“Ανυπόφορο να επιτίθενται σε Εβραίους 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα”

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σχολιασμού στο γερμανόφωνο τύπο είναι η αύξηση του αντισημιτισμού στη Γερμανία εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

Η Westfälische Nachrichten παρατηρεί: «Φυσικά και μπορεί κανείς να ασκήσει έντονη κριτική στο Ισραήλ -ακόμα και ως Γερμανός. Είναι όμως ανυπόφορο όταν Εβραίοι στους γερμανικούς δρόμους καθυβρίζονται, απειλούνται και δέχονται επιθέσεις 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα. Είναι ντροπή για τη χώρα μας, εάν οι Εβραίοι δεν αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς όπως οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι. Γιατί δεν διαμαρτύρονται οι δημοκράτες;», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει πως είναι οι αλλοδαποί στη Γερμανία αυτοί που κυρίως καταφέρονται εναντίον του Ισραήλ. Η εφημερίδα γράφει: «Ένα ταμπού λέει ότι η θρησκεία δεν είναι εμπόδιο για την ενσωμάτωση. Ανήκει όμως ένα εχθρικό ισλάμ στη Γερμανία; Είναι ένα εμπόδιο για την ενσωμάτωση; Ναι, δεν υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο εδώ στη χώρα για την ενσωμάτωση. Η απάντηση σε αυτό μπορεί μόνο να είναι ότι υπάρχουν μετανάστες οι οποίοι δεν είναι καλοδεχούμενοι».

Για το ίδιο θέμα το Spiegel Online δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Ένα γερμανικό πρόβλημα» και διερωτάται ποια είναι τα όρια μεταξύ κριτικής απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ και του αντισημιτισμού. Το άρθρο υπογραμμίζει: «Όποιος ασκεί κριτική στο Ισραήλ θα έπρεπε να προσέχει τι λέει και σε ποιον τόνο το λέει, ιδίως ως Γερμανός. Και μόνο εξαιτίας του παρελθόντος, η Γερμανία δεν είναι ουδέτερος παρατηρητής σε αυτή τη διαμάχη και δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως τέτοιος από πολλούς απογόνους των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος. Εάν εμείς κάνουμε μια συζήτηση για την πολιτική του Ισραήλ θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε και με μια σειρά από προκαταλήψεις που φθάνουν μέχρι το μίσος στην ίδια μας τη χώρα».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *