Κλίμα πανικού επικρατεί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, όπου συγκεντρώνονται αυτές τις ημέρες οι αιτήσεις στις καταγράφουν οι πρωτοετές φοιτητές τις προθέσεις τους για
μετεγγραφή – μαζί με την εγγραφή τους στο τμήμα ή τη σχολή δηλώνουν και το αν επιθυμούν να σπουδάσουν σε ένα άλλο ίδρυμα από αυτό στο οποίο εισήχθησαν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η αναταραχή έχει προκληθεί επειδή τα κεντρικά πανεπιστήμιο θεωρούν ότι θα «βουλιάξουν» και τα περιφερειακά γιατί θα αποψιλωθούν και όπως έλεγαν στο «Βήμα» πρυτάνεις μεγάλων ιδρυμάτων, «κάποια τμήματα θα χαθούν τελείως και δεν θα μπορέσουν καν να λειτουργήσουν».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) ήδη έχει δηλώσει πρόθεση μετεγγραφής το 80% των πρωτοετών φοιτητών της. Πηγές από το εσωτερικό του ιδρύματος αναφέρουν ότι ενδέχεται να ζητήσει μετεγγραφή το 60% του συνολικού αριθμού των πρωτοετών φοιτητών του.
Αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εκπρόσωποι του ιδρύματος δήλωναν ότι το ήμισυ των φοιτητών του ζητάει ήδη μετεγγραφή με βάση τις δηλώσεις που κατατίθενται στις γραμματείες του.
Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχουν γίνει αιτήσεις στα 12 από τα 24 τμήματα του, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα, καθώς το ίδρυμα θα χάσει μεν κάποιους φοιτητές, αλλά θα δεχτεί και πολύ περισσότερους ως μετεγγραφόμενους από αλλά ΑΕΙ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος συναντάται σήμερα, Τρίτη, το πρωί (10 π.μ.) με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ προκειμένου να έχει μαζί τους μια τελευταία συζήτηση πριν από τις δύο υπουργικές αποφάσεις για το θέμα των μετεγγραφών που αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας ή την ερχόμενη Δευτέρα.
Επεξεργασία νέου νόμου για τις μετεγγραφές
Ο θεσμός των μετεγγραφών όπως ισχύει, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2014, αλλάζει τον επόμενο μήνα, με την ολοκλήρωση της εφετινής διαδικασίας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει την επεξεργασία νέου σχεδίου για τον θεσμό των μετεγγραφών προκειμένου να διορθωθούν τα προβλήματα που προέκυψαν εφέτος. Για το θέμα αυτό θα ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ), αλλά και η γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Τα θέματα αυτά συζήτησε ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με κυρίαρχα εκείνα των μετεγγραφών και της υποχρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων.
Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές αναμένεται να ανακοινωθεί ταχύτατα και σίγουρα μέσα στον Οκτώβριο.
Πάντως, εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφών που θα αιτηθούν να σπουδάσουν σε ένα τμήμα κεντρικού πανεπιστημίου, καθώς την Παρασκευή 26 του μήνα λήγει η ημερομηνία για την εγγραφή των πρωτοετών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.
Αναζητείται νομική φόρμουλα
Κατά τα άλλα, καθυστερούν λόγω αναζήτησης της κατάλληλης νομικής οδού για την προώθησή τους οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την εφετινή εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την έκτακτη επιδότηση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ που όπως ανακοινώθηκε ήδη θα μοιραστούν από το υπουργείο Παιδείας στα 36 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.
Οι υπουργικές αποφάσεις, όπως έχει γράψει ήδη «Το Βήμα», θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω σημεία:
* Ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτημάτων για μετεγγραφή.
* Απαγόρευση μετεγγραφής απλώς σε συγγενές τμήμα, αλλά μετεγγραφή μόνο βάση πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ.
* Όσον αφορά τις αναπηρίες ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα προβλέπεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η βεβαίωση από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό. Αντίστοιχη τροπολογία έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
* Επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.
* Στις περιπτώσεις των δύο αδελφών θα προβλέπεται ότι η μετεγγραφή του δευτέρου γίνεται στο ίδρυμα όπου έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν όμως πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.
Τέλος, στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που επέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι εκ μετεγγραφής φοιτητές.
Παράλληλα δημοσιεύθηκαν ήδη οι εφετινές αντιστοιχίες τμημάτων των ΤΕΙ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθούν και οι αντιστοιχίες τμημάτων των πανεπιστημίων, με βάση τις οποίες και θα μπορούν να γίνουν οι μετεγγραφές των ενδιαφερομένων.
Use Facebook to Comment on this Post