να κάνει κάτι για εμάς.

Για να εξηγούμαι, δεν πιστεύω ότι έχει κάποιος αντίρρηση να βάλει πλάτη για να προστατευθούν οι ασθενέστεροι. Ωστόσο,ο κόσμος δεν χρειάζεται ελεημοσύνη για να ζεσταθεί τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Χρειάζεται σχέδιο για να μην ξανακρυώσει ποτέ.

Η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί δημόσια ότι έκανε λάθος και στην συνέχεια να το διορθώσει. Αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο, αν προωθήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Όπως αυτό.

greenpeace.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *