Τα 9 στάδια της μετάβασης στον άλλο κόσμο…

Ο Raymond Moody, είναι ο άνθρωπος που πρώτος ανακάλυψε και έκανε έρευνες στον τομέα των επιθανάτιων εμπειριών.
Μίλησε για τις επιθανάτιες εμπειρίες (NDE) , τον Πλάτωνα, τα 9 στάδια του “ταξιδιού στον άλλον κόσμο” και για το πώς είναι “η ζωή μετά τη ζωή”!
Ο.Τ. : Σύμφωνα με την έρευνά σας υπάρχουν εννιά στοιχεία τα οποία είναι κοινά σε όλες τις επιθανάτιες εμπειρίες. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε αυτά τα στάδια και….
να μας περιγράψετε τι συμβαίνει στο κάθε ένα.

“Το πρώτο στάδιο σύμφωνα με τους ασθενείς μας που έχουν έρθει κοντά στο…
θάνατο είναι πως όταν σταμάτησε να χτυπά η καρδιά τους, «εγκατέλειψαν» το φυσικό τους σώμα, ανυψώθηκαν, και έβλεπαν πλέον το σώμα τους να κείτεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή στο δωμάτιο του νοσοκομείου.
Στο δεύτερο στάδιο, περιγράφουν πως διασχίζουν ένα στενόμακρο τούνελ, και φτάνουν στην άκρη του ακολουθώντας ένα απίστευτο φως που τους γεννά όμορφα συναισθήματα.
Και μέσα σε αυτό το φως, που είναι ό,τι πιο φωτεινό έχουν δει ποτέ, φτάνουν

στο τρίτο στάδιο και βλέπουν τα πνεύματα συγγενών και φίλων τους που δεν είναι στη ζωή, αλλά έχουν πάει εκεί προκειμένου να τους συναντήσουν.
Ακολουθεί το τέταρτο στάδιο, όπου βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα σε μία φαντασμαγορία. Όταν όμως καλούνται να περιγράψουν ό,τι συμβαίνει εκεί με μία χρονική συνέχεια, τότε λένε ότι ο χρόνος παύει να ισχύει έτσι όπως τον καταλαβαίνω εγώ και εσείς, αλλά είναι σαν να συμβαίνουν όλα μέσα σε μια στιγμή.
Στο πέμπτο στάδιο, περνά από μπροστά τους ολόκληρη η ζωή τους, με κάθε λεπτομέρεια, σαν να μην υπάρχει χρόνος.
Στο έκτο στάδιο, ενώ εξελίσσεται η ανασκόπησης της ζωής τους, νιώθουν ότι τους συνοδεύει κάποια οντότητα η οποία έχει τη μορφή φωτός.
Από τους ανθρώπους που πήρα συνεντεύξεις και που ήταν χριστιανοί στο θρήσκευμα, στην πλειοψηφία τους είπαν πως αναγνώρισαν σε αυτό το φως τον Χριστό, και αυτό γιατί ήταν μία παρουσία απόλυτης αγάπης και συμπόνιας που τους βοήθησε να κάνουν ανασκόπηση της ζωής τους και να δουν όλα αυτά που είχαν κάνει, σαν να γίνονταν από ένα διαφορετικό άτομο.
Αφηγούνται πως όταν ξαναβιώνουν αυτά τα γεγονότα τα βλέπουν από μία εντελώς διαφορετική προοπτική από αυτή που είχαν ενώ τα βίωναν στη ζωή τους, με αποτέλεσμα πλέον να νιώθουν την επιρροή ή τις συνέπειες που είχαν αυτές οι πράξεις τους στη ζωή των συνανθρώπων τους.
Αν για παράδειγμα σε αυτή την ανασκόπηση κάποιος δει τον εαυτό του να κάνει κακό ή κάτι επίπονο σε κάποιον συνάνθρωπό του, τότε και ο ίδιος νιώθει τα άσχημα συναισθήματα που βίωναν οι άλλοι εξαιτίας των πράξεών του.

Ή στην άλλη περίπτωση, αν δουν τον εαυτό τους να κάνει μία καλή πράξη, τότε νιώθουν τα καλά συναισθήματα που είχαν προκαλέσει στη ζωή των συνανθρώπων τους.
Έπειτα, φτάνουμε στο έβδομο στάδιο , όπου πρέπει να επιστρέψουν. Από εδώ και πέρα έχουμε δύο στάδια: ορισμένοι ισχυρίζονται πως δεν έχουν ιδέα για το πώς επέστρεψαν!
Στο όγδοο στάδιο δηλαδή, τη μία στιγμή βρίσκονταν μέσα σε αυτό το φως, και την άλλη στιγμή βρίσκονταν μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου μέσα στο φυσικό τους σώμα!
Άλλοι υποστηρίζουν πως στο ένατο στάδιο πλέον αυτή η “αχτίδα φωτός” τους λέει ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα τους και πρέπει να επιστρέψουν γιατί έχουν κάτι σημαντικό να ολοκληρώσουν.”

Ο.Τ. : Έχω πάρει αρκετές συνεντεύξεις από ανθρώπους που βρέθηκαν σε αυτό το κρίσιμο σημείο για το οποίο συζητάμε, βρέθηκαν δηλαδή κυριολεκτικά μεταξύ ζωής και θανάτου, και πολλοί από αυτούς μου είπαν ότι ήθελαν να παραμείνουν εκεί που βρίσκονταν, και παρά το γεγονός ότι υπήρχε κάποιος που τους πίεζε να γυρίσουν πίσω, εκείνοι αρνούνταν πεισματικά να επιστρέψουν.
“Σωστά! Πολλοί από αυτούς που επέστρεψαν υποστηρίζουν ακριβώς αυτό: ότι σαφώς θα προτιμούσαν για τους ίδιους να είχαν μείνει σε αυτό το φως, αλλά συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να γυρίσουν πίσω. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, ο λόγος ήταν για να φροντίσουν τα μικρά παιδιά τους.

Όταν πια επιστρέφουν, πλέον εμείς είμαστε θέση να κατανοήσουμε πώς επηρέασε τη ζωή τους στη συνέχεια αυτή η εμπειρία. Για παράδειγμα, μας λένε πως ό,τι και αν ήταν αυτό που «κυνηγούσαν» προηγουμένως, γνώση (αυτό είναι που «κυνηγάω» εγώ), φήμη, δύναμη, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο, μετά από αυτή την εμπειρία συνειδητοποιούν πως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως άνθρωποι ενώ είμαστε στη ζωή, είναι να μάθουμε πώς να αγαπούμε. Πώς να αγαπούμε τους άλλους έτσι όπως αγαπούμε τον εαυτό μας.
Παράλληλα, μας αναφέρουν πως μετά από αυτή την εμπειρία, ο θάνατος πλέον δεν τους προκαλεί καθόλου φόβο. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη εμπειρία για τους ίδιους αποτελεί πειστήριο ότι αυτό που αποκαλούμε θάνατο: είναι απλώς μία μετάβαση σε μία άλλη κατάσταση. Και φυσικά αυτό ακριβώς μας είπε και ο Πλάτωνας πριν από 2.300 χρόνια.”

ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ

Ο θάνατος τυγχάνει ων, ως εμοί δοκεί,
ουδέν άλλο ή δυοίν πραγμάτοιν διάλυσις,
της ψυχής και του σώματος απ’ αλλήλου.
Πλάτων

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

29 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΙΔΑ ΑΠΛΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΛΟ ΛΑΜΨΗ,ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ,ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.
    ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝ ΑΞΙΩΘΩ ΘΑ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ.

    Υ.Γ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΕΚΑΣΜΕΝΑ ΟΡΓΚ ΟΡΜΑΤΕ…

    Reply
  2. Ανώνυμος

    MHN KANEIΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια.

    Ἑορταζέτω γοῦν πᾶσα κτίσις, τήν ἔγερσιν Χριστοῦ, ἐν ᾖ ἐστερέωται.

    Μή μᾶς ἀποστερήσεις αὐτῆς τῆς προσδοκίας, Φιλάνθρωπε Κύριε!

    Καλή δύναμι!

    Καλό στάδιο πνευματικοῦ ἀγῶνος!
    Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
    + ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ" ….

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ@@@@@@@ ΠΡΕΖΑΚΗΔΕΣ=357562&^^^(&(&^%$^ΘΑΝΑΤΟΣ+++++++++ΣΤΟΝ ΑΠΗΓΑΝΟ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΣΤΑΝΙΣΤΕΣ ΟΥΣΤ ΞΟΥΣ@@@++++++++^&*$$$+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++================ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς…………….ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    ΩΙΛΙΦ+

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Αξιόλογο άρθρο.
    Για όλους αυτούς που αντιδρούν και βρίζουν στο μπλογκ έχω να πώ ότι κανένας δεν τους επιβάλλει να διαβάσουν το άρθρο αυτό αν δεν είναι του γούστου τους. Και στο κάτω κάτω της γραφής που είναι και ο δημοκρατισμός σας που μας ευαγγελίζεστε οταν δεν μάθατε να δέχεστε και άλλες γνώμες;
    Εχω να πώ μόνο "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι"

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Οταν σταματησει η καρδια ο ανθρωπινος εγκεφαλος λειτουργει για καποια λεπτα. Απο κει και περα λειτουργει το ασυνειδητο-υποσυνειδητο. Αν καποιος εχει γαλουχηθει με τον χριστιανισμο ειναι λογικο να δει το χριστο και ειναι απιθανο να δει π.χ. τον βουδα η το μωαμεθ. Θελω να πω οτι αυτα που βλεπει καποιος οταν ειναι πολυ κοντα στον θανατο ενδεχεται να ειναι κατασκευασμενα απο το μυαλο του και να ειναι αναλογα με τα βιωματα που ειχε οσο ζουσε…

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Πολύ καλό άρθρο.Όσοι δε πιστεύουν σε τίποτε,άνετα πουλάνε και τη μάνα τους και την πατρίδα και το τομάρι τους το ίδιο.
    Πουλημένοι αρκεί να επιβιώσουν.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ!!!!ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΠΟΓΚ !!!!!!
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΕΧΩΜΑΙ ΤΟΣΑ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ''ΜΑΛΑΚΙΑ ''ΕΔΩ ΜΕΣΑ ????
    ΑΡΑ????ΒΑΛΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΒΡΕ ΑΔΕΚΑΣΤΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ????
    ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ????
    ΓΙΑΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠ ΟΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΩΜΟΛΟΧΙΑ !!!
    ΥΜΑΡΤΟΝ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!ΞΥΠΝΑΤΕ ΒΡΕΕΕΕΕΕ!!!!

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Το κείμενο δείχνει την ανοησία της επίπλαστης διανόησης επιπεδογραφημένης και διανθισμένης με ευφάνταστες θεωρήσεις του τύπου ο Καρατζαφέρης θα μας σώσει!

    Reply
  10. Ανώνυμος

    κι ομως εφτασα στο δευτερο σταδιο κι ειναι οπως ακριβως τα περιγραφει.λες και η ΑΓΑΠΗ εγινε χειροπιαστο φως,δεν περιγραφεται με λογια.και ναι οντως η ζωη σου αλλαζει βλεπεις τον κοσμο με αλλο ματι αυτο της αγαπης.

    Reply
  11. Ανώνυμος

    kai episis apo pou kai ws pou ena filosofiko keimeno lene kapoioi adaeis oti einai katixitiko gia to xristianismo. egw proswpika eimai atheos (gia esas), kai mh baptismenos. alla to oti sto arthro anaferei oti phran kapoies synenteykseis apo xristianous kai aytoi nomizan oti blepan ton xristo, logiko einai na ginetai, opws kai kapoios allos mporei na eblepe to moameth k ou to katheksis.. as boutame kai ligo thn glwssa mas sto myalo mas prin arxisoume na petame thn mia kotsana meta thn allh. mporei kamia mera na brethite se kamia syzhthsh anwterwn anthrwpwn.. mhn ginetai rezili..

    Reply
  12. Ανώνυμος

    καποιοι καθαροαιμοι ηλιθιοι θα βγουν παντα να χλευασουν ουτε που γνωριζουν τι εστι πλατωνας .μεσα στην βαθια τους αμαθεια το ευκολο και κουτο ειναι να χλευασουν παντα υπηρχαν αυτοι οι βλακες που αν ξυπνησουν αποτομα θα τρελλαθουν .διαβαστε ηλιθιοι και κατι εκτος blogs

    Reply
  13. Ανώνυμος

    kala, kleiste to bothro sas orismenoi, mhn mas anaggazete na blepoume to xali sas.. entaksei mporei na mhn exete oute tropous oute paidia alla pisteyw den xreiazete na anoigete edw pera tous bothrous sas, kratiste ta gia thn oikegenia sas, ayth pou sas ta didakse outos h allos..

    Reply
  14. Ανώνυμος

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΦΥΣΗ) ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΙΣΟΥ ΤΕΛΕΙΑ. ΙΣΩΣ ΑΥΤΗ Η ΖΩΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΔΕΧΟΜΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΙΑ. ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

    Reply
  15. Ανώνυμος

    παραμύθι καλό είναι,για σοβαρό δεν το νομίζω! Καλά ότι είναι μάθημα κατηχητικού είναι ολοφάνερο.αυτά βέβαια συμβαίνουν στο τσιφλίκι του χριστού ναι αλλά το ίδιο συμβαίνει και στα τσιφλίκια των άλλων θεών; δεν μας λέει τίποτε ο εν λόγω εμφανταστος χριστιανός.μονά ζυγά δικάα τους τα θέλουν…..

    Reply
  16. Ανώνυμος

    polu mou aresoun ayta ta arthra pou bazete sto blog sas. synexiste na ta bazete kai as ta diabazei opoios thelei, den einai me to zori diabasma.. outos h allos opoios den noiazete h den tou aresei mporei apla na mhn to diabasei.. toso apla 🙂

    Reply
  17. Ανώνυμος

    gia merikous pou nomizoune oti den uparxei theos,kai oti to xrima kai i eksousia pano stous allous einai to pan……olla edw menoune….me to na voithame o enas ton allo kai na sinxoroume an pragmatika niosoume oti o allos den ixe kaki prothesi i kai an eixe kai to exei metaniosei.mas voithei na exoume mia pio ksekourasti psixiki zwi.otan xeroume oti panta tha iparxei kapios pou tha mas stirixei sti zoi estw kai 1 agnostos sto dromo kai emeis to idio gia tous allous……tha einai i zwi mas mia diaskedasi wsotou sinantisoume to kurio…..

    Reply
  18. Ανώνυμος

    Γράφοντας τέτοιες ηλιθιότητες το "ξυπνήστε ρε" θέλει και ενίσχυση !!!
    Είσαστε για τα πανηγύρια. Με αυτά που γράφετε δεν αφήνετε τον κόσμο να ξυπνήσει!!!

    Reply
  19. Ανώνυμος

    Λέτε ΜΑΛΑΚΙΕΣ και δεν το έχετε καταλάβει.
    Γιατί αν το έχετε καταλάβει τότε είσαστε ΜΑΛΑΚΕΣ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *