Τα Πούλιτζερ των 50 δολαρίων

Οι δημοσιογράφοι του ProPublica γιορτάζουν την καινούργια επιτυχία τους

Το δεύτερο Βραβείο Πούλιτζερ γιορτάζει ο αμερικανικός ερευνητικός διαδικτυακός τόπος ProPublica, που στηρίζεται στις εισφορές των αναγνωστών του.
Οι δημοσιογράφοι Τζέσσε Άιζινγκερ και Τζέικ Μπερνστήν κέρδισαν το Βραβείο του Εθνικού Ρεπορτάζ για την έρευνά τους σχετικά με το πώς οι τραπεζίτες της Ουόλ Στρητ, στην προσπάθειά τους να πλουτίσουν σε βάρος των….
πελατών τους, αλλά και των ίδιων των τραπεζών τους, στην αρχή υποβάθμισαν και μετά προκάλεσαν την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Οι ίδιοι θέλουν να μοιραστούν το βραβείο τους με τους συναδέλφους τους Άνταμ Ντάβιντσον, Άλεξ Μπλούμπεργκ και Ίρα Γκλας, που στήριξαν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού στον οποίο εργάζονται.

Η αρχισυνταξία του ProPublica δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ειρωνικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η έρευνα από όσους ήθελαν να την «θάψουν», γεγονός που, όπως λένε, πείσμωσε την ομάδα να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

«Αποδείξαμε», λένε τώρα οι βραβευμένοι δημοσιογράφοι, «πως την περίοδο 2006-2008, πίσω από τα τείχη της Ουόλ Στρητ υπήρχαν άνθρωποι που υπονόμευαν το δημόσιο συμφέρον».

Πέρσι, η ProPublica είχε και πάλι βραβευθεί για την έρευνα της Σέρι Φινκ, που απέδειξε πόσο σαθρό είναι το αμερικανικό σύστημα υγείας. Η δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει πως μετά τον τυφώνα Κατρίνα, το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την καταστροφή, με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης να ακολουθηθεί η πρακτική της ευθανασίας των πλέον αδυνάμων, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να επικεντρωθεί στη σωτηρία αυτών που είχαν ελπίδες να ζήσουν.

Φέτος, η ProPublica εξασφάλισε και δύο Βραβεία Τζορτζ Πολκ (από το όνομα του Αμερικανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1947).

Οι αρχισυντάκτες της ιστοσελίδας στο σημείωμά τους υπενθυμίζουν επίσης ότι αποστολή των δημοσιογράφων τους είναι να ασκούν το λειτούργημά τους «με την δύναμη της ηθικής» και να αποκαλύπτουν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας ή πολιτικής και κρατικής ανικανότητας.

«Αυτή είναι η αποστολή μας», λένε, «και τα βραβεία μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο σθένος και ενθουσιασμό».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν πως για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους έχουν ανάγκη την οικονομική ανεξαρτησία. Υπενθυμίζοντας ότι οι συνεισφορές απαλλάσσονται από τον φόρο, ευχαριστούν τους 1.300 δωρητές της προηγούμενης χρονιάς και τους 500 των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2011.

Το μέσο ποσό που δέχονται από τον κάθε δωρητή είναι 50 δολάρια, αλλά τονίζουν πάντα ότι και λιγότερα χρήματα είναι ευπρόσδεκτα.

http://www.elzoni.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης να ακολουθηθεί η πρακτική της ευθανασίας των πλέον αδυνάμων.
    «Για να έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα όργανα ενός δότη, πρέπει οπωσδήποτε να του τα αφαιρέσουμε ενώ αυτός είναι ακόμα ζωντανός!!! Και για να είμαστε απόλυτα σίγουροι πως δεν πρόκειται να ξυπνήσει, ο αναισθησιολόγος τον υποβάλλει σε ολική νάρκωση(!)

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *