Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 17.30
Στην Αίθουσα Τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ…

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει
Ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος κ. CHRISTOPHE LE RIGOLEUR

Ομιλητές, με αλφαβητική σειρά:

· ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ,

πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

· JEAN-ERIC GICQUEL,

καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Université de Rennes 1

· ΓIΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΑΣ,

δικηγόρος, «Δημοβούλιο Πολιτών»

· ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΝΤΕΡΗΣ,

διδάκτωρ νομικής – δικηγόρος «Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.»

· ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ,

καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ

Συντονιστής:

· ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΙΔΗΣ,

δημοσιογράφος

Για τη μετάφραση:

· CAROLINE LUIGI

Παράλληλα με το οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο φευ επιδεινώνεται διαχρονικά, η χώρα μας αντιμετωπίζει και ένα οξύτατο θεσμικό πρόβλημα, που εστιάζεται στο Σύνταγμα. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974, κυριάρχησε σταδιακά ένα κλίμα διαφθοράς, που έθεσε το λαό στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και κατοχύρωσε, προνόμια, ασυλίες, ατιμωρησία, έλλειψη ελέγχου και λογοδοσίας. 

Το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει αυτήν την κατάπτωση, αλλά επιπλέον την υπέθαλψε. Η Ελλάδα, γι αυτό, χρειάζεται επειγόντως ένα νέο Σύνταγμα, και όχι απλώς αναθεώρησή του, το οποίο να προέλθει με τη συμμετοχή του λαού, και το οποίο να θεραπεύσει τις δραματικές παθογένειες του παρόντος. 
Το νέο αυτό Σύνταγμα, επιβάλλεται να καθιερώσει την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την απόλυτη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, τον έλεγχο και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας. 
Να θεσπίσει, ακόμη, συνθήκες πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας στο δημόσιο βίο, κατάργησης της απαράδεκτης ασυλίας και ατιμωρησίας των πολιτικών, χάρη στη σύντομη παραγραφή, και πάνω απ’ όλα να προβλέπει τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων, για σοβαρά ζητήματα, ώστε να γίνεται γνωστή η γνώμη και η θέληση του λαού, και εκτός περιόδου βουλευτικών εκλογών. 
Οι διοργανωτές της αποψινής ημερίδας είναι πεπεισμένοι ότι η υλοποίηση των παραπάνω απαιτεί νέο Σύνταγμα και όχι απλή αναθεώρηση του παρόντος, για να είναι ένα Σύνταγμα του λαού και για το λαό. Το νέο αυτό Σύνταγμα, εξάλλου πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, που θα συνδράμει, αποφασιστικά και στην επίλυση των ζοφερών οικονομικών μας προβλημάτων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *