Επιβάρυνση στους ασφαλισμένους έως 50% σε φάρμακα και νοσήλεια

Καθιερώνεται το πορτογαλικό μοντέλο .Αυξημένη η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε …..
φάρμακα και νοσήλια
– Εξετάζεται πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος για περικοπή προνοιακών επιδομάτων
“Νυστέρι” 2 δισ. ευρώ μπαίνει στην υγεία με την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση. Επίσης μελετάται και η καθιέρωση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα κόβονται τα προνοιακά επιδόματα.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στα 2.500 ευρώ, εξαιρώντας παράλληλα από τις περικοπές κάθε συνταξιούχο με αποδοχές 1.400-15.00 ευρώ.

Ο κατάλογος των μέτρων παραμένει ανοιχτός και στη νέα συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, η οποία έχει οριστεί για το πρωί της Κυριακής, θα επιχειρηθεί να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. Ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα σηκώσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Υπουργείο Εργασίας, που καλείται να προσδιορίσει μέτρα που οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ. Ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας με εξοικονομήσεις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα, πέντε προτάσεις που αφορούν:
1.την εκχώρηση αρμοδιοτήτων φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, όπως άλλωστε και των υπηρεσιών σίτισης.
2.Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια στα πρότυπα του πορτογαλικού μοντέλου, με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, σε εκείνες τις κατηγορίες φαρμάκων που εκτινάσσουν τη δαπάνη στα ύψη, χωρίς ωστόσο να κρίνονται σκευάσματα ”πρώτης γραμμής”, αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Επιπλέον προωθείται και η συμμετοχή στα νοσήλια. Πρόκειται για μέτρο που ισχύει στην Ευρώπη, ωστόσο τα μοντέλα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα.
3.Αξιοποίηση πλεοναζουσών νοσοκομειακών δομών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση σε ιδιώτες.
4.Επέκταση της της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων
5.Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων.Η φαρμακευτική δαπάνη από 2,43 δισ. ευρώ το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *