“Φτερά” έκαναν 9,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες

Μειώθηκαν κατά 9,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των ελλήνων στις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας. Από την πρώτη Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα του τρέχοντος μήνα.
H επιβολή διαδοχικών εισφορών, σε συνδυασμό με την διατήρηση της έκρυθμης κατάστασης στο επίπεδο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα. Έτσι, μόνον Αύγουστο οι…..
καταθέσεις παρουσίασαν μείωση κατά 5%.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πιέζει για να περιοριστεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που η ίδια τους έχει προσφέρει και που σήμερα φθάνει στα 93 δισ. ευρώ.

Η μειωμένη παροχή ρευστού από την ΕΚΤ προς τις Ελληνικές τράπεζες έχει ως άμεσο επακόλουθο την δραστική περικοπή των δανείων που χορηγούν αυτές προς τις επιχειρήσεις και προς τους ιδιώτες.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά εμφάνιζαν μείωση κατά περίπου 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις (κατά 4,6%), ενώ στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εμφάνισαν μείωση κατά 1,3%.

http://www.dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *