Αυξάνονται τα καθαρά ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων κατά 5,2% έως 17,3% ή κατά 4,93 έως και 103,43 ευρώ το μήνα -Πίνακες και παραδείγματα

Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών την απόφασή του για υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των καταβαλλόμενων συντάξεων αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων……
Συνέπεια της εφαρμογής της απόφασης αυτής θα είναι να αυξηθούν κατά 5,2% έως και 17,3% τα καθαρά ποσά των συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων που εισπράττουν από επικουρικά ταμεία πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από τους μισθούς και τις συντάξεις, την οποία υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος στα ποσά των επικουρικών συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων θα εξακολουθεί να διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο αλλά όχι πλέον με βάση το σύστημα που ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) και προέβλεπε επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές 5%, 10% ή 15%, ανάλογα με το ύψος κάθε επικουρικής σύνταξης σε ετήσια βάση. Κάθε επικουρικό ταμείο θα εφαρμόζει πλέον το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή θα υπολογίζει τη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των πάσης φύσεως συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλει, με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ!

Έτσι, όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών!

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν τα καθαρά ποσά όλων σχεδόν των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων κατά 5,2% έως 17,3% ή κατά 4,93 έως και 103,43 ευρώ το μήνα! Δηλαδή λόγω της μη επιβολής μηνιαίων κρατήσεων από 4,93 έως και 103,43 ευρώ, τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων θα αυξηθούν ισόποσα.

Κάτι τέτοιο όμως θα ισχύσει προσωρινά. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούλιο, ίσως και αργότερα, θα εφαρμοστεί το ενιαίο σύστημα που σκόπευε εξαρχής να επιβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και το οποίο προβλέπει ότι η εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) θα αθροίζει τα μηνιαία ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνει κάθε συνταξιούχος και θα υπολογίζει επί του αθροίσματος το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος με βάση την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στη συνέχεια το συνολικό ποσό του φόρου που πρέπει να παρακρατηθεί από το σύνολο των συντάξεων η ΗΔΙΚΑ θα το επιμερίζει σε κάθε κύρια και επικουρική σύνταξη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής καθεμιάς στο συνολικό μηνιαίο ποσό συντάξεων. Με το ενιαίο αυτό σύστημα, η μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα αυξηθεί σημαντικά και θα οδηγήσει σε μειώσεις των καθαρών ποσών τόσων των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων!

Προς το παρόν, με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, οι φορείς που καταβάλλουν μισθούς και συντάξεις, δηλαδή οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να παρακρατούν το φόρο εισοδήματος ως ακολούθως:……………………..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *