Η Ναόμι Κλάιν στην Αθήνα στο B-Fest της Βαβυλωνίας

Όταν την ακούς να μιλάει, με τη γλυκιά, απαλή φωνή της, δύσκολα μπορείς να φανταστείς το πάθος και τον δυναμισμό της. Ωστόσο και το πάθος, και ο δυναμισμός της είναι τέτοια, που κάθε άλλο παρά τυχαία την ανάδειξαν σε “πρωθιέρεια” του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Η Ναόμι Κλάιν του “Δόγματος του Σοκ”, του βιβλίου που χτύπησε σαν γροθιά στο στομάχι τις σημερινές κοινωνίες, αφυπνίζοντας συνειδήσεις για χρόνια εν υπνώσει, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα…

 Η Καναδή συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια θα μιλήσει το Σάββατο 25 του μηνός στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, προσκεκλημένη του Β-Fest, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ώς τις 26 Μαΐου.
“Το δόγμα του σοκ είναι η επιβολή είτε από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση της εφαρμογής του είναι μια κρίση που μπορεί να οφείλεται σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές καταστροφές ή δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος” γράφει η Ναόμι Κλάιν στο “Δόγμα του Σοκ”.

“Τα αποτελέσματα” συνεχίζει “είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων. Στο μεταξύ, η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνει”. Αυτό δηλαδή που ζούμε τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της τρόικας η Ναόμι Κλάιν το έχει γράψει στο διάσημο βιβλίο της πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση. Το “Δόγμα του Σοκ” και το “No Logo” έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον πλανήτη (στη χώρα μας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη). Tο “No Logo”, μάλιστα, δεν έγινε μόνο διεθνές μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, αλλά επιπλέον χαρακτηρίστηκε “βίβλος των κινημάτων”.

Το τέταρτο παγκόσμιο αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ “B-Fest” που διοργανώνει η ανοιχτή συνέλευση του B-Fest και το Περιοδικό “Βαβυλωνία” θα λάβει χώρα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (είσοδος από Ούλωφ Πάλμε) στις 24-25-26 Μαϊου και ώρες από τις 17:00 μέχρι αργά το βράδυ. Το φετινό B-Fest περιλαμβάνει ομιλίες, workshops, συναυλίες, προβολές σινεμά, θεατρικές παραστάσεις κ.ά. .
Στις ομιλίες του τριημέρου θα συμμετέχουν ανάμεσα σ’ άλλους η Naomi Klein, ο Michael Hardt, το NoTav Movement, η Sky Croeser κ.ά.

Οι Rebel Diaz από το Bronx και ο M1 (Dead Prez) θα είναι μέρος ενός πλούσιου συναυλιακού προγράμματος (επίσης επισυνάπτεται το πολιτιστικό πρόγραμμα).
Στην εποχή της μετάβασης σε πολιτικό τόπο άγνωστο όλα επανορίζονται και επαναδιεκδικούνται, ο ελεύθερος δημόσιος χώρος και χρόνος, η έκφραση, οι σημασίες και τα νοήματα. Ο καμβάς σήμερα είναι παγκόσμιος και η διάδραση κοινωνιών σε κίνηση και αναβρασμό υπερβαίνει τα σύνορα και τα όρια του έθνους ως πεδίου αναφοράς του κοινωνικού και πολιτικού πράττειν. Η ελευθερία αποδεσμευμένη πλέον από τη Διεθνή, αναζητά την καινούρια σύνθεση της μελωδίας της αντεπίθεσής της. Σε ρόλο δημιουργού μπαίνει το αυτεξούσιο άτομο που αναδύεται. Απαλλαγμένο από ιδεολογικές και οικονομικές νομοτέλειες, το άτομο συμμετέχει στην επανεκκίνηση, το reboot που αφήνει η εποχή σαν αίσθηση, θέτοντας την κοινωνική αυτοθέσμιση απέναντι στο κράτος και κάθε υπερβατική αρχή.

Το κράτος απαντώντας μακιαβελικά εξαιρεί όλο και πιο διευρυμένα κοινωνικά κομμάτια (με φυλετικά, κοινωνικά, οικονομικά χαρακτηριστικά) και επιτίθεται ληστρικά σε κάθε ελεύθερη μορφή έκφρασης και δράσης (χώροι, μέσα, κτλ.). Το B-Fest ως παιδί του Δεκέμβρη, γνήσιος και συνειδητός απόκληρος της εξουσίας, σε πείσμα του σύγχρονου αυτού κυνηγιού μαγισσών, αντανακλά το κοινωνικό παρόν και δημιουργεί κι εκφράζεται στον ελεύθερο δημόσιο χώρο.

 http://www.apenantioxthi.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *