Νομιμοποιήθηκε το bail in στις τράπεζες

Όλα είναι έτοιμα για τη νομοθέτηση του περιβόητου bail in, δηλαδή κουρέματος, που θα ισχύει για τις τράπεζες και τις Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), καθώς η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτήση η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2015.

Που και πως θα εφαρμοστεί

Το bail in θα εφαρμοστεί στους μετόχους και στους πιστωτές – ομολογιούχους, οι οποίοι θα αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν πρώτοι για τη διάσωση μιας τράπεζας, πριν την παρέμβαση του κράτους. Το μέτρο υιοθετείται στο πλαίσιο της ένταξης στην ελληνική νομοθεσία της Bank Recovery Resolution Directive (BRRD),  δηλαδή της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Η ισχύς της οδηγίας επεκτείνεται πέραν των τραπεζών και στις ΕΠΕΥ, συνεπώς και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Σύμφωνα με το protothema.gr, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αλλαγές, που θα επέλθουν με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας, σε σχέση με τους ήδη υφιστάμενους θεσμούς όπως το ΤΕΚΕ και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, η οδηγία προβλέπει τη λειτουργία ταμείων εξυγίανσης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΕΠΕΥ, ενώ ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Διεύθυνση Εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, καλύπτει σήμερα μέχρι 30.000 ευρώ ανά επενδυτή και 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ ως προς το σκέλος της εξυγίανσης καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μέχρι στιγμής, λιγότερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες καθώς τα χρήματα των επενδυτών είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμού, αν και η ένταξή τους στο bail in δημιουργεί ερωτηματικά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *