Ουφ… Δεν μπορώ να κοιμηθώ απόψε! 7 λόγοι που πρέπει να κοιμόμαστε καλά…

Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε κανονικά και ποιοτικά. Μάθετε τι μπορεί να σας προκαλέσει η έλλειψη ύπνου.

Τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου:

1 Επηρεάζει τη συγκέντρωσή σας, τα αντανακλαστικά σας και τη σωστή λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό αν οδηγείτε. Μελέτες δείχνουν ότι αν δεν κοιμάστε καλά έχετε τον ίδιο χρόνο αντίδρασης εγρήγορσης με κάποιον που είναι μεθυσμένος.

2 Μειώνει τη διάθεση σας. Και να σας κάνει οξύθυμο και ανυπόμονο. Οι άνθρωποι με παρατεταμένες περιόδους στέρησης ύπνου μπορεί επίσης να γίνουν καταθλιπτικοί

3 Κάνει κακό στην καρδιά σας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και η αρτηριακή πίεση μειώνεται καθώς μπαίνετε στα στάδια του βαθύ ύπνου. Αν δεν κοιμάστε τα επίπεδα αυτά δεν μειώνονται. Επίσης, ο ελλειπής ύπνος απελευθερώνει περισσότερο ορμόνες του στρες στη διάρκεια της ημέρας. Αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης και αδρεναλίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

4 Μειώνει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης. Αυτή βοηθά στην επισκευή των κυττάρων και τη βελτίωση της γονιμότητας.

5 Προκαλεί την ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν. Μελέτες δείχνουν ότι ο λιγοστός ύπνος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του διαβήτη.

6 Μειώνει την ανοσία. Οι άνθρωποι που κοιμούνται κανονικά είναι συνήθως λιγότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη. Το σώμα σας παράγει κυτταροκίνες, ορμόνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αυτές βοηθούν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα, όταν είσαι ξεκούραστος.

7 Αυξάνει το βάρος σας. Οι άνθρωποι που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Ο επαρκής ύπνος επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη. Έτσι η γρελίνη, η ορμόνη που διεγείρει την όρεξη, μειώνεται. Το σώμα έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε αναζητήσει φαγητό ως πρόσθετη πηγή ενέργειας όταν δεν ξεκουράζεται.

Το μυστικό

Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως οι φακές, τα καρύδια, οι μπανάνες, τα αυγά και το μέλι. Αυτό το αμινοξύ βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα. Μη φορτώνετε το στομάχι σας με λιπαρά γεύματα πριν τον ύπνο.

Πηγη tromaktiko

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *