Κούρεμα 50% στα ποσά των δόσεων για χρέη στο Δημόσιο

Κούρεμα έως και 50,2% στα ποσά των μηνιαίων δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μπορούν να πετύχουν όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση αυξάνοντας ως και 100 τις δόσεις εξόφλησης χρεών μέχρι τις 15.000 ευρώ και ως 72 μήνες την εξόφληση των μεγαλύτερων ποσών.

Ο Ελεύθερος Τύπος εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα το τελικό κείμενο της νέας ρύθμισης που έχουν επεξεργαστεί τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών μαζί με παραδείγματα ώστε όσοι είναι σε ρύθμιση ή σκοπεύουν να υποβάλουν αιτήσεις, να γνωρίζουν επακριβώς τι κερδίζουν από την αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Η νέα ρύθμιση προωθείται για άμεση εφαρμογή, μέσα στα επόμενα 24ωρα, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, εκτός και αν επιλεγεί η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή.

Αιτήσεις

Οι οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία για να επωφεληθούν από τον μέγιστο αριθμό δόσεων (72-100) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31/12/2014.

Για όσους υποβάλουν τις αιτήσεις τους μετά την ημερομηνία αυτή οι δόσεις θα μειώνονται κατά ένα μήνα (π.χ., με αίτηση τον Ιανουάριο οι δόσεις γίνονται 99, και 71, με αίτηση τον Φεβρουάριο πέφτουν στις 98 και 70 αντίστοιχα).

Στη ρύθμιση των πολλών δόσεων εντάσσονται οι οφειλές μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2014, που σημαίνει ότι πριν την υποβολή της αίτησης και όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2014.

Εκπτώσεις

Το σύνολο των οφειλών αυτών κεφαλαιοποιείται και ρυθμίζεται με τις παρακάτω εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων:

1) Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής, ποσοστό έκπτωσης 100%.

2) Εξόφληση σε 12 μήνες, δηλαδή μέχρι 30/9/2015, ποσοστό έκπτωσης 90% (εξετάζεται να είναι και 75%).

3) Εξόφληση σε 24 μήνες (30/9/2016), ποσοστό έκπτωσης 70%.

4) Εξόφληση σε 36 μήνες (30/9/2017) ποσοστό έκπτωσης 60% (εξετάζεται και 65%).

5) Εξόφληση σε 48 μήνες (30/9/2018) ποσοστό έκπτωσης 50% (εξετάζεται και 60%).

6) Εξόφληση σε 60 μήνες (30/9/2019), ποσοστό έκπτωσης 40% (εξετάζεται και 55%).

7) Εξόφληση σε 72 μήνες (30/9/2020) έκπτωση 30% (εξετάζεται και 50%).

Μακράς διαρκείας

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων εντάσσονται κατ’ εξαίρεση οι συνολικές οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 15.000 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη, ή άλλες επιβαρύνσεις και με δόσεις που ξεκινούν από τα 50 ευρώ.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων δίνει ανάσα στην αγορά και σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χρέη μέχρι 15.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία. Μάλιστα η ρύθμιση των 100 δόσεων θα ισχύσει και για όσους έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας στον ΟΑΕΕ και κυρίως για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους του οργανισμού.

Το επιτόκιο της νέας ρύθμισης πέφτει στο 4% (από 8,05% που προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις), ενώ υπάρχει και σκέψη για να πέσει ακόμη και στο 2%.

Ποιους αφορά

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι πάντες:

* Οσοι είναι ήδη σε ρύθμιση μπορούν για το υπόλοιπο της οφειλής τους να συνεχίσουν στη νέα ρύθμιση επιλέγοντας μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, και με χαμηλότερο επιτόκιο.

* Οσοι ήταν σε ρύθμιση και βγήκαν εκτός, μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και να επωφεληθούν με περισσότερες δόσεις.

* Οσοι δεν εντάχθηκαν σε καμία από τις ρυθμίσεις, έχουν άμεση ωφέλεια για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, γιατί η ευκαιρία αυτή θα είναι όπως φαίνεται και η τελευταία.


Αναστολή κατασχέσεων

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από τη νέα ρύθμιση τα Ταμεία (κυρίως ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) θα εισπράξουν 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον ως το 2017.

Με ένταξη στη ρύθμιση:

* αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινών για χρέη στα Ταμεία.

* Αναστέλλονται οι διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων επί κινητής και ακίνητης περιουσίας. Ακόμη δηλαδή και αν έχουν εκδοθεί κατασχετήρια ή αν έχουν καθοριστεί οι διαδικασίες πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας, αυτές θα σταματούν αυτόματα με την αίτηση του οφειλέτη για ρύθμιση χρεών.

* Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών.

Τα φάουλ

Για την υπαγωγή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση δεν θα ζητούνται εξαρχής εγγυήσεις και υποθήκες ακινήτων έναντι εξασφάλισης του συνολικού ύψους της οφειλής τους. Ωστόσο, η πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή και στην περίπτωση που εκπέσουν του δικαιώματος ρύθμισης, τότε θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης:

* επιτρέπεται η καθυστέρηση μιας δόσης, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί μαζί με την επόμενη και θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.

* Χορηγείται στους οφειλέτες πιστοποιητικό οφειλής (ασφαλιστική ενημερότητα) που ανανεώνεται κάθε μήνα με κριτήριο ότι οι οφειλέτες είναι συνεπείς στους όρους της ρύθμισης και πληρώνουν δόση και τρέχουσες εισφορές.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στη ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών στα Ταμεία.

Οι φρέσκιες

Οι οφειλές που δεν κεφαλαιοποιούνται, και αφορούν το διάστημα μετά την 1/9/2014, μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 σταθερές δόσεις στα πρότυπα της πάγιας ρύθμισης που ισχύει σήμερα, αλλά με 12 δόσεις.
Η ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων γίνεται με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για τη ρύθμιση των πολλών δόσεων, με τη διαφορά όμως ότι οι 24 δόσεις μένουν σταθερές οποτεδήποτε και αν υποβληθεί αίτηση.


Τα οφέλη

Τα οφέλη από την αύξηση των δόσεων είναι σημαντικά. Στα παραδείγματα που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» και προέρχονται μέσα από τα ίδια Ταμεία, φαίνεται ότι:

1) Οφειλή έως 15.000 ευρώ, σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ, μπορεί να ρυθμιστεί σε 100 δόσεις με 176,59 ευρώ το μήνα και ελάχιστο ποσό 50 ευρώ.

2) Οφειλέτης με 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ που είναι σε ρύθμιση 36 δόσεων πληρώνει σήμερα 627,19 ευρώ το μήνα. Με 72 μήνες η δόση πέφτει στο μισό και διαμορφώνεται στα 312,90 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 314,29 ευρώ το μήνα (κούρεμα 50,2% στη μηνιαία δόση με τη νέα ρύθμιση).

3) Οφειλέτης του ΙΚΑ που χρωστά 120.000 ευρώ, και ξεκίνησε με 48 δόσεις, πληρώνει σήμερα 2.600 ευρώ το μήνα. Με τις 72 δόσεις το ποσό πέφτει στα 1.646 ευρώ. Γλιτώνει δηλαδή 954 ευρώ το μήνα (κούρεμα 36,7% στη μηνιαία δόση με τη νέα ρύθμιση).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *