Μαύρη τρύπα 762 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ

Mαύρη τρύπα ύψους 762 εκατ. ευρώ υπάρχει αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία λόγω δυσπραγίας του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας στους δανειστές μας.

Το ποσό αυτό, αφορά στο 7μηνο του …
2013 και καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ανάγκη για να αλλάξει εντελώς προφίλ ο ΕΟΠΥΥ, να αναδιαρθρωθεί και να μπορέσει να στηρίξει αφενός το σύστημα, αφετέρου να διαδραματίσει ένα χρήσιμο ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η έκθεση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Επενδυτή» δείχνει ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισαγωγές των ασθενών και οι νοσηλευθέντες σε σχέση με το 2011. Η εξήγηση για τους αναλυτές είναι απλή. Οι πολίτες, αποφεύγουν το ΕΣΥ, είτε διότι έχουν απολέσει την ασφάλισή τους, είτε διότι πιστεύουν ακόμη, ότι οι γιατροί θα τους ζητήσουν φακελάκι.

Εξάλλου, η πορεία των δαπανών των νοσοκομείων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εξελίσσεται σύμφωνα με το Μνημόνιο

. Αρχικά ο στόχος ήταν οι συνολικές δαπάνες να μην υπερβούν το 1,95 δις ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη τα 650 εκατ. ευρώ. Όμως, μετά την τελευταία συνάντηση με την Τρόικα και την πρόβλεψη για μείωση των εσόδων, ο στόχος διαμορφώθηκε στα 1,869 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό εξαιρούνται τα νοσοκομεία Ωνάσειο, Παπαγεωργίου και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ.

Στο πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους, παρατηρείται υπέρβαση στις κατηγορίες φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ακτινολογικό, και προσθετικά όργανα, ωστόσο οι αγορές είναι εντός στόχου.

Η ετήσια πρόβλεψη είναι ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να λάβουν από το κράτος 941 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι τον Ιούλιο είχαν δοθεί 576 εκατ. ευρώ

NEWSNOWGR.COM

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *