Ένας συλλέκτης με αγάπη για την Θεσσαλονίκη, στην 79η ΔΕΘ

Της Γεωργίας Σκονδράνη

Λίγο -πολύ όλοι είμαστε συλλέκτες. Άλλοι μαζεύουμε τα εισιτήρια από τον κινηματογράφο,

άλλοι συλλέγουμε γραμματόσημα. Σε άλλους, αρέσουν οι τηλεκάρτες. Προσωπικά συγκεντρώνω ενθύμια από τα ταξίδια μου.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο κ. Μάνος Μαλαμίδης, συλλέκτης σήμερα πια, να ξεκινήσει τη δική του συλλογή. Καρτ-ποστάλ, βινιέτες, αφίσες διαφημίσεων κ.α. αποτελούν μια τεράστια συλλογή σήμερα.
«Ξεκίνησα επίσημα τη συλλογή μου με την απόσυρση της δραχμής και την έλευση του Ευρώ, το 2001. Ξεκίνησα να συγκεντρώνω χαρτονομίσματα. Πιο πριν είχα ελάχιστα πράγματα στη συλλογή μου» δήλωσε στο thousandnews ο κ. Μαλαμίδης.
Η βάση και το θέμα κυρίως της συλλογής του, είναι η Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής. Του Λευκού Πύργου, του καθαρού Θερμαΐκού, της Διεθνής έκθεσης Θεσσαλονίκης… «Φέτος έπειτα από πρόσκληση του διευθύνον σύμβουλου της 79ης ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κυριάκου Ποζρικίδη, μας παραχωρείται δωρεάν χώρος στο περίπτερο 15, όπου εκθέτω μέρος του δικού μου προσωπικού αρχείου, με θέμα τη ΔΕΘ. Φωτογραφίες από την πρώτη Έκθεση στην πόλη και έπειτα, πως ξεκίνησε, τα βραβεία που δίνονταν ανά τα χρόνια, αλλά και εκθέματα από την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, στο περίπτερο, ο επισκέπτης θα μπορέσει να δει και πλήθος διαφημίσεων, καρτ-ποστάλ, βινιέτες, αφίσες αλλά και μια βάση ραπτομηχανής όπου έχει διαμορφωθεί και έχουμε προσθέσει μέσα της βραβεία απονομών της ΔΕΘ. Είναι μεγάλη τιμή και αναγνώριση η κίνηση αυτή του κ. Ποζρικίδη. Το κάλεσμα του» πρόσθεσε ο κ. Μαλαμίδης.
Να συμπληρωθεί πως, ανάμεσα στα εκθέματα, υπάρχουν και δυο οβίδες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχουν μετατραπεί σε βάζα για λουλούδια!
Ο κ. Μαλαμίδης διευκρίνισε πως η συλλογή δεν είναι προς πώληση στο περίπτερο 15 της 79ης Έκθεσης, αλλά ο σκοπός της είναι να μεταφέρει στον κόσμο που θα την επισκεφτεί, όλη αυτή τη γνώση, που έχει συλλέξει ανά τα χρόνια. «Θέλουμε να δώσουμε τη γνώση μας. Δεν πουλάμε, εκθέτουμε. Θέλουμε να μεταφέρουμε τη γνώση μας αυτή».
Σκοπός του κ. Μαλαμίδη, είναι να δείξει στον κόσμο, πως κάποτε υπήρχε και αυτή η Θεσσαλονίκη, αυτή η Ελλάδα. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι ποικίλες. Πλήθος ανθρώπων επισκέπτεται το περίπτερο 15 της Έκθεσης. Τα συναισθήματα πολλά και διάφορα. Συγκίνηση, ενδιαφέρον, αγάπη για τον πόλη, νοσταλγία. Μαθαίνουν οι νέοι και θυμούνται οι παλιοί..
Επιπλέον όλη αυτή η αγάπη του κ. Μαλαμίδη για το παλιό αντικείμενο αλλά και τη Θεσσαλονίκη γενικότερα, έχει δημιουργήσει μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν την πόλη όπως ήταν και όπως είναι σήμερα.

Μνήμες της πόλης μας
«Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα στο Facebook με το όνομα «Μνήμες Θεσσαλονίκης-Σύνδεση με το παρόν» και είμαστε σήμερα 3770 άτομα και κάθε μέρα η σελίδα έχει περισσότερες από 20 αναρτήσεις»! πρόσθεσε ο κ. Μαλαμίδης.
Επιπλέον η ομάδα του κ. Μαλαμίδη, πραγματοποιεί και συναντήσεις και τις συνδυάζει με εκπαιδευτικές εκδρομές. Μονή Λαζαριστών και Συλλογή Κωστάκη, συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ, βόλτα με τα παραδοσιακά καραβάκια της πόλης και άλλα πολλά.
Ακόμη, ο κ. Μαλαμίδης, εκθέτει τη συλλογή του, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 11 το πρωί κάθε μέρα. «Βρισκόμαστε στο Πιτ-Παζάρ, στην Γκαρμπόλα 7, στον πεζόδρομο. Θέλουμε να οργανώσουμε τον όμιλο μας εδώ, με την διοίκηση του, το οικονομικό του τμήμα κλπ.»
Το παλιότερο αντικείμενο που έχει στη κατοχή του ο κ. Μαλαμίδης είναι σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ομόλογο του 1821, με την υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μάλιστα! Επιπροσθέτως η συλλογή του κ. Μαλαμίδη, μεταξύ άλλων διαθέτει και ένα οδοντιατρικό τροχό με πετάλι, μεταμορφωμένο πια σε ένα εκπληκτικό vintage φωτιστικό δαπέδου!
Τι συλλέγει σήμερα ο κόσμος και τελικά όμως τι από όλα αυτά έχει αξία; «Τα γραμματόσημα πια έχουν υποχωρήσει πια. Σε αντίθεση με της φωτογραφίες της πόλης, που έχουν τρομερό ενδιαφέρον. Τα χαρτονομίσματα έχουν επίσης ενδιαφέρον» είπε ο κ. Μαλαμίδης και συμπλήρωσε πως ο ίδιος έχει «χαρτονομίσματα και νομίσματα από το 1900 και μετά στη συλλογή μου ένα μέρος του 80% αυτών».
Να συμπληρωθεί πως η πολύ ενδιαφέρον συλλογή του κ. Μαλαμίδη, μοιράζει τη γνώση, μέσα από εκθέσεις μουσείων που πραγματοποιεί κατά καιρούς. «Εκθέσαμε στο Εβραϊκό Μουσείο, τη συλλογή μας για κάποιον μήνα μέσα στο 2014. Πήγε πάρα πολύ καλά. Θα ξαναγίνει παρουσίαση της συλλογής μας και σε άλλους χώρους στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν βρισκόμαστε στη ΔΕΘ».
Η συλλογή «Μνήμες Θεσσαλονίκης-Σύνδεσμος με το παρόν» βρίσκεται στην 79η ΔΕΘ, στο περίπτερο 15, stand 52a.

http://www.thousandnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *