Bίντεο-Τ. Γιαννίτσης “Ζητούμενο η συγκρότηση ενός «σοβαρού πολιτικού σχήματος πριν έχουμε απρόβλεπτα αποτελέσματα”

Tην ανάγκη ενός νέου πόλου, ο οποίος θα έχει διακριτό στίγμα από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και θα προωθήσει μια….

ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα, επισήμανε ο κ. Τ. Γιαννίτσης.

Ο πρώην υπουργός μίλησε στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση διοργάνωνε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Αννυ Ποδηματά, με ομιλητές επίσης τους Χάνες Σβόμποντα (πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ), Ζωρζέτα Λάλλη (επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα) και τον ιταλό ευρωβουλευτή Ρομπέρτο Γκουαλτιερι.
«Ενας νέος πόλος, χώρος, σχήμα σήμερα πρέπει να υπερβεί τα κλασικά σχήματα και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που έχουν ανοιχτή και υπερβατική χροιά και θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ευρύτερων κοινωνικών ομάδων που ψάχνονται, αρνούνται να αποδεχτούν ότι τους προσφέρεται και είναι έτοιμες να επενδύσουν σε ότι τις πείσει. Αυτό δεν σημαίνει κατάργηση ιδεολογικών και αξιακών γραμμών», παρατήρησε ο κ. Γιαννιτσης

Ο πρώην Υπουργός αμφισβήτησε ευθέως τα περί success story, κάνοντας λόγο για πλασματική πραγματικότητα, απέδωσε τεράστιες ευθύνες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, υποβάθμισε απλώς τη σημασία του όποιου πρωτογενούς πλεόνασματος, ενώ προειδοποίησε για την έλευση ενός διπλού, πολιτικού και οικονομικού, Big Bang, με απρόβλεπτα οικονομικά αποτελέσματα.

«Είναι επείγουσα ανάγκη οι δυνάμεις που θέλουν να δώσουν τη μάχη να δημιουργήσουν μια στρατηγική αλλά και πραγματιστική αντίληψη για την ιεράρχηση των συλλογικών προτεραιοτήτων, να διασφαλίσουν και όχι να διαψεύσουν προσδοκίες, να συνεργαστούν με δυνάμεις εφ΄όσον η συνεργασία υπόσχεται κάτι θετικό, αλλά προπάντων να διατυπώσουν θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα: Πως θα πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας μας, τη μεταρρύθμιση του κράτους, την ανεργία των νέων, τη θεσμική ανασύνταξη, τα αγροτικά, την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, το σύστημα υγείας, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση, σημείωσε για να προσθέσει ότι τους διαρθρωτικούς πόρους, που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της μεγέθυνσης μιας χώρας, και την πολιτική της ΕΕ. Η ΕΕ θα έπρεπε να δει με όρους έκτακτης ανάγκης τις διαδικασίες για τη διάθεση αυτών των πόρων στην Ελλάδα και οι ελληνικές κυβερνήσεις να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης τους».
Η ελληνική ασθένεια δεν ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή, υπάρχει όμως κατά μία έννοια κοινός τόπος. Η απουσία ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα προτάσσει το συλλογικό συμφέρον», είπε από την πλευρά της η Αννυ Ποδηματά για να προσθέσει ότι η Ελλάδα πορεύτηκε για δεκαετίες χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με κυρίαρχες τις βραχυπρόθεσμες λογικές εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων επιμέρους συμφερόντων.

Στην Ελλάδα, κάπως έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία. Στην Ευρώπη, κάπως έτσι φτάσαμε να οικοδομήσουμε μια ευρωζώνη ατελή και ελλειπτική, δημιουργώντας ένα κοινό νόμισμα, απροστάτευτο απέναντι στον κίνδυνο συστημικών κρίσεων κι αποκομμένο από το δημοσιονομικό πυλώνα κατέληξε η ευρωβουλευτής

Δείτε το Βίντεο

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *