Σήμερα 6 Δεκεμβρίου τιμούμε την μνήμη του Άγιο Νικόλαου.


Από τον Σταύρο Λιλόγλου
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανου Μαξιμιανού και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην……
πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους από τους Ρωμαίους χριστιανούς διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.
Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.
Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών μεταξύ των οποίων και η περίπτωση που έγινε πολύ γνωστή, παρά τη θέληση του Νικολάου, όταν ένας φτωχός οικογενειάρχης, που κατοικούσε στην περιοχή της πατρίδας του Αγίου, και δεν είχε χρήματα να προικίσει τις τρεις κόρες του, σκόπευε πάνω στην απελπισία του να τις στείλει να γίνουν πόρνες σε οίκο ανοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, άρχισε να πηγαίνει μυστικά έξω από το σπίτι εκείνο τις νύχτες και να αφήνει σακούλια με χρήματα. Σε τρεις νύχτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά νομίσματα στην κάθε μία.
Την τρίτη φορά όμως, ο πατέρας είχε παραφυλάξει για να δει ποιος ήταν ο άγνωστος ευεργέτης, κι αντιλήφθηκε τον Άγιο, που τον παρακάλεσε να μην το αποκαλύψει σε κανέναν. Έτσι, οι τρεις κόρες παντρεύτηκαν κι ο πατέρας μετανόησε για την πρόθεσή του.

Πάντα πρόθυμος να εγκαταλείψει τον Παράδεισο (σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση) και να συμπαρασταθεί σε οποιονδήποτε τον επικαλείται.

Πιστεύεται ότι έχει ειδική εξουσία όχι μόνο πάνω στη θάλασσα αλλά και πάνω στους ανέμους και τη βροχή « του Αγίου Νικολάου, που είναι της γης και του πελάου». Ο ευσεβής ναυτικός άναβε πάντα ένα κερί στον Άγιο πριν ξεκινήσει, για το καλό ταξίδι και ένα με την επιστροφή για τον καλό γυρισμό. Κομμάτι άρτου από την Αρτοκλασία που γίνεται στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, καθώς και κόλλυβα διαβασμένα υπήρχαν πάντα στην καμπίνα του καπετάνιου μαζί με την εικόνα του. Αν τους έπιανε τρικυμία, σκορπούσαν στη θάλασσα λίγα κόλλυβα ή κομμάτι από τον άρτο και αυτή ημέρευε ( ή έτσι ήθελαν να πιστεύουν).

Στη Θράκη βούταγαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και την ίδια την εικόνα του Αγίου για να κοπάσει (σύνδεση με τα αρχαία «πλυντήρια», αλλά και με το χριστιανικό έθιμο των Θεοφανίων)

Τέλος, είναι άπειρα τα καραβάκια (αφιερώματα θαλασσινών που κινδύνεψαν) που έχουν προσφερθεί στον Άγιο Νικόλαο και κρέμονται μπροστά από την εικόνα Του.

Υπήρχε, πάντοτε, στην καμπίνα του καπετάνιου κεράκι που είχαν πάρει από τον Επιτάφιο και το άναβαν για να κοπάσει το κύμα.

ΝΕΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ:
http://neakeratsiniou.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

13 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ……..

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΚΑΛΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΘΑΛΑΣΣΟΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΙς ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΗ ΔΟΛΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ (ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ) ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ.Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙ.

  Reply
 3. Ευκλείδης

  Αγαπητέ Σταύρο,
  ελπίζω από δω και στο εξής να μας γράφεις κάθε μέρα αρθρα για τους βίους των Αγίων που γιορτάζουν.
  Τα χρειαζόμαστε τέτοια άρθρα.

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΚΑΛΑ ΤΑΞΕΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ !!!! ΓΙ"ΑΥΤΟ ΝΕΥΡΙΑΖΩ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΣΣΑ ΚΟΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

  Reply
 5. Ανώνυμος

  ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

  Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΙΝΔΙΑΝΕ , ΕΧΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ.
  ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ.

  Reply
 7. Ανώνυμος

  Αυτά τα Πάταρα της Λυκίας που βρίσκονται?
  Προίκησε λέει τρείς κόρες.
  Εμάς που μας προίκησε η τρόικα θα την κάνουμε Αγία

  Reply
 8. Ανώνυμος

  ΙΝΔΙΑΝΟΣ

  ΕΛΠΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ…

  Reply
 9. panais

  Προστάτης των ορφανών,των ναυτικών και εμάς των ναυαγοσοστών μα ιδιαίτερα των ναυαγών!Συμετείχε στην Ά Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ.για το πρόβλημα με τον αιρετικό Άρειο!Εκεί ο Άγιος Νικόλαος παρουσία του Μεγάλου Κωνσταντίνου έριξε το χαστούκι στον κακόδοξο Αρείο και ο Μέγας Κωνσταντίνος τον έριξε τον Άγιο Νικόλαο στην φυλακή με σκοπό να του κόψουν και το χέρι…αλλά στην φυλακή κάτι συνέβει….γιάυτό βρείτε τον βίο του και διαβάστε το να δείτε!!!

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *