Ραντεβού ΣΥΡΙΖΑ την 9η Σεπτεμβρίου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Προσπάθεια μεταφοράς της σύγκρουσης με την κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας


Άγγελος Κωβαίος 

«Ραντεβού» για την πρεμιέρα των κινητοποιήσεων στις 9 Σεπτεμβρίου δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο θα στηρίξει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχει αναγγελθεί για την επόμενη Δευτέρα…

Θα έχει προηγηθεί το συλλαλητήριο-τεστ της Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο, αλλά και η παρουσία του κ. Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα.

Ο τομέας της Παιδείας αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αν και στο μείζον ζήτημα της μορφής των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων, φαίνεται πως δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση – ενώ δεν μοιάζει να επικρατεί και ομοφωνία, τουλάχιστον μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας.

Χαρακτηριστικός σε αυτό το σημείο είναι ο τρόπος με τον οποίο στελέχη της Πλατφόρμας σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, τάσσονται αναφανδόν υπέρ μίας λογικής μαχητικής αντίδρασης, έως και καταλήψεων σχολείων και και πανεπιστημίων. Κάτι τέτοιο ωστόσο, μέχρι στιγμής αποφεύγει να υιοθετήσει επισήμως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο εσωτερικό πάντως του κόμματος φαίνεται πως διαμορφώνεται μία κοινή συνισταμένη, τουλάχιστον ως προς το ότι η εκπαίδευση είναι ένα από τα κεντρικά πεδία στα οποία αναδεικνύονται οι κοινωνικές πτυχές της κρίσης και ότι σε αυτή την περίοδο η ευκαιρία στήριξης των αντιδράσεων «δεν πρέπει να χαθεί» – μία κατηγορία που την προηγούμενη Άνοιξη εκτόξευσε η εσωκομματική αντιπολίτευση σε βάρος της πλευράς Τσίπρα, με αφορμή την επαμφοτερίζουσα στάση στην απεργία των εκπαιδευτικών.


Το θέμα της Παιδείας απασχόλησε αποκλειστικά την διευρυμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν επιστημονικά, κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Κατά την συζήτηση που αναπτύχθηκε έγιναν διεξοδικές τοποθετήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, τους τρόπους με τους οποίους παρουσιάζονται σε σχολεία και πανεπιστήμια οι επιπτώσεις της κρίσης, ενώ επιχειρήθηκε και μία πρώτη συζήτηση για την ενορχήστρωση των αντιδράσεων και τους τρόπους με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε αυτές. 

Οι τελικές αποφάσεις εκκρεμούν και σύμφωνα με πληροφορίες συναρτώνται από τις διαθέσεις των εργαζομένων στο χώρο αλλά και την καταγραφή των θέσεων και απόψεων των πολιτών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο χώρο της Παιδείας (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, κλπ.).

ΤΟ ΒΗΜΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *