Συρία: 700 νεκροί με τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου

Σε τουλάχιστον 700 νεκρούς και 5.000 συλληφθέντες ανέβασε τον έως τώρα απολογισμό η Συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον ένας στρατιώτης εκτελέστηκε επειδή αρνήθηκε να πυροβολήσει τους διαδηλωτές στην πόλη Ντεράα (εκεί ακούστηκαν και χθες πυροβολισμοί, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για επιπλέον θύματα πέραν των προχθεσινών 40, λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης σε…..
ξένους δημοσιογράφους).
Η ίδια οργάνωση μίλησε για αυτομολήσεις Σύρων αξιωματικών και στρατιωτών στην Ιορδανία. Ενας άλλος αντικαθεστωτικός σχηματισμός, το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αποκάλυψε κρούσματα ανυπακοής στην Πέμπτη Μεραρχία, η οποία προσπάθησε να εμποδίσει την Τέταρτη Μεραρχία, υπό τον αδελφό του προέδρου Μαχέρ αλ Ασαντ, να μπει στην Ντεράα και να την αιματοκυλήσει (σημειώνεται πως η Πέμπτη Μεραρχία θεωρείται «μονάδα ανεπιθυμήτων». Ελέγχει τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν και αποτελείται από σουνίτες αξιωματικούς, τη στιγμή που η αφρόκρεμα του μπααθικού καθεστώτος ανήκει στο αλεβιτικό δόγμα).
Υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος διαδήλωσαν χθες 3.000 πολίτες στην πόλη Μπανιάς, τη στιγμή που σε όλη τη χώρα εξαπολυόταν πογκρόμ συλλήψεων και παραπομπών σε στρατοδικεία. Το Αλ Τζαζίρα έκανε λόγο για 500 συλλήψεις, ενώ ο γνωστός αντικαθεστωτικός ακτιβιστής Μαχμούντ Ισά παραπέμφθηκε για κατοχή δορυφορικού τηλεφώνου. Μεταξύ άλλων συνελήφθη ο ακτιβιστής Κασέμ Αλ Γκαζάουι μέσα στο σπίτι του, στην Ντεΐρ αλ Ζορ.
Η οργάνωση Σύρων διανοουμένων Sawasiah υπολόγισε σε 400 τους νεκρούς της εξέγερσης, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τους Σύρους αξιωματούχους που εγκληματούν κατά του λαού τους.
Ωστόσο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ παραδέχθηκε πως δεν θα είναι εύκολο να περάσει στον ΟΗΕ το ψήφισμα καταδίκης της Συρίας που προωθούν οι δυτικές δυνάμεις (σ.σ.: λόγω των αντιδράσεων Ρωσίας – Κίνας και χθες ανοιχτά του Λιβάνου).
Αλλωστε και ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε μορφής ξένης επέμβασης στη Συρία χωρίς ψήφισμα του ΟΗΕ. Μολονότι το συριακό ζήτημα απασχόλησε χθες τη στρατιωτική αμερικανο-βρετανική σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον (μαζί με τη Λιβύη και το Αφγανιστάν), προς το παρόν θεωρείται αδιανόητη οποιαδήποτε στρατιωτική αντίδραση της Δύσης.
Σε κοινό ανακοινωθέν Γαλλία και Ιταλία επέκριναν σφοδρά τη Δαμασκό, ζητώντας την υιοθέτηση «ισχυρών μέτρων». Η ΕΕ θα εξετάσει σύντομα το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, ενώ ο Ερντογάν κάλεσε τον Ασαντ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Απομακρύνουν τους ξένους υπηκόους
Το απολύτως απαραίτητο προσωπικό της διατήρησε η αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, στο προάστιο Ντούμα της οποίας αναπτύχθηκαν χθες 2.000 ασφαλίτες με πολιτικά, στήνοντας μπλόκα και ελέγχοντας τους πολίτες. «Φωτογραφίζοντας» τη Συρία, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών που ζητούν δημοκρατία, τονίζοντας πως «αξίζουν υποστήριξη και όχι σφαίρες».
Στο μεταξύ, η Γερμανία σύστησε στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Συρία, επιδίδοντας διάβημα διαμαρτυρίας στον Σύρο πρέσβη στο Βερολίνο, ενώ το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι εξετάζει σχέδια απομάκρυνσης 700 Βρετανών. Σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες εξέδωσαν Δανία και Φινλανδία, ενώ ταυτόχρονα η Γαλλία ματαίωσε τις πτήσεις προς Συρία έως τις 15 Μαΐου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΣ' ΑΠΟ ΗΠΑ, ΕΥΡΩΠΗ.
    ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΙΡΑΝ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟ 'ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ' ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΙΣ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΗΜΑ ΥΠΕΡΓΗΡΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΩΝ 'ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ' ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΗΛΙΘΙΑ THINK TANKS ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΣ…..

    Reply
  3. ΕΝΑΣ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ.ΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΙΝΑ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ.Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΕΙ.ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΑ.ΤΑ ΥΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΦΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΣΗΧΙΑ ΤΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΔΡΕΩΘΕΙ.ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΤΑΡΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *