592 ευρώ στα 27 μου; Καλύτερα μετανάστης!

Του Γερμανού Ευθυμιάδη

Διαβάζετε το κείμενο ενός νέου 27 ετών, που ανήκει στην περήφανη γενιά των 700 ευρώ…
Με συγχωρείτε, να διορθώσω… Ανήκει στην γενιά των 592 ευρώ. Μέσα σε αυτό τον τριψήφιο αριθμό, οφείλει η γενιά μου να χωρέσει τα όνειρά της. Δεν μιλάω για όνειρα ακριβά, υπερβολικά αλλά για……
απλά, καθημερινά… Όπως για παράδειγμα, το αυτονόητο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τον «απογαλακτισμό» από την οικογένεια, την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου, ώστε να ανοίξει τα φτερά του και να μπορέσει να πορευτεί στην προσωπική του ολοκλήρωση, όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται και επιθυμεί.
Το δικαίωμα του νέου να ορίζει την ζωή του, να στηρίζεται στα πόδια του αυτόνομα στην Ελλάδα του 2011 αποτελεί πλέον μια ουτοπία. Πώς να…
χωρέσουν άλλωστε ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, καύσιμα για τις μετακινήσεις σε αυτό τον αριθμό;
592 ευρώ. Εκεί αποτιμήθηκε από τα σοφά μυαλά που μας κυβερνούν, η ελπίδα της γενιάς μου. Άλλοι το αντέχουν, το υπομένουν και παραμένουν στην χώρα που τους γέννησε. Τους δικαιολογώ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ όμορφη και είναι δύσκολο να αφήσεις αυτήν αλλά και ό,τι κουβαλάει μαζί της. Άλλοι, όμως, δεν έχουν τη δύναμη να βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται πιασμένα χέρι- χέρι με την ίδια τη χώρα. Την εγκαταλείπουν. Μέσα σε αυτούς και εγώ. Εδώ και 2 χρόνια είμαι και εγώ ένας μετανάστης. Πόσο περίεργα ηχεί αυτή η λέξη στα αυτιά μου… Αφήνει μια πικρή γεύση… Νομίζω ότι βρίσκομαι στην δεκαετία του ’60 ή του ’70, τότε που οι γονείς μας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή άφηναν την Ελλάδα για χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, η Αμερική. Μα όχι… Βρίσκομαι στο 2011…
Το αίσθημα που φωλιάζει μέσα μου είναι η στενοχώρια. Με ανάγκασαν να μην μπορώ να ζήσω στην πατρίδα μου, στην πόλη μου, την Θεσσαλονίκη που υποστήριζα ότι δεν θα την αφήσω ποτέ για να ζήσω σε άλλη πόλη. Απολογούμαι, λοιπόν, στην πόλη που με γέννησε, με μεγάλωσε αλλά επέλεξα συνειδητά να την αφήσω για να διεκδικήσω τα όνειρα που έχω για μένα σε μια άλλη χώρα. Ελπίζω να με συγχωρέσει και εύχομαι στο μέλλον να μπορέσει να με φέρει πίσω…

*Ο Γερμανός Ευθυμιάδης είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του Leeds University Business School της Αγγλίας. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσσό της Κύπρου.

Home 2018

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

16 Comments

  1. Ανώνυμος

    Μη συγχέετε την πατρίδα μας με αυτούς. Και εγώ άνεργη. Δε θα λιποτακτήσω. Καλόν αγώνα να έχουμε.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    NA ΠΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΤΣΑΠΙ ΝΑ ΣΚΑΨΕΙΣ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. ΑΜΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΥΓΕ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙς ΕΝΑ ΦΙΛΟ Η ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ Η ΕΝΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ…

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Χρειαζόμαστε επανεκίννηση σαν κοινωνία. Όπως ζούμε μας έχει βγάλει ειδοποίηση "Not responding"…Πατάμε cntr+alt+del, Task Manager αλλά τίποτα…καμία απόκριση. Περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ξεκολήουμε αν κάποιος πατήσει το "restart" παρά να ξεκολλήσει από μόνο του. Ίσως λοιπόν αυτός ο έξω που θα πατήσει το restart να είναι ο μετανάστης που δεν άντεξε τη σαπίλα…του να "πρέπει να ξέρεις κάποιον για να κάνεις τη δουλειά σου"

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Συμφωνω με το σχολιο 9:38, ποσο δικιο εχεις φιλε: Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!!!!

    Μας εχουν περασει αυτην την εντυπωση, ειδικα σε εμας του νεους, εχουν ταυτισει την ελεεινη υπαρξη τους με κατι ιερο: την πατριδα. ΟΧΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΥΝ. Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ Η ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!

    Μην συγχεετε την πατριδα μας με αυτους.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΦΙΛΕ 9:38 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΙΖΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΗΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ … ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ? 592 ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΚΑΠΙΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΑΤΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΟΓΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΩΡΑ.ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΑΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΗΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ? ΠΡΟΣΟΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΒΡΙΖΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΜΑΣ ΑΓΩΝΙΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΟΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΨΙΧΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΑΙ

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΦΙΛΕ 8:50 EIMAI O 8:25.
    ΜΑΘΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
    ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΡΙΓΥΡΩ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙΣ ΜΑΛΑΚΑ!!!!
    Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ!!!!

    ΜΗ ΒΡΙΖΕΙΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!!!!

    (ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ)

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Δεν θα βρείτε ούτε ένα παιδί, πρώην ή νυν βουλευτή μας που να παίρνει μισθό 592 ευρώ.
    Αυτό σας λέει κάτι?
    ..Κι ακόμα τους έχουμε στις καρέκλες τους.
    Αυτοί είμαστε…
    Η φυγή όμως δεν είναι λύση…

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Είμαι 43 χρονών χωρίς δουλειά (όπως χιλιάδες για να μη πω εκατομμύρια Έλληνες) αυτή τη στιγμή, χωρισμένος και το παιδί το έχω εγώ.Μου δίνεται η ευκαιρία να φύγω για Αυστραλία.Αν ήμουν μόνος δε θα πήγαινα πουθενά.Τώρα που έχω το παιδί σκέφτομαι το δικό του μέλλον.Παρόλα αυτά όμως είμαι σε πολύ δύσκολη θέση για να αποφασίσω τι να κάνω.Πονάω αυτόν τον τόπο.Μακάρι να πέθαιναν ΧΤΕΣ και οι 300.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΥΙΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ.ΕΡΧΟΝΤΑΙ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΠΑΩ ΚΙ ΕΓΩ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ.ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ , ΕΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ Σ΄ΆΛΛΗ ΠΟΛΗ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΡΑΓΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑ ?

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Γιατί να κάτσουμε και να παλέψουμε?
    για ποιόν?
    για τί?
    Αχάριστη πατρίδα θα σου στερήσω και τα οστά μου.
    να πάει να γαμηθεί

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ 7:52. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΟΤΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ.

    ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΣΩΤΗΡΕΣ" ΤΟΥΣ.
    Ο ΘΑΝΟΣ(ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ) ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΟΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 18 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ.
    ΥΠΌΨΗΝ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ (ΟΧΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
    ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ!
    ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ!!!!
    ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ!
    ΓΙΆΥΤΟ
    ΨΗΦΙΣΤΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΛΛΑ ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!

    Reply
  12. Ανώνυμος

    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 35 ΧΡΟΝΩΝ,ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ" ,ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ 1002 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ….ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ "ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ" ΠΟΣΟ ΤΩΝ 380 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ….ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ……….

    Reply
  13. Ανώνυμος

    ΦΙΛΕ ΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ … ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΕΔΩ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ … ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΔΩ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΗ ΤΑ ….592 ΕΥΡΟΠΟΥΛΑΚΙΑ. ΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    ΕΝΑΣ ΠΡΟΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΓΗΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ … ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…. ΑΚΟΜΑ ΜΟΥΤΖΟΝΟ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ!!!

    Reply
  14. Ανώνυμος

    Φίλε, γύρνα πίσω. Η πατρίδα σε χρειάζεται. Εσένα και όλους όσοι είναι της ηλικίας σου.
    Αν δεν γυρίσεις να αγωνιστείς με όσους μένουμε εδώ δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει η Ελλάδα.
    Αν φύγουμε όλοι, στο τέλος δεν θα υπάρχει Ελλάδα.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *