Ισπανία: Ακτιβιστές πέτυχαν ματαίωση έξωσης 71χρονης γυναίκας με Αλτσχάιμερ

Την αναβολή της έξωσης μίας 71χρονης γυναίκας η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ πέτυχαν την Παρασκευή δεκάδες ακτιβιστές στην Ισπανία.
«Είμαστε εν μέρει ικανοποιημένοι. Το να διώχνεται από το σπίτι της μια γυναίκα 71 ετών που πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι μια πραγματική αδικία. Τώρα έχουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε έφεση», δήλωσε ο δικηγόρος Μανουέλ Σανπαστόρ, που εργάζεται εθελοντικά για την οργάνωση Θυμάτων Εξώσεων (PAH), λίγη ώρα αφότου μαθεύτηκε ότι η έξωση ματαιώθηκε.

Το ζήτημα των εξώσεων είναι πολύ ευαίσθητο στην Ισπανία της οικονομικής κρίσης, στον απόηχο μίας σειράς αυτοκτονιών που έλαβαν χώρα στα τέλη του 2012. Η Μαδρίτη έχει θεσπίσει τη διετή αναστολή των εξώσεων για ιδιοκτήτες υποθηκευμένων ακινήτων που έχουν εισόδημα μικρότερο των 1.600 ευρώ ανά μήνα (19.200 ανά έτος) και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Ενώ μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, των μακροχρόνια άνεργων και των ηλικιωμένων.

Στα 71 της χρόνια, η Μόνικα Μπριθέιρο, επρόκειτο σήμερα να εκδιωχθεί από το διαμέρισμα που νοικιάζει από το 1974. Η ηλικιωμένη γυναίκα πήρε μικρή παράταση και η έξωση ματαιώθηκε χάρη στους δεκάδες ακτιβιστές που κινητοποιήθηκαν για να την σώσουν.

«Ορίστηκε μια νέα ημερομηνία για την έξωση, η 24η Μαΐου. Είμαι λίγο απογοητευμένος γιατί ήλπιζα ότι το θέμα θα πάγωνε μέχρι να βρεθεί μια λύση για τη μητέρα μου που δεν ξέρει πού να πάει», είπε ο Κριστιάν Μπουρνέ, ο γιος της Μόνικα που την εκπροσωπεί σε όλες τις υποθέσεις της.

«Η μητέρα μου μισοκαταλαβαίνει τι συμβαίνει. Δεν λέει πολλά. Αντέχει», πρόσθεσε ο Κριστιάν, φανερά ανακουφισμένος μετά από μια ημέρα γεμάτη εντάσεις.

Από νωρίς το πρωί αρκετές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο στη λεωφόρο Πασέο δε λα Κασταγιάνα της Μαδρίτης, που ήταν περικυκλωμένο από έξι κλούβες της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή» και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά των εξώσεων των υπερχρεωμένων ενοίκων οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό στην Ισπανία.

Η Μόνικα Μπριθέιρο δεν είναι μια υπερχρεωμένη ιδιοκτήτρια: με τη σύνταξη των 365 ευρώ που λαμβάνει και με τη βοήθεια των παιδιών της πλήρωνε ευσυνείδητα το νοίκι των 426,15 ευρώ μηνιαίως. Όμως πριν από δύο μήνες δικαστήριο διέταξε την έξωσή της επειδή ο ιδιοκτήτης χρειάζεται το διαμέρισμα για την κόρη του, που είναι φοιτήτρια στη Μαδρίτη.

Οι ακτιβιστές ωστόσο υποψιάζονται ότι οι λόγοι είναι άλλοι, ότι ο ιδιοκτήτης σχεδιάζει να πουλήσει το σπίτι που βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, κοντά στο κέντρο της πόλης και ακριβώς απέναντι από το στάδιο Σαντιάγκο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *