Χαρδούβελης: Η σχέση μας με τους δανειστές θα διαρκέσει μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των χρεών μας

Τη βεβαιότητα πως το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Εκτίμησε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και πως η νέα σχέση με τους εταίρους μας θα είναι αντιληπτή απ” όλους…

gikasΟ ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 2,9%, ενώ πρόσθεσε πως φέτος η ανάπτυξη θα είναι οριακή και θα φτάσει το 0,5%.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα και την απάντηση Σαμαρά για τη μη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι «διανύσαμε πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα μέσα σε μια στιγμή. Χρειάζεται σταθερότητα, απολύτως. Και ως οικονομολόγος και ως υπουργός Οικονομικών θεωρώ ότι πρέπει να φύγει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα, διότι αβεβαιότητα σημαίνει ότι φοβούνται οι επενδυτές, φοβούνται οι καταναλωτές, κανείς δεν ξανοίγεται».

Για την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών μας, είπε πως έρχονται σε μερικές ημέρες, διαψεύδοντας πως υπάρχει η οποιαδήποτε κόντρα. Αντίθετα, είπε πως υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και «αγαστή» συνεργασία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως η σημερινή διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τη σχέση της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας πως η σχέση αυτή δεν θα είναι η ίδια και αυτό θα γίνει αντιληπτό από όλους.

Ωστόσο, είπε πως οι σχέσεις της χώρας με τους δανειστές μας θα διαρκέσουν για πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα «μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των χρεών μας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα είναι η ίδια σχέση με αυτήν της μνημονιακής περιόδου.

«Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μέχρις ότου να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ίσως αυτή η περίοδος είναι έξι μήνες, ίσως είναι ένας χρόνος, αλλά και σε αυτή την περίοδο θα είναι πολύ πιο εκτός, δεν θα μπαίνουν τόσο πολύ στη μικροδιαχείριση των πραγμάτων των δικών μας. Θα πούνε κάντε κάποια πράγματα και θα μας αφήσουν ελεύθερους εμείς να αποφασίσουμε τι είναι σημαντικό σε αυτό τον τομέα και πως θα το προχωρήσουμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν τους τραβάει το αυτί» είπε ο κ. Χαρδούβελης, «αντίθετα, βλέπει και βγάζει μια αναφορά».

Συζητώντας για το χρέος, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από την προεδρική εκλογή, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

«Πιστεύω ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις που θα κάνουμε» είπε και πρόσθεσε πως οι εταίροι έχουν υποσχεθεί πως θα μας δώσουν κάτι. «Αυτό δείχνει ότι κάτι έχουμε καταφέρει» τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως η συμφωνία για την επόμενη μέρα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς η όποια καθυστέρηση έχει κόστος και προέβλεψε πως αμέσως μετά τη συμφωνία θα υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads, και τα υπόλοιπα κόμματα θα προστρέξουν στην κυβερνητική γραμμή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία, ο Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποίησε πως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ίσως και με χειρότερους όρους σε αυτό που η κυβέρνηση θα επιτύχει νωρίτερα, αναφερόμενος στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους.

Όσον αφορά στη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, αναγνώρισε ότι είναι υπερφορολογημένοι, λέγοντας πως φορολογούνται συνέχεια οι ίδιοι, αφού το κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, επισήμανε πως γίνονται συνεχώς κινήσεις για την αντιμετώπισή της και πως, όταν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.
Πηγη:opinionpost.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *