Barclays: Τα δύο σενάρια για το ελληνικό χρέος

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που προκρίνει η Barclays για το ελληνικό χρέος. Το πρώτο έχει εθελοντικό και το δεύτερο εξαναγκαστικό χαρακτήρα, ενώ η τελική επιλογή θα γίνει με γνώμονα το εάν η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόχλευση του EFSF.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει διατήρηση των βασικών χαρακτηριστικών της…..
συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τροποποίηση του ύψους του κουπονιού και του μεγέθους της επιμήκυνσης.

Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες ομολογιούχου θα κληθούν να μετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών τίτλων, με νέους, που θα λήγουν σε 50 χρόνια, κι όχι 30, και θα έχουν κουπόνι 2% αντί για 3,8%.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ένα επιθετικό «κούρεμα», ενώ ο χαρακτήρας του ενδέχεται να μην είναι εθελοντικός.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε σχέση με τις εξελίξεις όσον αφορά τη συγκρότηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης.

Τα υπέρ και τα κατά των δύο σεναρίων

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εφαρμογή του πρώτου σεναρίου μπορεί να μην κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με το δεύτερο, που είναι πιο επιθετικό και μπορεί να απαντήσει σε κάθε αμφιβολία.

Ωστόσο, το δεύτερο σενάριο ενέχει κινδύνους επέκτασης της κρίσης, ιδιαίτερα εάν δεν δημιουργηθούν οι μηχανισμοί στήριξης.

Τυχόν εφαρμογή του δεύτερου σεναρίου προϋποθέτει ότι η ευρωζώνη θα αποφασίσει να ενισχύσει τα κεφάλαια του EFSF μέσω μόχλευσης και θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Επίσης, το πρώτο σενάριο δεν θα χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός», σε αντίθεση με το δεύτερο, που εάν εφαρμοστεί μπορεί να πυροδοτήσει τα CDS.

http://www.newscode.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *