Αύξηση 6 δισ. ευρώ στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών τον Μάρτιο


Οι καταθέσεις στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), διαψεύδοντας στην πράξη τις ανησυχίες περί φυγής κεφαλαίων από τη χώρα λόγω της κρίσης χρέους.
Οι καταθέσεις ανήλθαν στα 368,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων τον Μάρτιο του 1998, από 362,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία είναι μη εποχικά προσαρμοσμένα.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο δίμηνο του 2010, (εκροές ύψους 10 δισ. ευρώ ή το 4,5% των συνολικών ιδιωτικών καταθέσεων) είχε …

… αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα μία άνευ προηγουμένου κινδυνολογία σχετικά με τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως επισήμαναν τραπεζικοί κύκλοι, μεγάλο τμήμα αυτή της «φυγής» εξηγείτο από την -αυξημένη- χρήση των ταμειακών διαθεσίμων από τις επιχειρήσεις, από τη στροφή στα ομόλογα του Δημοσίου και τη μεταφορά καταθέσεων σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, που καταγράφεται ως εκροή κεφαλαίου από τη χώρα, αλλά δεν επηρεάζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *