Τα οφέλη της Alpha από την απόκτηση της Εμπορικής

Τα οφέλη της Alpha από την απόκτηση της ΕμπορικήςΣημαντικά οφέλη αποκομίζει η Alpha Bank από την συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα. Όπως γνωστοποίησε η Alpha Bank σήμερα το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ….
χρηματιστηρίου, έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Alpha Bank εξαγοράζει την Εμπορική Τράπεζα ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά 2,85 δισ. ευρώ. Η Credit Agricole, πέραν της κεφαλαιακής ενισχύσεως ύψους 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει, πριν την εξαγορά, επιπλέον κεφάλαια ύψους 0,5 δισ. ευρώ.

Έναντι συμβολικού ανταλλάγματος σύμφωνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τη συμφωνία αυτή το ενοποιημένο σχήμα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά 3 δισ. ευρώ και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλοποιήσεως της Τραπέζης.

Επιπλέον, η Credit Agricole θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους 150 εκατ. ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές. Η Credit Agricole θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής συμβάσεως.

Η Alpha Bank θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής.

Η Alpha Bank, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής και θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole μετά την εξαγορά της το 2006. Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Η εξαγορά της Εμπορικής είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ, με βάση την 31 Μαρτίου 2012.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *