Στις 9 Νοεμβρίου το δημοψήφισμα «πηγαίνει» Καταλονία. Ποιο θα είναι το νόημα;

To Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο  ρυθμίζονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις, κατά την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής .


Σύμφωνα με αυτό το κοινοβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί  δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014. Αυτό αναφέρθηκε από τα καταλανικά και ισπανικά ΜΜΕ .

Στη Βαρκελώνη, το επερχόμενο δημοψήφισμα παρουσιάζεται ως δημοκρατική έκφραση της βούλησης του λαού της Καταλονίας , όπως συνέβη και με την διενέργεια του δημοψηφίσματος  στην Σκωτία .

Οι επίσημες ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα, στην Καταλονία δεν θα είναι νόμιμο.

Με βάση το πώς διεξήχθη το δημοψήφισμα στη Σκωτία, και τις αντιδράσεις της πολιτικής ελίτ του Λονδίνου, και την πιθανή  αντίδραση από την Μαδρίτη, μπορούμε να μιλήσουμε για δύο εκδοχές των γεγονότων για τους Καταλανούς.

Πρώτη επιλογή: Η Μαδρίτη θα συμφωνήσει για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όπως στη Σκωτία (η «πλειοψηφία»  κατά της ανεξαρτησίας).

Δεύτερη επιλογή : θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Καταλονία, χωρίς τη συγκατάθεση της Μαδρίτης, θα κερδίσει τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, αλλά  τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά από καμία χώρα της ΕΕ.

Το σίγουρο είναι ότι τα αποτέλεσμα και των δύο επιλογών, θα αφήσουν την  Καταλονία στην  ίδια ακριβώς θέση που κατέχει σήμερα στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι , οι Καταλανοί έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας τους, με σχετικό δημοψήφισμα του 2009, με ποσοστό  96%.

Διαφορετικοί στην  γλώσσα και τον πολιτισμό τους, πολλοί από τα 7,5 εκατομμύρια των Καταλανών αισθάνονται εκτός των κέντρων αποφάσεων  από την Μαδρίτη.

«Η κουλτούρα, η γλώσσα και η παραδόσεις μας πρέπει να γίνουν σεβαστές και έχουμε δει ότι αυτό είναι αδύνατον μέσα στους κόλπους του ισπανικού κράτους, γι αυτό ζητώ την ανεξαρτησία», εξήγησε ένας φοιτητής που διαδήλωνε κρατώντας τις σημαίες της Καταλονίας και της Σκωτίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *