Ο Μαρινάκης “σώζει” το Alter;

ΣΥΖΗΤΑ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ
ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ… ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ!
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΡΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο Γ. Αλαφούζος και ο Β. Μαρινάκης, μιλούν για τον ΣΚΑΪ. Αφού πλέον δεν… μιλάνε, ο Β. Μαρινάκης σκέφτεται να τείνει χείρα βοηθείας στον άσπονδο εχθρό του πρώτου.
Να μπει ως μέτοχος στο Alter, ξεκαθαρίζοντας μέρος των….
χρεών σκέφτεται ξανά ο Βαγγέλης Μαρινάκης. “Υπερβολές”, θα πείτε, αφού τα χρέη του Alter ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και ο εφοπλιστής, όπως είχατε διαβάσει στην Athens Post, είχε ξανακάνει προσπάθεια να μπει στο σταθμό. Περιμένετε όμως. Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά από την ημέρα που ο Μαρινάκης… έφευγε τρέχοντας από το σταθμό του Μπουρναζίου, όταν διαπίστωνε ότι τα 10 εκατομμύρια που ήθελε να βάλει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ήταν “ψίχουλα” μπροστά στο τσουνάμι των χρεών.
Η πρόθεση του Μαρινάκη να μπει στο κανάλι και να το “σώσει”, αποκαλύπτεται από επιστολή που έστειλε την προηγούμενη Τρίτη στις πιστώτριες τράπεζες του Alter, ο μεγαλομέτοχος του σταθμού Γιώργος Κουρής (με την σύμφωνη γνώμη του Κώστα Γιαννίκου). Σε αυτή, ο κ. Κουρής ζητά από τις τράπεζες να τον ενημερώσουν άμεσα (μέχρι τα τέλη του έτους) εάν προτίθενται να προχωρήσουν “σε κεφαλαιοποίηση των δανείων, ενόψει της εισόδου νέου επενδυτή”. Ο κ. Κουρής ουσιαστικά ενημερώνει τις τράπεζες ότι
ο επενδυτής (δηλαδή ο Β. Μαρινάκης με τον οποίο συνεχίζει τις επαφές) θέλει να μάθει αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε συγκέντρωση όλων των ποσών των δανείων σε ένα, ώστε να γίνει εφικτή η εξόφληση.
Μη φανταστείτε βέβαια ότι ο Β. Μαρινάκης θέλει να… πετάξει τα λεφτά του. Ούτε προτίθεται να καλύψει τα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ των χρεών. Αυτό που μπορεί να κάνει ο εφοπλιστής, είναι να δώσει μια “ένεση”, η οποία θα σώσει το σταθμό. Με δεδομένη την υψηλή του ρευστότητα, ο εφοπλιστής μπορεί να εξαγοράσει ένα ποσοστό και να προχωρήσει στην εξόφληση χρεών που μπλοκάρουν τη λειτουργία του σταθμού. Για παράδειγμα, να παρέχει ρευστό ώστε να ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλομένων στους εργαζομένους, ώστε να αρχίσει το κανάλι να δουλεύει ξανά (η ροή του τελεί υπό κατάληψη από τους απλήρωτους εργαζόμενους) και να αρχίσει να συγκεντρώνει ο σταθμός έσοδα από διαφημίσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνουμε πως η κατάσταση στο κανάλι είναι ένα βήμα μετά το όριο και πολλοί αμφιβάλουν αν μπορεί ένας… εφοπλιστής να φέρει την “άνοιξη”.
Και γιατί ο Μαρινάκης να μπει στο Alter; Τι έχει να κερδίσει;
Ο βασικότερος, ίσως, λόγος, είναι η λυσσαλέα κόντρα που έχει με τον πρόεδρο του Ομίλου ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο. Ο Β. Μαρινάκης, ως μέτοχος στον ΣΚΑΪ, δεν έχει παράπονα μόνο από τις επιθέσεις που έχει δεχθεί προσωπικά από το σταθμό με αφορμή τα όσα είχαν συμβεί στο περσινό ντέρμπι των αιωνίων και τη στάση του (είχε δεχθεί δημόσια μομφή από τον Γ. Αλαφούζο) αλλά και από το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται ως “ξένο σώμα” στον ΣΚΑΪ. Στο τελευταίο ΔΣ του Ομίλου μάλιστα, όπου συμμετείχε ο Β. Μαρινάκης, ξέσπασε, απευθύνοντας βαρείς χαρακτηρισμούς και ζητώντας άμεσα πλήρη οικονομική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον Όμιλο. Τόνισε μάλιστα πως δεν ενημερώνεται για τα οικονομικά στοιχεία, για να πάρει την μάλλον ειρωνική απάντηση από την πλευρά Αλαφούζου ότι “τα στοιχεία είναι εδώ, για όποιον ενδιαφέρεται να τα δει”.
Η κόντρα τους βέβαια, είναι σαφείς και από τις επιστολές που έχουν ανταλλάξει οι δύο άνδρες, για το θέμα των στιγμιοτύπων. Αυτή τη φορά με την ιδιότητα του προέδρου της Superleague, ο Β. Μαρινάκης έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της Forthnet στο θέμα της μετάδοσης των στιγμιοτύπων των αθλητικών μεταδόσεων από την εκπομπή “ΣΚΑΪ Goal”, δίχως συμφωνία με την κάτοχο του πακέτου των δικαιωμάτων της Superleague. Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης παρίσταται στο δικαστήριο μεταξύ Forthnet- ΣΚΑΪ υπέρ της πρώτης, ζητώντας τη διακοπή της μετάδοσης της εκπομπής και στηρίζοντας την άποψη της Forthnet για “διαφυγόντα κέρδη”.
Σε απάντηση, ο ΣΚΑΪ έχει αρχίσει ευρεία συνεργασία με το αντίπαλο δέος της Forthnet τον OTE TV, ενώ στις αρχές της κόντρας, ο ΣΚΑΪ προέβαλε ευρέως διαφημίσεις του Παναθηναϊκού. Το “κερασάκι στην τούρτα” ήρθε με την ευθεία επίθεση του σταθμού προς τον Ολυμπιακό για το σκάνδαλο των στημένων μέσω της εκπομπής “Δίκη στον ΣΚΑΪ” με τον Κυριάκο Θωμαϊδη.
Έτσι, σαν απάντηση στις κινήσεις Αλαφούζο, ο Μαρινάκης σκέφτεται ξανά σοβαρά να βάλει πόδι και στο Alter, στο οποίο μεγαλομέτοχος είναι ο “άσπονδος εχθρός” του Αλαφούζου, Γ. Κουρής (θυμίζουμε τις βαριές αλληλοκατηγορίες μέσω των καναλιών και το γεγονός ότι ο Γ. Αλαφούζος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για όλα αυτά). Και, είναι και κάτι άλλο: Την πρώτη φορά που αποκαλύφθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ Κουρή- Μαρινάκη για την είσοδο του δεύτερου στο σταθμό, από το Νέο Φάληρο άρχισαν να διαρρέονται φήμες περί επικείμενης εισόδου του Ν. Πατέρα στον Όμιλο και αυτό λέει πολλά (χωρίς βέβαια να ισχύει ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση).
Από την άλλη, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη να εισέλθει δυναμικά στα μιντιακά πράγματα, αφού πρακτικά, δεν έχει επιρροή σε τηλεοπτικό σταθμό. Όμως, πόσο συμφέρουσα από τη μία και πόσο εύκολη, παρά τις καλές προθέσεις του εφοπλιστή, μπορεί να είναι η είσοδός του στο σταθμό- καθώς ο ίδιος δεν θέλει ούτε να χάσει τα χρήματά του, ούτε να πάρει μέρος σε μια αποτυχία;

http://athenapost.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *