Ιαπωνία: Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,9 βαθμούς Ρίχτερ στην νότια ακτή

Από την πλευρά του το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 6,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα, με τη δημόσια ιαπωνική ραδιοτηλεόραση (NHK) ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Τόκιο όπου κουνήθηκαν τα κτίρια…

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε σε απόσταση 580 χιλιομέτρων νότια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και το εστιακό του βάθους ήταν στα 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι σεισμικές δονήσεις είναι κοινό χαρακτηριστικό στην Ιαπωνία μια χώρα από τις πιο ενεργές σεισμικά στον κόσμο. Στην περιοχή αυτή σημειώνεται περίπου το 20% των δονήσεων που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ.

Στις 11 Μαρτίου του 2011, η βορειοανατολική ακτή χτυπήθηκε από σεισμό μεγέθους 9 βαθμών, που καταγράφηκε ως ο ισχυρότερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και ο οποίος προκάλεσε ένα τεράστιο και καταστροφικό τσουνάμι. Τα γεγονότα που ακολούθησαν έφεραν τη χειρότερη πυρηνική κρίση στον πλανήτη μετά από αυτή του Τσερνομπίλ ένα τέταρτο του αιώνα νωρίτερα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6.2 βαθμών έπληξε και το νησί Βανκούβερ στον δυτικό Καναδά ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων δυτικά του Πορτ Χάρντι στη Βρετανική Κολομβία. Το εστιακό βάθος ήταν ρηχό, μόλις 12 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *