Τελευταία Νέα

Against all Odds

του Μιχάλη Κόκκινου
twitter.com/MichaelKokkinos

Μέσα σε μια βδομάδα που το μυαλό θα μπορούσε να είναι μεταξύ ξαπλώστρας και ρακέτας η επικαιρότητα ήταν έντονη όσο ποτέ ίσως. Συνδικάτα που κοιτούν την πάρτη τους, εγκλωβισμένοι τουρίστες σε πλοία και αεροπλάνα, φρικαρισμένοι αδειούχοι του Ιούλη, μία υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αποδεικνύεται θερμή υποστηρικτής της Ελλάδας, σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της groupie, μία υπερδεξιά αντιπολίτευση που βγαίνει ακόμη στα μπαλκόνια, στρεσαρισμένοι “ταρίφες” των…..
Πανεπιστημίων που δεν δέχονται έλεγχο στο τσιφλίκι τους. Αν μην τι άλλο δεν μπορεί κανείς να πει ότι στην Ελλάδα περνάμε βαρετά !

Αλλά όταν η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται Πέμπτη δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς με οτιδήποτε θεωρείς σοβαρό. Την Παρασκευή μπορεί να θεωρείται γελοίο ! Τι θα μπορούσε να συμβεί στη σύνοδο κορυφής; Είμαστε πλέον σε τέτοια κατάσταση, ώστε η τύχη μας αλλάζει μορφή και σχήματα μέσα σε εικοσιτετράωρα.

Η λογική έλεγε ότι η σύνοδος κορυφής θα προσδιόριζε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Η λύση που θα έπεφτε στο τραπέζι θα την αποδεχόμασταν με ελάχιστα και προσχηματικά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Κι αυτό είναι σκληρό, αλλά σίγουρα όχι άδικο.

Φτάσαμε Παρασκευή πρωί και όλα τελικά έμειναν ως είχαν ! Τις τελευταίες βδομάδες όλοι ζήσαμε τον τρόμο του “selective default”. Η Ελλάδα παραλίγο να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία του κόσμου, η οποία θα χρεοκοπούσε στα δελτία των 8 και στα μάτια των τηλεθεατών τους, χωρίς όμως να έχει χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα !
Σε μια χώρα όπου τα ΜΜΕ θα ενημέρωναν με μια κάποια στοιχειώδη ποιότητα την κοινή γνώμη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξασφάλιζε σήμερα για χρόνια την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα δεν είναι μια τέτοια χώρα. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο οι άνθρωποι που κόντρα σε όλους και σε όλα – against all odds – εξασφάλισαν στη χώρα έναν τρόπο σωτηρίας που ουδείς μπορούσε καν να οραματιστεί.
Κανείς δεν θα εξηγήσει στο ελληνικό λαό ότι το “κατάπτυστο” Μεσοπρόθεσμο ανταλλάχθηκε σήμερα με ένα εντυπωσιακό νέο Σχέδιο Μάρσαλ που ίσως και να μην “άξιζε” στην Ελλάδα, – και πιστέψτε με δεν άξιζε.
Οι δημοσιογράφοι για μέρες επέμεναν απλά να μεταφράζουν τις λέξεις “selective default” χωρίς να τονίζουν ότι πρόκειται για μια αξιολόγηση των περίφημων οίκων αξιολόγησης κι όχι μια πραγματική κατάσταση. Κανείς επίσης δεν τόνιζε ότι το “δεν αποφάσισε η Ε.Ε…selective default” δεν υπάρχει αλλά το ότι η Ε.Ε αποφάσισε να σώσει την Ελλάδα με τρόπο τέτοιο ώστε οι οίκοι να χαρακτηρίσουν τη νέα μας κατάσταση ως “κατάσταση selective default”.
Όπως κανείς δεν θα σχολιάσει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση κατάφερε την “επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου” με την εκ νέου αύξηση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και με τη μείωση του επιτοκίου. Ούτε οι … Κινέζοι, ούτε οι Ρώσοι … ούτε κανείς άλλος θα μας δάνειζε με τόσο προκλητικά προνομιακούς όρους !!!

HomePage

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *