Τα μυστικά της μοιραίας πτήσης του Airbus

Τα μυστικά της μοιραίας πτήσης του Airbus A 320 της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις άρχισαν να αποκαλύπτονται…
Το μαύρο κουτί του αερπλάνου, που μετέφερε 150 επιβαίνοντες από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ, δεν αφήνει αμφιβολίες για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα στην καρδιά της Ευρώπης. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα της εξελίξεις που είναι ραγδαίες και ανατρέπουν τα πρώτα δεδομένα, που έκαναν λόγο για αποσυμπίεση ή για έκρηξη. Αφού αποδήχτηκε ότι ο νεαρός συγκυβερνήτης, Andreas Lubitz κλείδωσε έξω από το πιλοτήριο τον έμπειρο κυβερνήτη Patrick S. και η πορεία του αεροσκάφους ήταν εθελοντική το ερώτημα που καεί την Germanwings και τη μητρική εταιρία Lufthansa και πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: Ήταν αυτόχειρας ή τρομοκράτης;

Της Νικολέτας Κλάδη

Το πόρισμα του εισαγγελέα

Δύο ημέρες μετά οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους. Τα μαύρα κουτιά βρέθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα, όμως το ένα ήταν πλήρως κατεστραμμένο. Το πρώτο μαύρο κουτί έδωσε όλες τις απαντήσεις στις αρχές, οι οποίες όμως-όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων-έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία με μία μέρα καθυστέρηση. Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Brice Robin έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσε εξηγήσεις και ερμηνείες για τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους. Ο εισαγγελέας έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς για αυτοκτονία, χωρίς όμως να πει τη λέξη. Όμως ξεκαθάρισε ότι ακόμη είναι νωρίς για να βγάλουν συμπέρασμα οι αρχές. Τα πρώτα στοιχεία, πάντως, δείχνουν πως ο συγκυβερνήτης, που βρισκόταν μέσα στο πιλοτήριο, ήταν ζωντανός την ώρα της συντριβής. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η πορεία του αεροσκάφους ήταν εθελοντική. Δεν υπάρχουν στοιχεία αποσυμπίεσης ή έκρηξης και όλα δείχνουν ανθρώπινο λάθος ή προγραμματισμένη κίνηση.

«Είμαστε σοκαρισμένοι»

Πριν από λίγη ώρα έδωσαν συνέντευξη Τύπου και τα στελέχη της Lufthansa, της μητρικής εταιρίας της Germanwings. Τα στελέχη της εταιρίας δήλωσαν σοκαρισμένα. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων υπογράμμισαν πως είναι αδύνατο να μπήκε κάποιος μέσα στο πιλοτήριο. Παράλληλα, τόνισαν ότι όλοι οι υπάλληλοι περνούν από ψυχολογικά τεστ. Τέλος, επεσήμαναν ότι καθημερινά εκτελούν πτήσεις χιλιάδες αεροπλάνα και συνεχίζει να είναι το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Κλείδωσε τον κυβερνήτη έξω από το πιλοτήριο

Ο συγκυβερνήτης, που όπως αποδείχθηκε ήταν νέος σε ηλικία και σε εμπειρία αφού είχε 630 ώρες, άφησε έξω από το πιλοτήριο τον έμπειρο κυβερνήτη του αεροσκάφους. Το μαύρο κουτί, που ερευνάται, δείχνει ότι λίγο πριν τη σύγκρουση ακουγόταν μόνο η ανάσα του συγκυβερνήτη και οι φωνές του κυβερνήτη, ο οποίος εκλιπαρούσε να του ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου. Ο πρωταγωνιστής της τραγωδίας ακούγεται να αναπνέει κανονικά και δεν φαίνεται να είχε πρόβλημα υγείας. Δευτερόλεπτα μετά, προγραμμάτισε οικειοθελώς την κάθοδο του αεροπλάνου, όπως δήλωσε και ο εισαγγελέας της Μασσαλίας. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, εκτός από τις φωνές του κυβερνήτη ακούγονταν οι σπαρακτικές κραυγές των επιβατών, όμως μόνο τις τελευταίες στιγμές, δευτερόλεπτα πριν συγκρουστεί το αεροπλάνο.

Η λίστα των επιβατών που σκοτώθηκαν στο Airbus

Οι επιβάτες του μοιραίου Airbus 320 της Germanwings έβλεπαν τον πιλότο να χτυπά απεγνωσμένος την πόρτα του πιλοτηρίου, την στιγμή που ο συγκυβερνήτης, Andreas Lubitz, αρνούνταν να του ανοίξει, δευτερόλεπτα πριν πατήσει το κουμπί καθόδου του αεροπλάνου που επέφερε την ανείπωτη τραγωδία. Οι στιγμές ήταν τραγικές και οι επιβάτες βίωσαν τον χειρότερο εφιάλτη τους. Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτεται από τις τελευταίες πληροφορίες, έζησαν στο ακέραιο την μοιραία εξέλιξη της ζωής τους.

Το αεροσκάφος της θυγατρικής εταιρείας της Lufthansa μετέφερε 150 επιβαίνοντες, 144 επιβάτες εκ των οποίων και δύο μωρά, και έξι μέλη του πληρώματος.

Η εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε τη λίστα των επιβατών που σκοτώθηκαν από την πτώση του Airbus ου εκτελούσε την πτήση 4U9525 από Βαρκελώνη για Ντίσελντορφ.

Γιατί ο κυβερνήτης δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα

Μετά τις αποκαλύψεις προέκυψαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πως και αν μπορούσε τελικά ο κυβερνήτης να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου. Θέλοντας να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα που προκύπτει για το εν λόγω ζήτημα οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που εξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία του κλειδώματος και του ξεκλειδώματος της πόρτας του πιλοτηρίου στα Airbus A320. Όπως σε κάθε αεροσκάφος, έτσι και στο μοιραίο Airbus, η θωρακισμένη πόρτα ανοίγει μόνο από μέσα. Μπορεί να ανοίξει κι απ έξω, ωστόσο, χρειάζεται κωδικός, ο οποίος αλλάζει σε κάθε πτήση για λόγους ασφαλείας. Αν ο κυβερνήτης που βρίσκεται μέσα δεν δώσει το «πράσινο φως» τότε μπλοκάρεται η είσοδος σε όποιον πατήσει τον κωδικό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *