Για 6 μήνες θα διατηρούνται τα πάντα στα κινητά και τους υπολογιστές μας.


Στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας. Τα αρχεία θα δίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.Να διατηρούνται για ορισμένο διάστημα δεδομένα που παράγονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας από τους παρόχους,διαθέσιμων στο κοινό,υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων, με σκοπό τη διακρίβωση, διερεύνηση και…..
δίωξη σοβαρών εγκλημάτων,προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νομοθέτημα, παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, και θα εισαχθεί, κατά ρητή του δήλωση και μετά από αίτημα των βουλευτών των…

κομμάτων, προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το οποίο εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με οδηγία της ΕΕ, βάση της οποίας προβλέπεται η εισαγωγή της υποχρέωσης (αντί της απλής δυνατότητας) διατήρησης ορισμένων δεδομένων της επικοινωνίας, με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των σχετικών στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Τα διατηρούμενα δεδομένα δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας και η διατήρησή τους δεν συνιστά ανακριτική πράξη, αφού τα δεδομένα παραμένουν στα αρχεία του παρόχου, δεν τυγχάνουν επεξεργασίας και γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές, μόνον υπό προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, η επεξεργασία των πληροφοριών που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά επιτρέπεται μόνον εφόσον διαταχθεί η διενέργεια της ανακριτικής πράξης της άρσης του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος, ενώ δεν επιτρέπεται προληπτική επεξεργασία των διατηρούμενων δεδομένων.

Οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου αποβλέπουν, περαιτέρω, και στην αποτελεσματική προστασία των διατηρούμενων δεδομένων της επικοινωνίας. Προς το σκοπό αυτό, ορίζεται ως αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων οι έξι μήνες και επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο, μόλις συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα.

Επίσης, καθιερώνεται ως τόπος διατήρησης η Ελληνική Επικράτεια, επιβάλλονται πρόσθετες και ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων και ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ακόμη, προβλέπονται βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων που τίθενται και, τέλος, θωρακίζεται η σύννομη επεξεργασία των δεδομένων με την εγγύηση της δικαστικής αρχής.

NewsIt

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Dennis

    3:10, δεν το ήξερες ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια? Τον τελευταίο χρόνο απλά το επισημοποιήσανε… Επιπλέον, η δήλωση είναι καθαρά φακέλωμα. Φυσικά και μπορούν να διασταυρώσουν IMEI με αριθμό SIM και τηλέφωνο.

    Όσο για το "με ένα τηλεφώνημα θα γνωρίζει" κλπ, όταν παίρνεις τηλ σε κάποιον, το όνομά σου εμφανίζεται μόνο αν σε έχει καταχωρημένο/η στον κατάλογό του.
    Υπάρχει όμως η άλλη δυνατότητα: Να σε ψάξει στις πληροφορίες καταλόγου της εκάστοτε εταιρίας. Εκεί μπορείς να ζητήσεις να μην καταγραφεί το όνομά σου και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (ως προς αυτόν τον τομέα).

    Reply
  2. Ανώνυμος

    σοβαρά μου το λες 2:57 ? αχ θα τρελαθώ….. καλά είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα? και συγνώμη, γιατί να πάμε να δηλώσουμε τα καρτοκινητά μας? απο τον αριθμό ΙΜΕΙ δεν μπορούσαν να βρούν τους τρομοκράτες? πρέπει να δώσουμε στοιχεία? δεν το κατάλαβα αυτό…. δηλαδή εγώ αν έχω παράνομη σχέση πρέπει να δωσω τα στοιχεία μου και όποιος θελει με ένα τηλεφώνημα να γνωρίζει το ονοματεπώνυμό μου? τι κράτος είναι αυτό? ελεος πια…..

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Σε απλά λόγια..
    Θα κρατάει αρχείο κάθε πάροχος με όλες τις συνομιλίες/sms για 6 μήνες.

    κατάλαβες;

    Big brother is watching you

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *