Κι όμως… 53η ακριβότερη πρωτεύουσα η Αθήνα παρά την κρίση

Την 53η θέση από της 63η όπου βρισκόταν το 2010 κατέλαβε το 2011 η Αθήνα, μεταξύ των ακριβότερων πρωτευουσών του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit.
Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσαν τα “Νέα”, συγκρίνει το κόστος ζωής, λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές 160 προϊόντων και υπηρεσιών, σε 131 πόλεις του κόσμου.
Ανάμεσα στα ….
προϊόντα και τις υπηρεσίες περιλαμβάνονται τρόφιμα, είδη ένδυσης, ενοίκια, ιδιωτικά σχολεία, κόστος μέσων μεταφοράς, διασκέδαση και άλλα.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην ανελαστικότητα των τιμών, που την περασμένη χρονιά ήταν αποτέλεσμα των αυξήσεων του φόρου προστιθέμενης αξίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Υψηλό κόστος ζωής ανεξαρτήτως ΔΝΤ
Πρώτη στη λίστα με τις ακριβότερες πρωτεύουσες είναι η Ζυρίχη, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν το Τόκιο, η Γενεύη, η Οσάκα, το Όσλο, το Παρίσι, το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη, η Σιγκαπούρη και η Φρανκφούρτη.
Σημειώνεται, πως κοιτάζοντας την πρώτη 20άδα, εύκολα διαπιστώνει κανείς, ότι μία νέα αρχή στην Αυστραλία, που για κάποιους ήταν αντίδοτο στην κρίση, δεν είναι και η σοφότερη επιλογή ως αντίδοτο.
Κι αυτό γιατί, η μπορεί η αγορά εργασίας να είναι ανοιχτή, τα στοιχεία όμως της έρευνας για το κόστος ζωής, αποκαλύπτουν μία μάλλον ασύμφοφη καθημερινότητα σε πέντε μεγάλες πόλεις της.
Υπεύθυνη για την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής είναι η άνοδος στις ισοτιμίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που σημειώνουν ότι εκτός από αυτόν τον παράγοντα, σημαντικό ρόλο ώστε να χαρακτηριστεί μία πόλη ως ακριβή ή φθηνή, παίζουν οι δομικοί παράγοντες – γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, υψηλό κόστος μεταφοράς – οι οποίοι εντείνουν την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Έτσι εξηγείται, εν μέρει, γιατί πόλεις όπως η Αθήνα, το Δουβλίνο, η Λισαβώνα, η Μαδρίτη και η Ρώμη διατηρούν υψηλό το κόστος ζωής, παρά την οικονομική ύφεση.

http://news247.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *