ΙΟΒΕ: Το δημόσιο χρέος μπορεί να κατέβει στο 90% μέχρι το 2020

Εν τη γενέσει του έπρεπε να «πνιγεί» το ζήτημα με την παροχή εγγυήσεων από τη χώρα μας προς τη Φινλανδία, τόνισε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος Μετά»,
που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Στουρνάρας καταλόγισε στην κυβέρνηση μεταρρυθμιστική αδυναμία, λέγοντας ότι….
«μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου υπήρξε εφησυχασμός, καθώς δεν προχώρησε ούτε μία ιδιωτικοποίηση (με εξαίρεση το ποσοστό του ΟΤΕ), την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός εκτροχιαζόταν, ακόμα και σε σχέση με το 2010». Μάλιστα, όπως τόνισε, υπάρχει έντονη αδράνεια από την κυβέρνηση στην υλοποίηση των μέτρων, καθώς το 85% από όσα έχει συμφωνήσει δεν τα έχει υλοποιήσει ακόμη.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν θα μπορέσει να υπάρξει ευρωζώνη χωρίς ευρωομόλογο, το οποίο ωστόσο δεν επιθυμεί ο ευρωπαϊκός Βορράς», εκτιμώντας ότι η Ισπανία, με δημόσιο χρέος μικρότερο ακόμα και από αυτό της Γερμανίας, είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης χρέους που ταλανίζει τον ευρωπαϊκό Νότο. Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε ένα σενάριο που έχει προσομοιώσει το ΙΟΒΕ και σύμφωνα με το οποίο το χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί από το 156,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 90% μέχρι το 2020. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τόνισε, πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις: Δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκιο στο 4%. Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4% (2% πραγματική οικονομία και 2% πληθωρισμός). Μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 4%. «Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, καθώς τόσο ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε η χώρα πριν μπει στο ευρώ», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως το 2009 ανήλθε στο -10%.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί κατά 73,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, από τα οποία τα 50 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα 13,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ενώ μπορεί να επιτευχθεί μείωση κατά 10% μέσω της παρέμβασης του EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας, ανέφερε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, καθώς και από τα αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε έναν μικρό αριθμό μεγάλων έργων (π.χ. οδικοί άξονες, λιμάνια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορυκτός πλούτος). Ζήτησε ακόμη το fast track να ισχύει για όλες τις επενδύσεις –μικρές και μεγάλες– και να υπάρξει άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομής.

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *