Τι ζητά η τρόικα, τι επιδιώκει η Aθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ξεκίνησε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών η κρίσιμη διαπραγμάτευση Αθήνας-τρόικας απόντος του εκπροσώπου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ.

Οι Ρίσι Γκογιάλ και
Ντέκλαν Κοστέλο είναι ήδη στο γραφείο του Γκίκα Χαρδούβελη και όπως όλα δείχνουν στο τραπέζι θα πέσουν ένα προς ένα τα θέματα «αγκάθια». Εκ των πραγμάτων θα ανοίξει, τόσο το εργασιακό και το ασφαλιστικό, όσο και οι ανατροπές που σχεδιάζονται στο Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στο μέτωπο των περιβόητων φοροελαφρύνσεων, η ελληνική πλευρά χαμηλώνει τους τόνους και αποφεύγει προς το παρόν να κάνει λόγο για «μονομερείς» ενέργειες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και η Κυβέρνηση έχει έτοιμη την ρύθμιση για την διεύρυνση των δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία -στις 72 για οφειλές έως 15.000 ευρώ και στις 100 για χρέη κάτω από αυτό το ποσό- θα την θέσει υπόψη των δανειστών και αναλόγως της απάντησης που θα λάβει θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα στις 11:30 το πρωί αναμένεται να φτάσουν οι πιστωτές στο υπουργείο Οικονομικών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για το πρώτο τους ραντεβού με τον Γκίκα Χαρδούβελη σε αυτό τον κύκλο επαφών.

Όπως όλα δείχνουν -και άλλωστε επεσήμαναν πρόσφατα πηγές των Βρυξελλών- και αυτή η αξιολόγηση θα είναι δύσκολη και θα τραβήξει χρονικά, με το σενάριο της αξιολόγησης εξπρες να αποδεικνύεται ευσεβής πόθος: Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών συνεπικουρούμενος από τον αναπληρωτή Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου καλείται να φέρει εις πέρας την 5η (και τελευταία) αξιολόγηση του ευρωπαϊκού μνημονίου σε μια δύσκολη πολιτικά συγκυρία.

Από την πρώτη κιόλας μέρα οι δύο πλευρές καλούνται να βαδίσουν σε τεντωμένο σχοινί, αναζητώντας ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις ατελείωτες λίστες των εκκρεμοτήτων και στις πολιτικές προτεραιότητες.
Η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί ως «δυνατό χαρτί» της, το γεγονός της υπέρβασης του μνημονιακού στόχου για τρίτη συνεχή χρονιά και ότι η χώρα μας καταγράφει με διαφορά την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) θα κλείσει το 2014» λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει .«Το φετινό πλεόνασμα θα ήταν υψηλότερο κατά 700 ως 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για κοινωνικό μέρισμα (500 εκατ. ευρώ) και για αυξήσεις στους ένστολους (300 εκατ. ευρώ)».
Από την πλευρά της, όμως, η τριμερής εκκινεί από την εκτίμηση του Ιουνίου (στην έκθεση του ΔΝΤ) για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 και προς το παρόν δε συζητά μείωση του στόχου κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Βασική παράμετρος είναι και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 και αν θα αναθεωρηθεί λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος από το 2,9% του ΑΕΠ στο 2,7%.
Όπως και να έχει έως την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», καθώς την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015.
Στον προϋπολογισμό, εκτός από τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κατά 30% η λίστα των παρεμβάσεων στα φορολογικά θα προβλέπει «κούρεμα» 30% της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή διότι το μέτρο εκπνέει το 2014), 100 δόσεις για οφειλές ως 15.000 ευρώ σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αναδρομική μείωση 40% στα τεκμήρια των ΙΧ για το 2014 και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ένα χρόνο νωρίτερα, στις αρχές του 2015.
Πέρα από τις σημαντικές διαφορές εκτιμήσεων κυβέρνησης-τρόικας για τα δημοσιονομικά, σημαντικά «αγκάθια» παραμένουν στη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

-Εργασιακά: Ως από μηχανής Θεό περιμένουν στην κυβέρνηση τη γνωμοδότηση του Διεθνούς γραφείου Εργασίας (ILO) κατά τη σημερινή συνάντηση που γίνεται στη Γενεύη με στόχο να αποκρούσουν την πίεση τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» στις ελεύθερες απολύσεις, θέλει να αποφύγει τη θεσμοθέτηση του λοκάουτ (δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών), ωστόσο συζητά αλλαγές σε ορισμένα συνδικαλιστικά ζητήματα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη.

-Ασφαλιστικό: η τρόικα ζητά αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση κατώτατων συντάξεων και νέα συνένωση ταμείων. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση. Το μόνο που αποδέχεται να μπει στο τραπέζι είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) μετά από μακρά διαδικασία διαλόγου που θα αρχίσει μετά το Πάσχα του 2015. Οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι έτοιμες στο τέλος Οκτωβρίου.

-«Κόκκινα δάνεια»: Θεωρείται ώριμο ζήτημα καθώς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) ολοκληρώνουν το νέο κώδικα δεοντολογίας, το νέο πλαίσιο των πλειστηριασμών και τον πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις.

-Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο που ετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (συναντά την τρόικα στις 15.00 την Τετάρτη) προβλέπει την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ σήμερα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη μείωση του εισαγωγικού μισθού για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα αμείβονται με 858 ευρώ τον μήνα σε ανάλογο επίπεδο.

-Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύεται ότι θα γίνει οι 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ως το τέλος του 2014.

http://www.matrix24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *