Ποιοι θα βγάλουν το… φίδι από τον τρύπα; 700 εκατ. ευρώ από την συμφωνία! Από ποιους θα καλυφθεί η διαφορά με τους εταίρους;

Τρία είναι τα αγκάθια που χωρίζουν τις δύο πλευρές και όπως φαίνεται σε… νούμερα το κενό αξιολογείται στα 710 εκατομμύρια ευρώ.

Η Αθήνα έκανε υποχωρήσεις για να κλείσει το χάσμα, ωστόσο οι δανειστές έκαναν σαφές ότι εκείνοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Κάπως έτσι απαιτούνται τώρα νέες αλλαγές στο κείμενο των 47 σελίδων που έστειλε το Μαξίμου και αυτές φαίνεται ότι θα είναι κυρίως στον ΦΠΑ.

Στην αναζήτηση των επιπλέον εσόδων ήδη η Αθήνα αύξησε τους συντελεστές ΦΠΑ. Ο μεσαίος συντελεστής έφτασε στο 12% από το 10 με 11% που ήταν η αρχική πρόταση, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό.

Κάπως έτσι δεν αποκλείεται να φτάσει ο μικρός συντελεστής από το 6,5% στο 7% σε ό,τι αφορά στα φάρμακα κλπ ώστε να υπάρξει και άλλη αύξηση εσόδων, ενώ για να καλυφθεί μεγάλο μέρος της διαφοράς ως τα 710 εκατομμύρια όλα δείχνουν ότι θα μπει τέλος στην έκπτωση του 30% στον φόρο για τα νησιά. Κάπως έτσι υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το newsit.gr, με τον τρόπο αυτό η διαφορά θα κλείσει στα περίπου 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με τις εναλλακτικές που υπάρχουν στο ελληνικό κείμενο δεν αποκλείεται να εξοικονομηθούν από την επαναφορά στο 100% της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ το χρόνο, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν το πλαφόν θα μπει στις 25.000 ή στις 22.000 ευρώ εισοδήματος το χρόνο.

Στο επίπεδο του πλεονάσματος φαίνεται ότι οι δύο πλευρές θα “κλείσουν” στο 0,75 για φέτος και στο 1,75 για το 2016, ενώ όλα δείχνουν ότι το θέμα του ασφαλιστικού θα πάει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων το Φθινόπωρο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *